Αλ. Τσίπρας από Κύπρο: O ρόλος των προοδευτικών δυνάμεων είναι αγώνας για δικαιοσύνη – Δίνουμε μάχες για το Κυπριακό (vid)

«Τόσο μέσα από κυβερνητικές θέσεις, αλλά και σήμερα, ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, δώσαμε μάχες για να προωθήσουμε την προοπτική μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, στο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε αυτές τις μάχες για το καλό του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που δικαιούνται μετά από τόσα χρόνια μια άλλη προοπτική για τη ζωή τους», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του σε κεντρικό εστιατόριο της Λευκωσίας, όπου ο γγ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου παραχώρησε γεύμα για τον κ. Τσίπρα και τους συνεργάτες του.

Αναφερθείς στο αποτέλεσμα των κυπριακών εκλογών, σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι ο υποψήφιος που στήριξε το ΑΚΕΛ δεν κατάφερε να εκλεγεί, το αποτέλεσμα είναι μια πολύ σημαντική έκπληξη, αλλά και ότι η κάλπη είναι αυτή που δείχνει τους πραγματικούς συσχετισμούς και όχι οι δημοσκοπικές μετρήσεις.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για περίοδο μεγάλης γεωπολιτικής αστάθειας, αλλά και μομέντουμ που αφορά όπως είπε και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Ο φονικός σεισμός και αυτή η μεγάλη καταστροφή στην Τουρκία αλλάζει -πιστεύω- το κλίμα ανάμεσα στους λαούς σε κάθε περίπτωση, γιατί δεν είναι οι λαοί που έχουν να χωρίσουν. Ωστόσο διαμορφώνεται μια προοπτική να αλλάξει και η ατζέντα τής συζήτησης για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών στη βάση του διεθνούς δικαίου, με σαφείς κόκκινες γραμμές, αλλά με μια προοπτική επίλυσης των διαφορών στο δικαστήριο της Χάγης, στη βάση του διεθνούς δικαίου, αλλά και για την επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό από εκεί που τις αφήσαμε στο Κρανς Μοντανά και στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες».

Κατέληξε λέγοντας ότι η προσπάθεια για δικαιοσύνη και άμβλυνση των ανισοτήτων θα πρέπει να συνεχιστεί «διότι ας μην ξεχνάμε, αυτός είναι ο ρόλος των προοδευτικών δυνάμεων, αυτός είναι ο ρόλος της Αριστεράς».

Από την πλευρά του ο γγ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου καλωσόρισε τον κ. Τσίπρα λέγοντας ότι πάντοτε με χαρά συνομιλεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και γενικότερα θέματα που ενδιαφέρουν την Αριστερά.

«Αυτή η περίοδος είναι γεμάτη από εξελίξεις, από προβλήματα, από αδιέξοδα, στα οποία η Αριστερά καλείται να δώσει πειστικές απαντήσεις, δηλώνοντας παρούσα στους μικρούς και μεγάλους αγώνες των λαών μας για έναν καλύτερο κόσμο, για μια καλύτερη κοινωνία, για να υπάρξει ειρήνη στην πολύπαθη περιοχή μας, συνεργασία μεταξύ των χωρών των λαών», επεσήμανε ο κ. Στεφάνου.

«Το ΑΚΕΛ ως κόμμα της αντιπολίτευσης θα συνεχίσει με διεκδικητικότητα, με υπευθυνότητα, με πατριωτισμο να δίνει τον αγώνα τον καλό για το καλό τής χώρας μας και του λαού μας», προσέθεσε και κατέληξε με την ευχή όπως είπε και οι αγώνες του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα να είναι αποτελεσματικοί.

Συναντήσεις με Μαυρογιάννη και Σιζόπουλο

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον υποψήφιο στις τελευταίες εκλογές για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας και διπλωμάτη, Ανδρέα Μαυρογιάννη και με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο.

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον κ. Μαυρογιάννη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Λευκωσίας, ο κ. Τσίπρας τον συνεχάρη για τον προεκλογικό του αγώνα και συζήτησαν για τις περιφερειακές εξελίξεις. Στην συνάντηση με τον κ. Σιζόπουλο ο κ. Τσίπρας τόνισε την χαρά και την μεγάλη τιμή να βρίσκεται στην Κύπρο, διότι, όπως είπε, αναφερόμενος στην εκδήλωση μνήμης για τον Βάσο Λυσσαρίδη, «επέλεξε ο Δήμος Λευκάρων να είμαι εγώ ο Έλληνας πολιτικός που θα τιμήσω μια μεγάλη προσωπικότητα διεθνή και εθνική, έναν μεγάλο σοσιαλιστή». Ο κ. Σιζόπουλος από την πλευρά του τόνισε ότι η αποδοχή τής πρόσκλησης είναι ιδιαίτερα τιμητική αλλά και το γεγονός της συνάντησης με τον Αλ. Τσίπρα. «Την θεωρώ πάρα πολύ σημαντική γιατί ακριβώς αποτελεί μια συνέχεια μιας διαχρονικής σχέσης και φιλίας την οποία έχουμε και σε προσωπικό και σε κομματικό επίπεδο» ανέφερε.

Σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας θα πραγματοποιήσει στην Κύπρο σειρά συναντήσεων με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ το απόγευμα θα παρευρεθεί σε εκδήλωση μνήμης για τον Βάσο Λυσσαρίδη και κατόπιν σε δείπνο που διοργανώνει ο δήμαρχος Λευκάρων Σοφοκλής Σοφοκλέους.

Δείτε επίσης: Ν. Ανδρουλάκης: Το ιδιωτικό χρέος ναρκοθετεί την κοινωνική δικαιοσύνη και την οικονομική ανάπτυξη

Loading