«Η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να συνεχίσει τη διεθνή συζήτηση για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και ταυτόχρονα να προωθήσει την επίτευξη των κλιματικών στόχων», τόνισε στην ομιλία της στο 4ο Διεθνές Συνέδριο TMM_CH (Transdisciplinary Multispectral Modelling and Cooperation for the Preservation of Cultural Heritage) για την Αντιμετώπιση Παγκόσμιων Προκλήσεων. Το συνέδριο διοργανώνεται από 7 έως 9 Απριλίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και του υπουργείου Εξωτερικών.
«Στην Ελλάδα έχουμε πολύ πλούσια ιστορία», τόνισε χαρακτηριστικά αναφερόμενη στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, «και την ίδια ώρα θέλουμε να είμαστε πρωτοπόροι στην επίτευξη των κλιματικών στόχων, οπότε πρέπει να βρούμε τρόπο να «παντρέψουμε» τις δύο έννοιες και να εφαρμόσουμε τολμηρές πολιτικές», σημείωσε με έμφαση η Αλεξάνδρα Σδούκου στην πρώτη της δημόσια ομιλία μετά τον ορισμό της από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη θέση της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ.
Μιλώντας στα αγγλικά στο διεθνές επιστημονικό συνέδριο, αναφέρθηκε στη δέσμευση και τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη από το 2019 για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Η πρωτοβουλία κέρδισε γρήγορα διεθνή υποστήριξη, περιλαμβάνοντας τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, την UNESCO, τον Διεθνή Μετεωρολογικό Οργανισμό και πάνω από 100 χώρες μέλη του ΟΗΕ. Για να γίνει αυτό το όραμα πράξη, ανέλυσε η κ. Σδούκου, «δημιουργήσαμε αυτό που ονομάστηκε ευέλικτος μηχανισμός, που ήταν μια συνεργατική ομάδα από εκπροσώπους της Ελλάδας, της UNESCO και του πλαισίου του ΟΗΕ, με αποστολή την σύνδεση της επιστημονικής γνώσης με πρακτικά εργαλεία για τον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή». Με το ίδιο σκεπτικό, συνέδεσε και την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης να φιλοξενήσει την 9η Διεθνή Διάσκεψη «Our Ocean Conference» για την προστασία των ωκεανών και των θαλασσών του πλανήτη μας.«Η κ. Σδούκου ανέλυσε ότι στην Ελλάδα έχουμε μνημεία που κινδύνευσαν από περιβαλλοντικούς παράγοντες και την κλιματική κρίση, αναφέροντας την Ακρόπολη και άλλους αρχαιολογικούς χώρους.
Η κ. Σδούκου τόνισε ότι αυτές οι απειλές από την κλιματική κρίση δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, με επιστημονικά στοιχεία να δείχνουν ότι το 86% των πολιτιστικών μνημείων στην περιοχή της Μεσογείου κινδυνεύει από την κλιματική αλλαγή. «Αν αυτό δεν είναι κλήση αφύπνισης για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, δεν ξέρω τί είναι», πρόσθεσε.«Μιλώντας περισσότερο με την εμπειρία της στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανέφερε ότι υπάρχουν νέοι τρόποι για να κάνουμε τα νεότερα μνημεία μας μοντέλα ανάδειξης και προστασίας.
Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε τους ευάλωτους πληθυσμούς που μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των κλιματικών προκλήσεων», σημείωσε η κ. Σδούκου.»
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