Στο πλαίσιο αφιερώματος της εφημερίδας «Παραπολιτικά» για τα 50 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος επιλέγει να εστιάσει στην πανδημία της Covid-19, αναλύοντας τις επιπτώσεις της και την αντίκρουση που αυτή προκάλεσε.
Όπως υπογραμμίζει, όλες οι κρίσεις «διήρκησαν από λίγες ώρες ή ημέρες έως κάποιες εβδομάδες. Και όλες αφορούσαν κατά βάση ένα συγκεκριμένο πεδίο της δημόσιας διοίκησης. Όλες; Πλην μίας. Της πανδημίας του Covid. Αυτής της παγκόσμιας υγειονομικής πυρηνικής βόμβας», όπως την χαρακτηρίζει.
«Η πανδημία ήταν ένα crash test για όλους μας. Ως ευθεία απειλή κατά της ζωής των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας, έθεσε σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού για 3 ολόκληρα χρόνια την Ελλάδα μαζί με την υπόλοιπη παγκόσμια κοινότητα, με πρωτοφανή μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και λειτουργίας της οικονομίας», προσθέτει. «Ήταν μια σπάνια ισορροπία ατομικής ευθύνης, οικειοθελούς συμμόρφωσης και κρατικής προστασίας που μας θύμισε ότι στα δύσκολα μόνο η συλλογική κινητοποίηση, η αλληλεγγύη, η εμπιστοσύνη στην επιστήμη, η διαφάνεια και η συνεργασία μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα που προστατεύει τους πολλούς».
Η πανδημία αυτή έφερε σοβαρές προκλήσεις σε όλους τους τομείς, όπως η εκπαίδευση και οι μεταφορές, και χωρίζει τη σύγχρονη ιστορία σε προ- και μετά-πανδημική περίοδο.
Από τις 1.112 ημέρες που μεσολάβησαν από τις 26 Φεβρουαρίου 2020 έως την 14η Μαρτίου 2023, ο Άκης Σκέρτσος ξεχωρίζει πέντε σημαντικά στιγμιότυπα που καθόρισαν την αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης απειλής:
«Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020: το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας είναι γεγονός. Σε μια μεγάλη διυπουργική σύσκεψη στο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός αναβάλλει τις καρναβαλικές εκδηλώσεις και ξεκινούν οι προετοιμασίες για το πρώτο ολικό lockdown».
«Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου 2020: η επιχείρηση Ελευθερία ξεκινά με την πρώτη εθνική εκστρατεία εμβολιασμού», που αξιοποίησε την ψηφιακή τεχνολογία για την οργάνωση των ραντεβού.
«Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2021: αποστέλλεται η επιστολή προς την Πρόεδρο της ΕΕ για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού», που θα διευκολύνει τις διασυνοριακές μετακινήσεις.
«Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2021: ανακοινώνουμε τη δωρεάν διάθεση οικιακών self-test για την υποστήριξη της επανεκκίνησης των δραστηριοτήτων», παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα για ταχύτερη ανίχνευση της νόσου.
«Τρίτη, 13 Ιουλίου 2021: η Ελλάδα γίνεται μία από τις πρώτες χώρες που λαμβάνει έγκριση για το σχέδιο ανάκαμψης Ελλάδα 2.0», αποδεικνύοντας την αποτελεσματικότητα του σχεδιασμού και της υλοποίησης.
Συμπερασματικά, «η προσπάθεια για τη βελτίωση του κρατικού μηχανισμού ώστε να εγγυάται την ασφάλεια, την ελευθερία και την ευημερία των πολιτών δεν σταματά ποτέ και συνεχίζεται αμείωτη».