Αλ. Τσίπρας: Mε την πλάτη στον τοίχο ήμασταν από την πρώτη μέρα που κληθήκαμε να απαλλάξουμε τη χώρα από τη μνημονιακή δυστοπία

Αλ. Τσίπρας: Mε την πλάτη στον τοίχο ήμασταν από την πρώτη μέρα που κληθήκαμε να απαλλάξουμε τη χώρα από τη μνημονιακή δυστοπία

“Αυτό το βιβλίο είναι η ιστορία όλων αυτών των ανθρώπων, των γενιών της κρίσης που πάλεψαν από θέσεις ευθύνης στα πλαίσια μιας κυβέρνησης που της έλαχε να ξελασπώσει το μέλλον” σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας στον χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια παρουσίασης του βιβλίου που επιμελήθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στο “σισύφειο έργο” της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να βγει η χώρα από τα μνημόνια αναφέρθηκε ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε στην παρουσίαση του βιβλίου που επιμελήθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος “Με την πλάτη στον τοίχο. Διαπραγματεύσεις για την Οικονομία και την Κοινωνία. 2015 – 2019”, ασκώντας παράλληλα έντονη κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ, μεταξύ άλλων και για τη σημερινή τροπολογία για τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων.

“Έτσι ακριβώς ήμασταν, με την πλάτη στον τοίχο, από την πρώτη μέρα που ο ελληνικός λαός μας ανέθεσε το σισύφειο έργο να απαλλάξουμε τη χώρα από τη μνημονιακή δυστοπία των μνημονίων”, σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας ανοίγοντας την παρουσίαση, ενώ επέρριψε την ευθύνη για αυτή τη “θέση” σε αυτούς που “χρεοκόπησαν δυο φορές τη χώρα, μία το 2009 και μία το 2014” και “παρέδωσαν στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μια Ελλάδα χρεοκοπημένη, οικονομικά, αλλά και ηθικά”. Ανέφερε μάλιστα ότι το σχέδιό τους ήταν να “πνιγεί” η κυβέρνηση “στα νερά της κρίσης που αυτοί δημιούργησαν, αδιαφορώντας αν μαζί πνιγεί και η χώρα”, και ότι το ονόμασα “αριστερή παρένθεση”.

Όπως είπε, το βιβλίο αυτό, που περιγράφει την περίοδο των διαπραγματεύσεων από τα “κακά παιδιά του ΣΥΡΙΖΑ“, συγκεντρώνει και τα “επιτεύγματα” της κυβέρνησης για τα οποία δήλωσε “ικανοποιημένος” και “περήφανος”. “Γιατί βγάλαμε την Ελλάδα από το αδιέξοδο των μνημονίων. Γιατί σταματήσαμε την καταστροφή. Ρυθμίσαμε το χρέος. Βάλαμε πάλι μετά από χρόνια την Ελλάδα στις αγορές. Κι αφήσαμε πάνω από 37 δισ. στα ταμεία του κράτους”, σημείωσε, τονίζοντας πως όλα αυτά επιτεύχθηκαν “με το μικρότερο δυνατό κόστος για την κοινωνική πλειοψηφία”.

Στρέφοντας τα βέλη του στην κυβέρνηση εκτίμησε πως την “εμπιστεύτηκαν” γιατί “έταζαν μεγαλύτερους μισθούς, καλύτερες δουλειές, περισσότερη ασφάλεια”, “για να οδηγηθούμε, όμως εκ νέου σε καταστάσεις χρεοκοπίας: όχι αυτή τη φορά του κράτους και των τραπεζών, αλλά της κοινωνίας και των νοικοκυριών”.

“Πρώτη τους φροντίδα ήταν να ξαναρχίσουν την ίδια πολιτική με τις ίδιες αποτυχημένες συνταγές, από κει που τη σταμάτησε η ψήφος του λαού το 2015”, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: “Πελατειακό κράτος, απευθείας αναθέσεις, ανεξέλεγκτη και χωρίς ρυθμίσεις λειτουργία της αγοράς, φοροαπαλλαγές για τους ισχυρούς, οριζόντια φορολογική λεηλασία για τους πολλούς, ιδίως με ΦΠΑ και ΕΦΚ σταθερούς σε περίοδο πρωτοφανούς πληθωρισμού και με επιδόματα που λειτουργούν ως το τυράκι στη φάκα μιας τρομακτικής αναδιανομής εισοδήματος από τους πολλούς στους ισχυρούς”.

Αναφερόμενος μάλιστα στη σημερινή τροπολογία για τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων, υπογράμμισε πως “η υποτυπώδης φορολόγηση θα γίνει με το χαμηλότερο προτεινόμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συντελεστή και θα καταγραφεί όχι ως φόρος αλλά ως δαπάνη”. “Όπως οι δωρεές φιλανθρωπίας που κάνουν πολλοί πλούσιοι όχι από αγάπη προς τον άνθρωπο αλλά από ανάγκη να παρουσιάσουν μεγαλύτερες δαπάνες ώστε να εκπέσει η φορολογία, το ποσό των χρημάτων θα πληρώσουν”, είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για “πολιτικές που μας οδήγησαν στη κρίση” και που “μας οδηγούν εκ νέου σε κρίση”. Σχολίασε, δε, ότι δεν έχουν καν “κάποιο θετικό αποτύπωμα στις λεγόμενες αγορές”, τονίζοντας ότι “η περιβόητη επενδυτική βαθμίδα που είχε τεθεί ως κεντρικός οικονομικός στόχος του κου Μητσοτάκη και μάλιστα από το πρώτο εξάμηνο του 2020, αποτελεί ένα άπιαστο όνειρο”. Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη ότι αν είχε παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και τα τότε στελέχη του υπουργείου Οικονομικών “η επενδυτική βαθμίδα θα ήταν ήδη εδώ”.

Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε πως το βιβλίο αυτό είναι μια προσπάθεια να γίνει κατανοητή από το ευρύ κοινό η “υστεροβουλία της κριτικής που δέχτηκε το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη σημασία των όσων κατάφερε“. “Το «Με την πλάτη στον τοίχο», είναι ένα βιβλίο που καταφέρνει να μιλήσει για την αλήθεια με τον ένα και μοναδικό τρόπο που υπάρχει: Τα γεγονότα”, σημείωσε, προσθέτοντας ότι “η επικοινωνία, η προπαγάνδα, η στρατευμένη διαμόρφωση μιας εικονικής πραγματικότητας είναι βραχύβιες όταν η ίδια η ζωή, η ίδια η καθημερινότητα έρχεται να τις διαψεύσει”. “Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε μια χώρα δημοσιονομικά ασφαλή, με γεμάτα ταμεία και κοινωνική συνοχή και σήμερα αυτή η χώρα δεν έχει χάσει μόνο αυτά τα κεκτημένα αλλά και κάτι ακόμη πολυτιμότερο. Βρίσκεται ενώπιον μιας πρωτοφανούς θεσμικής κρίσης, μια πρωτοφανούς απειλής για την ίδια τη δημοκρατία”, συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι “η βάση αυτής της σύγκρισης δεν εδράζεται μόνο στις αξίες και την ιδεολογία των δύο αντίπαλων πολιτικών στρατοπέδων” και αντιπαραβάλλοντας τα “golden boys” και τις “γαλάζιες ακρίδες” των τελευταίων ετών με τους “επιστήμονες” και “συμβούλους” που “έδωσαν τα πάντα με ανιδιοτέλεια για ένα σκοπό πολύ μεγαλύτερο από τον τραπεζικό τους λογαριασμό και την πολυτελή ζωή”.

“Αυτό το βιβλίο είναι η ιστορία όλων αυτών των ανθρώπων, των γενιών της κρίσης που πάλεψαν από θέσεις ευθύνης στα πλαίσια μιας κυβέρνησης που της έλαχε να ξελασπώσει το μέλλον” σημείωσε και κατέληξε, δηλώνοντας και πάλι εκ μέρους της ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ “αποφασισμένοι” να ξαναβγάλουν “τα κάστανα από τη φωτιά“, “πριν η πατρίδα βρεθεί και πάλι με την πλάτη στον τοίχο”.

Μετά τον Αλ. Τσίπρα το λόγο πήρε η Βάλια Αρανίτου, καθηγήτρια τμήματος Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ η οποία ανέπτυξε κάποια επιμέρους επιτεύγματα του βιβλίου, όπως ότι καταρρίπτει το μετέπειτα αφήγημα των αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ, ότι “κατέστρεψε τη μεσαία τάξη”. Όπως είπε χαρακτηριστικά, αυτά τα κείμενα αποτελούν την αφετηρία όχι μόνο για “αναστοχασμό” αλλά και για την “αναγκαία συγκρότηση” του επόμενου κυβερνητικού προγράμματος.

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Ξανθός, πρώην υπουργός Υγείας, Τομεάρχης Υγείας ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τόνισε ότι “άξιζε τον κόπο” που ο ΣΥΡΙΖΑ, ως “αριστερό κόμμα” άφησε την “ασφάλεια της κριτικής στην εξουσία” και τη “δυσκολότερη στιγμή της κοινωνίας” έδωσε τη “μάχη επούλωσης πληγών από τα πάνω ” προκειμένου να στηρίξει τους αδύναμους. Αναφέρθηκε, δε, και στα συγκεκριμένα επιτεύγματα της κυβέρνησης στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Τέλος, το λόγο πήρε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που επιμελήθηκε το βιβλίο αυτό και έκανε τη δική του ανασκόπηση στις ημέρες των δύσκολων διαπραγματεύσεων. Αναφέρθηκε στα όσα κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα κοινωνικής πολιτικής και συγκεκριμένα φορολογίας, τα οποία περιγράφονται στο βιβλίο αλλά, όπως παραδέχτηκε, το “πρόβλημα επικοινωνίας” δεν άφησε την πληροφορία να φτάσει στον κόσμο. Τόνισε, μάλιστα, πως όσοι διαπραγματεύτηκαν, “πάλεψαν” για μια “κοινωνία που έχει ταλαιπωρηθεί” και ότι αυτό το βιβλίο θα είναι “χρήσιμο εργαλείο στις επιθέσεις του Αντισύριζα μπλοκ” χαρακτηρίζοντας “όλο και λιγότερο πειστικά τα επιχειρήματά του”.

Τη συζήτηση στην παρουσίαση του βιβλίου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Θεμέλιο, συντόνισε η δημοσιογράφος Δώρα Αναγνωστοπούλου.

Δείτε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κ. Μητσοτάκης χαρίζει επιπλέον δισ. ευρώ υπερκέρδη στα διυλιστήρια»

Loading

Play