Αλ. Τσίπρας: Ανάπτυξη για όλους και όχι για λίγους, όπως σχεδιάζει ο κ. Μητσοτάκης

Αλ. Τσίπρας: Ανάπτυξη για όλους και όχι για λίγους, όπως σχεδιάζει ο κ. Μητσοτάκης

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η ανάπτυξη θα είναι δίκαιη και συμπεριληπτική, αν θα περιλαμβάνει όλους και κυρίως αυτούς που επλήγησαν από την κρίση ή λίγους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στη διαδικτυακή εκπομπή Meeting Point του Newsbomb

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι βγάζει πολιτικές από το χρονοντούλαπο της ιστορίας, από τη ναφθαλίνη του Ρίγκαν και της Θάτσερ, τονίζοντας ότι «οι ιδέες εκείνες που λέμε εμείς, ενίσχυση του κράτους, ρύθμιση της αγοράς, είναι ξανά επίκαιρες μετά από 40 χρόνια».

«Εάν η ανάπτυξη αφορά εν τέλει κάποιους λίγους επιχειρηματικούς Ομίλους και όχι τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, αν δεν αφορά τον επιχειρηματία το μικρομεσαίο, εάν δεν αφορά τον εργαζόμενο που θα χάσει το 8ωρο και θα δουλεύει 10ωρο με απλήρωτες υπερωρίες, αν δεν αφορά τον ελεύθερο επαγγελματία που βλέπει πολύ μεγάλες δυσκολίες τα τελευταία δυο χρόνια, αν δεν αφορά τον καταστηματάρχη ο οποίος δεν έχει ρευστότητα και πρόσβαση στις τράπεζες, τότε ποιους αφορά;», ανέφερε χαρακτηριστικά. Εξέφρασε τον φόβο ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης «είναι να επωφεληθούν πάλι οι γνωστοί άγνωστοι και η μεγάλη πλειοψηφία, ιδίως οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι, να μην καρπωθούν τα οφέλη που θα μπορούσαν». Διότι, όπως είπε, από τα 32 δισ. του Ταμείου τα περίπου 11 δισ. θα είναι δανεισμός που πάει στις τράπεζες, όμως «ο δανεισμός είναι ξεχασμένη υπόθεση για τη μέση μικρομεσαία επιχείρηση», ενώ τα περίπου 19 δισ. θα είναι επιδοτήσεις και «οι επιδοτήσεις πηγαίνουν ως επί το πλείστον σε διαγωνισμούς για μεγάλα έργα και ΣΔΙΤ. Εκεί έχουν κατοχυρώσει, καπαρώσει θέση οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι».

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών φέτος, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η πανδημία είναι εδώ και «θα ήταν πολύ μεγάλη ύβρις και πολύ μεγάλο ρίσκο για οποιαδήποτε κυβέρνηση». Όσον αφορά στο 2022, εξέφρασε την ελπίδα να είναι μια χρονιά επιστροφής στην κανονικότητα, εκτιμώντας ότι ο κ. Μητσοτάκης «θα θελήσει να υλοποιήσει ένα μεγάλο μέρος του προεκλογικού του σχεδιασμού που είναι εξυπηρέτηση κάποιων συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων. Θεωρώ ότι είναι ανοιχτή η πιθανότητα…».

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «ιδεοληπτική εμμονή σε ένα αποτυχημένο μοντέλο» και «δεσμεύσεις πολιτικές απέναντι σε κάποιους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους οι οποίοι βοήθησαν τη Ν.Δ. προεκλογικά».

