«Ο πόλεμος είναι σοκ. Κάθετα αντίθετος σε αυτό τον πόλεμο με υπαιτιότητα του ρώσου προέδρου. Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά. Ζήσαμε και την εισβολή στην Κύπρο. Είχαμε την ελπίδα ότι δεν θα τα ζούσαμε ξανά αυτά στην καρδιά της Ευρώπης»
Για μια “εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για την ανθρωπότητα και για την Ευρώπη” έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη στον ΑΝΤ1, στην εκπομπή Ενώπιος Ενωπίω που είναι αφιερωμένη στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Πρόκειται για μια “εισβολή σε ευρωπαϊκή χώρα” που έχει “δραματικό” χαρακτήρα, καθώς, όπως είπε, έγινε από μια “πυρηνική δύναμη” που παίζει σημαντικό ρόλο στις “γεωπολιτικές παγκόσμιες” εξελίξεις, που είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
“Επιλέγει μια ωμή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ένα αιματοκύλισμα και κανείς δεν ξέρει ποιος είναι ο απώτερος στόχος“, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ εξέφρασε “μεγάλη αγωνία” για τους Έλληνες ομογενείς.
Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι δεν μπορεί να εκτιμήσει αν θα τερματιστεί γρήγορα, ωστόσο, σχολίασε πως οι “συνέπειες θα είναι δραματικές”.
“Μετά την 24η Φλεβάρη είναι σε έναν διαφορετικό κόσμο ανεξάρτητα ποια θα είναι η έκβασή του. Ξυπνήσαμε σ’ έναν κόσμο ξανά διπολικό και σ’ ένα κόσμο που θα βλέπουμε ένα σκληρό, ψυχρό πόλεμο“, τόνισε, εκφράζοντας την άποψη ότι από την “άλλη πλευρά” δε θα είναι μόνο η Ρωσία αλλά η Κίνα και ενδεχομένως η Ινδία, εκτιμώντας πως υπάρχει μια “μετατόπιση της γεωπολιτικής σκακιέρας” προς την Ανατολή”.
Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε επίσης μέγα λάθος του πρωθυπουργού την παροχή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία και ανέφερε πως δεν έχουμε λόγο να εμπλακούμε στην πολεμική αντιπαράθεση.
Πολιτική Παπάγου η πολιτική Μητσοτάκη
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις επιλογές του πρωθυπουργού και ειδικά αυτή για την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία λέγοντας πως «ο κ.Μητσοτάκης αυτή την απόφαση την πήρε χωρίς να ρωτήσει κανέναν» σημειώνοντας ότι η άρνηση του για την σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών ή την απροθυμία του να επικοινωνήσει με την αντιπολίτευση «είναι έκφραση ενός πρωθυπουργο-κεντρικού βοναπαρτισμού».
«Οφείλει να διατηρήσει η Ελλάδα το παραδοσιακό της δόγμα στην εξωτερική πολιτική ως μέρος της λύσης και όχι ως μέρος του προβλήματος». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέρριψε επίσης ευθύνες στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας πως επικαλείται το Κωνσταντίνο Καραμανλή, όμως σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός της χώρας το 1974 έβγαλε την χώρα από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ και πως «ήταν αυτός που παρά το γεγονός είχαμε Σοβιετική Ένωση είχε πάει στην Μόσχα και στην Βουλγαρία».
Τόνισε πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να ακολουθήσει εξωτερική πολιτική Παπάγου, του Στρατάρχη Παπάγου. Ποια είναι η στρατηγική Παπάγου; Η στρατηγική του προκεχωρημένου φυλακίου». Επισήμανε ότι αυτή η πολιτική συνίσταται στο «να δώσουμε τα πάντα χωρίς όφελος».
Ο κ. Τσίπρας τέλος, επανέλαβε την ανάγκη για μια προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές με απλή αναλογική «με όλους όσοι, του ΚΙΝ.ΑΛ συμπεριλαμβανομένου, θα συμφωνήσουν σε ένα πρόγραμμα αύξησης του κατώτατου μισθου» και «να προτεραιοποιήσουμε τις ανάγκες της κοινωνίας». Επισης σχολιάζοντας τα δημοσκοπικά ευρήματα σημείωσε πως «το κακό με τις δημοσκοπήσεις είναι ότι κάποια φορά γίνονται εκλογές και διαψεύδονται».
Δείτε επίσης: Κ. Καραμανλής: «Η χώρα αποκτά ένα ακόμα όπλο για την επιτάχυνση των δημοσίων έργων»
- Παναθηναϊκός: Στο νοσοκομείο και ο Αντωνιάδης μετά τον Δομάζο
- Σερβία: Διαρκείς φοιτητικές καταλήψεις και μεγάλες διαδηλώσεις
- Δυτική Οχθη: Η Γαλλία εκφράζει σοβαρή ανησυχία για την κλιμάκωση των εντάσεων
- Σημαντική πτώση στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη: Ενστάσεις από τους κατασκευαστές
- ΗΠΑ: Προετοιμασίες για την ανάπτυξη στρατευμάτων στα σύνορα με το Μεξικό