Η δημοσιονομική φαρέτρα δεν έχει απεριόριστα βέλη, αλλά οι ανάγκη πλέον για ενίσχυση είναι επιβεβλημένη προκειμένου το επόμενο διάστημα να ενεργοποιηθεί ακόμα ένα πακέτο μέτρων. Τα νέα μέτρα αποτελούν ουσιαστικά μονόδρομο για την κυβέρνηση, καθώς οι καταναλωτές βρίσκονται πλέον εγκλωβισμένοι σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού ο οποίος κινείται μόνο ανοδικά.
Οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής, η ραγδαία άνοδος του φυσικού αερίου, του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης και της βενζίνης, αλλά και η ανοδική τάση που παρατηρείται εδώ και μήνες στα τιμολόγια ρεύματος, έχουν οδηγήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις να θέσουν προτεραιότητες στην εξόφληση των υποχρεώσεών τους.
Την ίδια ώρα, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των καταναλωτών θεωρεί ότι θα επηρεαστεί και τη φετινή χρονιά από την πανδημία -σε συνδυασμό και με τις εξελίξεις στην Ουκρανία-, περιμένοντας περαιτέρω ανατιμήσεις και έλλειψη σε κάποια αγαθά πρώτης ανάγκης. Το συμπέρασμα αυτό αποτυπώνεται σε σχετική έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από τη NielsenIQ.
Το 43% των Ελλήνων καταναλωτών (έναντι 28% του μέσου παγκόσμιου όρου) εκτιμά ότι θα επηρεαστεί από την πανδημία και το 2022.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 99% των Ελλήνων καταναλωτών έχει διαπιστώσει το πληθωριστικό περιβάλλον στη χώρα μας, το οποίο έχει επιστρέψει σε επίπεδα του 1995.
Επίσης, το 82% (έναντι 56% διεθνώς) έχει «νιώσει» τις αυξήσεις στις εβδομαδιαίες του δαπάνες, και κυρίως σε ηλεκτρισμό, νερό, αέριο, είδη μαναβικής και καύσιμα για μεταφορές.
Αδυναμία των φορολογουμένων να πληρώσουν τους φόρους τους
Το πρώτο δίμηνο του 2022, οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους που υπερβαίνουν τα 2,5 δισ., κάτι που αν μη τι άλλο αποτελεί ένα ηχηρό καμπανάκι κινδύνου για την πορεία της οικονομίας, αλλά και την δημοσιονομική κατάσταση.
Η εικόνα αυτή, όπως είναι φυσικό ανησυχεί ιδιαίτερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και εκφράζονται φόβοι, ότι η εικόνα μπορεί να χειροτερεύσει το επόμενο χρονικό διάστημα και ειδικά από τον Μάιο και μετά που ξεκινούν οι πληρωμές του ΕΝΦΙΑ, ενώ από τον Ιούλιο και μετά τα φορολογικά βάρη θα διογκωθούν αφού θα προστεθούν σε αυτά και ο φόρος εισοδήματος.
Οι φορολογούμενοι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, αφήνουν απλήρωτους φόρους, με κίνδυνο να βρεθούν μελλοντικά αντιμέτωποι με κατασχέσεις λογαριασμών και πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων.
Στο τραπέζι βρίσκονται αρκετές προτάσεις άλλες περισσότερο στοχευμένες σε όσους χαρακτηρίζονται ως ευάλωτα νοικοκυριά και άλλες με περισσότερο οριζόντιο χαρακτήρα.
Ποια νέα μέτρα είναι στο “τραπέζι”
Το νέο πακέτο των αντισταθμιστικών μέτρων που βρίσκεται πάνω στο “τραπέζι” προβλέπει:
-Την επέκταση και τους επόμενους μήνες και ενδεχομένως αν απαιτηθεί και αύξηση του ποσού της επιδότησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις προκειμένου να αποσβεστεί μέρος της πληθωριστικής ζημιάς. Μάλιστα υπάρχουν και εισηγήσεις ακόμα και πλήρη κάλυψη των αυξήσεων στα τιμολόγια για ευάλωτα νοικοκυριά με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και για ορισμένο χρονικό διάστημα.
– Τη διατήρηση της επιδότησης για το πετρέλαιο κίνησης και το Μάιο.
– Πρόσθετες ενισχύσεις στον αγροτικό τομέα για την κάλυψη του κόστους σε λιπάσματα, ζωοτροφές κ.α
– Τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από το 13% στο 6% σε συγκεκριμένα είδη διατροφής όπως δημητριακά και σπορέλαιο ενώ ένα άλλο σενάριο προβλέπει ακόμη και μηδενικό ΦΠΑ. Λόγω του υψηλού δημοσιονομικού κόστους που υπολογίζεται από 140-300 εκατ. ευρώ και της αμφιβόλου αποτελεσματικότητας το μέτρο αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από το οικονομικό επιτελείο αλλά οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν έως το τέλος του μήνα ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών και τα περιθώρια του προϋπολογισμού.
-Την παράταση έως το τέλος του 2022 του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση, τον τουρισμό και τις μεταφορές με κόστος 250 εκατ. ευρώ με στόχο την στήριξη των συγκεκριμένων κλάδων Σημειώνεται ότι με βάση το ισχύον πλαίσιο το ευνοϊκό καθεστώς λήγει στο τέλος Ιουνίου.
– Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την εκταμίευση κονδυλίων από κοινοτικά προγράμματα για επιχορηγήσεις σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις καθώς και των επιστροφών ΦΠΑ για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.
Δείτε επίσης: Πώς θα εκδίδονται οι συντάξεις fast track
- Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα από εκπαιδευτικούς στη Θεσσαλονίκη
- Δημοσιεύθηκε η τέταρτη Έκθεση βιώσιμης ανάπτυξης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
- Ολυμπιακός: Η τριήμερη ανάπαυλα και η νοοτροπία νίκης
- Με ανανεωμένο θεματολόγιο προσφέρει έμπνευση το TEDxUniversityofMacedonia 2024
- Μαδούρο: Νέος ορίζοντας στη συνεργασία Βενεζουέλας-Ιράν