«Μελετώ τις δημοσκοπήσεις, περισσότερο μου αρέσει να τις διαψεύδω»

Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις είπε ότι τα ποιοτικά στοιχεία δείχνουν «τεράστια δυσαρέσκεια της πλειοψηφίας των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης», σχολιάζοντας ότι του αρέσει να μελετά τις δημοσκοπήσεις αλλά περισσότερο του αρέσει να τις διαψεύδει στην πράξη. Μίλησε για το εγχείρημα της διεύρυνσης και του μετασχηματισμού, τα εμπόδια που έβαλε η πανδημία, για να τονίσει ότι όμως είναι αισιόδοξος ότι επιτυγχάνεται «μια πολύ σοβαρή προγραμματική δουλειά» που παρουσιάζεται ανά θεματική ενότητα, για να προσθέσει ότι «έχουμε την πανελλαδική μας συνδιάσκεψη τον Ιούνιο. Νομίζω ότι προγραμματικά θα είμαστε έτοιμοι». «Όμως είναι αλήθεια ότι χρειαζόμαστε το χρόνο για να προχωρήσουμε και στις οργανωτικές εκείνες διεργασίες που έχουν διακοπεί. Το συνέδριό μας», συμπλήρωσε.

«Η μεσαία τάξη πολύ σύντομα θα καταλάβει τη διαφορά»

Ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε για τη μεσαία τάξη. «Όχι δεν την είχαμε στοχοποιήσει, ήμασταν αναγκασμένοι να εφαρμόσουμε μια πολιτική προκειμένου να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και από την 8ετή κατάσταση πολιορκίας», σημείωσε. Είπε ότι «ταλαιπωρήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις στη μνημονιακή περίοδο κι επειδή εμείς ήμασταν οι τελευταίοι που κλείσαμε την πόρτα, είδε και εμάς ως μια κυβέρνηση που δεν κατάφερε να υλοποιήσει τις προσδοκίες». Υποστήριξε ότι ωστόσο «την επιβάρυνση τη μεγάλη στη μεσαία τάξη δεν την κάναμε εμείς, την έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

Αφού τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε σε συνθήκες χρεοκοπίας, έθεσε το ερώτημα: τώρα που έχουν 37 δισ. τα ταμεία, το Ταμείο Ανάκαμψης με 30 δισ. να περιμένει, πρόσβαση σε φθηνό δανεισμό, τι προσλαμβάνει από τη σημερινή κυβέρνηση η μεσαία τάξη; Δηλαδή, όπως είπε, οι εργαζόμενοι που «θα δουν να μειώνεται ο μισθός τους αντί να αυξάνεται», οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες «που θα μείνουν έξω από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα δουν λουκέτα στις επιχειρήσεις τους», οι 30.000 οικογένειες «που θα δουν τα παιδιά τους να μένουν έξω από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, διότι η κ. Κεραμέως αποφάσισε να κάνει άλλο ένα δωράκι στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κολεγίων», τα νοικοκυριά «που θα δουν να πτωχεύουν με το νέο πτωχευτικό πρόγραμμα». Σχολίασε ότι έχει «πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στο κοινωνικό πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη και της Ν.Δ. Πολύ σύντομα η μεσαία τάξη θα καταλάβει τη διαφορά».

Ελληνοτουρκικά

«Η προοπτική της Χάγης είναι η μόνη προοπτική που μπορώ εγώ να δω ότι μπορεί να ωφελήσει τη χώρα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», τόνισε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος ανέφερε ότι «αν η κυβέρνηση το αποφασίσει, έχω αποδείξει ότι στην εξωτερική πολιτική κινούμαι στη βάση αρχών και όχι του μικροκομματικού συμφέροντος». Είπε ότι έχει αποδείξει ότι βάζει το συμφέρον της χώρας πάνω από το μικροκομματικό -μίλησε για τη Συμφωνία των Πρεσπών που χαρακτήριζαν «προδοτική» και «τώρα όλοι σπεύδουν να την τηρήσουν και να την τιμήσουν»- και ότι θεωρεί προς όφελος της χώρας την προοπτική μιας έντιμης λύσης στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Τόνισε πως «μια σοβαρή πατριωτική στάση είναι να επιδιώκει έντιμη λύση, χωρίς παραχωρήσεις με κόκκινες γραμμές προφανώς, χωρίς παραχωρήσεις των εθνικών συμφερόντων, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου». Σχολίασε ότι «οποιαδήποτε άλλη ψευτοτσαμπουκάδικη στάση» δεν είναι πατριωτική.

 Δείτε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: Για τους εργαζόμενους πληρωμή σε ρεπό – Για τα «golden boys» της ΔΕΗ μισθοί 350.000 ευρώ

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading