Ο μεγάλος στόχος της κυβέρνησης είναι η ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, είπε ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστερά Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας για την κύρωση της Σύμβασης της Λισαβώνας, 27 ολόκληρα χρόνια από την υπογραφή της. «Τι νταλκάς την έπιασε την κυβέρνηση και τον Υπουργό Παιδείας μες στο κατακαλόκαιρο να κλείσει αυτή την εκκρεμότητα των 27 ετών;», σχολίασε.
Είπε ότι «η μεγάλη μεταρρύθμιση στην οποία αποσκοπούσε η σύμβαση της Λισαβώνας και η διαδικασία της Μπολόνιας δεν τελεσφόρησε μεν για μια εικοσαετία, αλλά υλοποιείται συστηματικά την τελευταία πενταετία» και πως «η αντι-μεταρρύθμιση αυτή έγινε με σύστημα και μεθοδικότητα». Απαρίθμησε επ’ αυτού ότι η ΝΔ: «Θεσμοθέτησε την ΕΒΕ ώστε η ιδιωτική αγορά πτυχίων να αποκτήσει πελατεία. Στην συνέχεια, δημιούργησε μια ανεξάρτητη Αρχή που όπως σε κάθε υπό ιδιωτικοποίηση κλάδο άρχισε να διαπλάθει τα προγράμματα σπουδών των δημόσιων πανεπιστημίων σαν να είναι εμπορεύματα, το κόστος παραγωγής των οποίων να μπορεί να υπολογιστεί. Έπειτα, έδωσε πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους των υφιστάμενων κολλεγίων. Και φυσικά, πριν από 5 μήνες, η κυβέρνηση έκανε το ”σάλτο μορτάλε” και ψήφισε τον γνωστό νόμο που επέτρεψε τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας».
Άσκησε, επίσης, κριτική τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στο «κόμμα του κ. Κασσελάκη» για τη στάση τους, λέγοντας ότι «τα κόμματα της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης πλέον πετάνε χαρταετό κάθε φορά που η κυβέρνηση μιλάει για ιδιωτικά ΑΕΙ».
Είπε ότι η κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι να εξυπηρετεί «τα φιλικά σε εσάς ιδιωτικά συμφέροντα» και πως όλα τα υπόλοιπα «περί αναβάθμισης, ανταγωνιστικότητας, ανοίγματος των δημοσίων πανεπιστημίων δεν είναι τίποτα άλλο από το να χρυσώνετε το χάπι». Είπε ότι ανάπτυξη υπάρχει για τους λίγους, «στις εισηγμένες που κάνουν πάρτι κερδοφορίας και καταγράφεται ρεκόρ χρηματικών διανομών το 2023, που αναμένεται μετά βεβαιότητας (βάσει των μέχρι τώρα στοιχείων) να καταρριφθεί το 2024, σύμφωνα με στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών». Αντίθετα, τόνισε, «ο μέσος Έλληνας κατατάσσεται τελευταίος σε αγοραστική δύναμη στην ευρωζώνη και προτελευταίος στην Ευρώπη των 27, λίγο μόλις πάνω από τη Βουλγαρία».
Μίλησε για εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις και ιδεολογική σύγκρουση με την κυβέρνηση: «Για εμάς η παιδεία είναι ελεύθερη σκέψη και δημοκρατική συνείδηση. Για εσάς η παιδεία συνδέεται αποκλειστικά με την αγορά εργασίας και την απόκτηση δεξιοτήτων», «εμείς θέλουμε η παιδεία να συνεχίσει να είναι το εργαλείο για την κοινωνική κινητικότητα και τη μείωση των ανισοτήτων, εσείς είστε στην αντίθετη όχθη».
Ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε στη συζήτηση που γίνεται για την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου, λέγοντας ότι «έχει πράγματι ισχυρό κοινωνικό υπόβαθρο, το είδαμε αυτό προεκλογικά σε ολόκληρη τη χώρα», όμως η συζήτηση γίνεται «χωρίς περιεχόμενο, προγραμματικό και πολιτικό», αλλά «με όρους ποδοσφαιρικούς και πασαρέλας», περιστρεφόμενη γύρω από πρόσωπα και προσωπικές στρατηγικές. Υποστήριξε ότι «αν η πρόταση απέναντι στη Δεξιά είναι μια ευκαιριακή συμμαχία που θα εφαρμόσει πανομοιότυπες πολιτικές, είναι καταδικασμένη να αποτύχει και δεν αφορά τους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες» και ξεκαθάρισε: «Κανένα μέτωπο, καμιά συνεργασία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς καθαρές θέσεις, ευκρινές πολιτικό περιεχόμενο και σαφές πρόγραμμα».