Η Ελλάδα συνεχίζει να εργάζεται για την διεύρυνση της ΕΕ, η διαδικασία όμως δεν είναι στατική. Η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, κατά την κοινή ενημέρωση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Υποθέσεων, ανέφερε σχετικά με την «Εξέταση της Ανακοίνωσης της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών: Ανακοίνωση 2024 σχετικά με την Πολιτική Διεύρυνσης της Ε.Ε. 2024 {COM (2024) 690 Final – 30.10.2024}».
Η κυρία Παπαδοπούλου δήλωσε σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας ότι «το θέμα Μπελέρη δεν είναι ένα διμερές ζήτημα για εμάς. Είναι η καρδιά της ενταξιακής προοπτικής της Αλβανίας». Ανέφερε επίσης ότι «η Ελλάδα είναι εκεί για να ελέγξει και να επιβάλει αυτά τα πράγματα, τα οποία θεωρεί σημαντικά και τα οποία δεν είναι διμερή».
Αναφερόμενη στις αρνητικές καταγραφές στην Έκθεση της Επιτροπής για την Τουρκία, η υφυπουργός τόνισε ότι «αυτά, δεν μπήκαν δια επιφοιτήσεως. Η προσπάθεια αυτή είναι διαρκής διαδικασία, δεν σταματάει» και πρόσθεσε ότι «όταν οι ελληνικές θέσεις γίνονται πλέον ευρωπαϊκές, αυτό είναι κάτι πολύ πιο βαρύ».
Σε ερώτηση σχετικά με τα εντάλματα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, η υφυπουργός απάντησε ότι «η Ελλάδα είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και φυσικά το σέβεται». Υπογράμμισε ότι «το κύριο μέλημα αυτή τη στιγμή είναι η ειρήνευση στην περιοχή».
Η υφυπουργός ανέφερε ότι η Έκθεση δίνει έμφαση στη διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια και ότι η Ένωση εστιάζει ξανά το ενδιαφέρον της στην ένταξη των χωρών αυτών, κάτι που επιθυμεί και η Ελλάδα.
Ειδικότερα, η Έκθεση καταγράφει ότι «Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Μαυροβούνιο σημείωσαν πλήρη ευθυγράμμιση» στις επιδόσεις τους, ενώ η Τουρκία παρουσίασε το χαμηλότερο ποσοστό ευθυγράμμισης από όλες τις υποψήφιες χώρες.
Η κυρία Παπαδοπούλου υπογράμμισε ότι «η Έκθεση αποτυπώνει με σαφήνεια το σύνολο των τουρκικών παράνομων και παραβατικών συμπεριφορών εναντίον της Κύπρου», καλώντας την ‘Αγκυρα να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της.
Αναφορικά με τη Βόρεια Μακεδονία, η υφυπουργός επισήμανε την ανάγκη εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών και την παραγωγή απτών αποτελεσμάτων. Για την Τουρκία, αναφέρθηκε ότι «η ανάπτυξη μιας αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας είναι εφικτή μόνο υπό την βάση υφιστάμενων αιρεσιμοτήτων».
Επιπλέον, η υφυπουργός αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει σημειώσει η Αλβανία, επισημαίνοντας ότι «επικεντρωνόμαστε στην εφαρμογή συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων» και ανέφερε ότι «η συνεργασία ΕΕ–Τουρκίας για το μεταναστευτικό δεν μπορεί να εξαντλείται στη χρηματοδότηση από την ΕΕ».
Η Έκθεση γενικότερα στέλνει ορθά μηνύματα προς την ευρύτερη προοπτική των Ευρωτουρκικών σχέσεων, υποδεικνύοντας ότι απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες στα θέματα του Κράτους Δικαίου και της καταπολέμησης της διαφθοράς.
Αναφορικά με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η υφυπουργός δήλωσε ότι το Μαυροβούνιο καταγράφεται ως το πιο προχωρημένο στις διαπραγματεύσεις. Η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία εξακολουθούν να είναι σε κρίσιμο σημείο στη διαδικασία ενσωμάτωσής τους στην ΕΕ.
Η Σερβία αξιολογείται ως η χώρα που είναι πιο πίσω από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων κυρίως για τις πολιτικές της επιλογές.
Η Ελλάδα δηλώνει έτοιμη να συνδράμει τις χώρες αυτές στην ενταξιακή τους πορεία, επισημαίνοντας τη σημασία της σταθερότητας και της συνεργασίας στην περιοχή.