Αλ. Τσίπρας: «Παράνομη, παρακρατική, μαφιόζικη λειτουργία της ΕΥΠ εν γνώσει Μητσοτάκη»

Αλ. Τσίπρας: «Παράνομη, παρακρατική, μαφιόζικη λειτουργία της ΕΥΠ εν γνώσει Μητσοτάκη»

Με το πτηνό στρουθοκάμηλο, «που όταν αισθάνεται ότι κινδυνεύει, βάζει το κεφάλι στην άμμο και νομίζει ότι έτσι δε το βλέπουν οι υπόλοιποι, επειδή δε τους βλέπει αυτό», παραλλήλισε ο Αλέξης Τσίπρας την πολιτική συμπεριφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη, «που έσπευσε σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Βουλής, να βάλει τη συζήτηση σήμερα, ημέρα της Συνόδου Κορυφής, για να κρυφτεί, για να μην είναι στο κοινοβούλιο να δώσει εξηγήσεις».

«Νομίζει ότι έτσι θα γλιτώσει», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για την υπόθεση των παρακολουθήσεων. «Ο κ. Μητσοτάκης είναι μια πολιτική στρουθοκάμηλος», είπε, προσθέτοντας πως όταν «υποθέτει ότι τα πράγματα τον ευνοούν οργανώνει φιέστες στις οποίες πρωταγωνιστεί» και «όταν τα πράγματα είναι σκούρα, κρύβεται πίσω από τις διεθνείς εξελίξεις, τα φυσικά φαινόμενα, τους συνεργάτες του». Τον κατηγόρησε ότι «κρύφτηκε στη φονική φάση της πανδημίας -αλλά τον αποκάλυψε ο ίδιος ο κύριος Τσιόδρας», ότι «κρύβεται πίσω από τον Πούτιν για την ακρίβεια που σαρώνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις -αλλά τον αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία της Eurostat» και πως «κρύβεται και τώρα από τη συζήτηση για τις υποκλοπές, σε μια πράξη πρωτοφανούς πολιτικής δειλίας, πίσω από τον ανιψιό του, από τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ, πίσω από τα πρόσωπα στα οποία ο ίδιος ανέθεσε ευθύνες και στα οποία φορτώνει τώρα τις ευθύνες».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «κρύβεται πίσω από το όνειδος του απόρρητου» και σημείωσε ότι αυτό που συνιστά «όνειδος» για τη δημοκρατία, τη λειτουργία για το κοινοβούλιο και τη χώρα, «εφόσον επιτρέψουμε τελικά να περάσει η συγκάλυψη ενός τόσο συγκλονιστικού σκανδάλου».

«Νομίζει ότι δεν τον βλέπουμε; Νομίζει ότι θέτοντας ζήτημα απορρήτου και εκτοξεύοντας απειλές περί ποινών φυλάκισης σε όσους μιλήσουν, θα ξεμπερδέψει αυτό το όνειδος; Ότι προστατεύοντας τους κρίσιμους μάρτυρες και αποκλείοντάς τους από την Εξεταστική, θα κρατήσει για πάντα τα στόματα κλειστά;», σχολίασε ο κ. Τσίπρας. Επίσης ο κ. Τσίπρας ρώτησε αν ο πρωθυπουργός νομίζει ότι «βάζοντας, σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της Βουλής τη συζήτηση σήμερα, θα αποφύγει να απαντήσει στα ερωτήματα που του θέτει». «Δε θα ξανάρθει στη Βουλή μέχρι τις εκλογές; Κάποια στιγμή θα έρθει», είπε.

Υποστήριξε ότι όλα αυτά είναι «μια τρανή απόδειξη της ενοχής του» και έκανε λόγο για «δίδυμο σκάνδαλο», υπογραμμίζοντας ότι «το σκάνδαλο της συγκάλυψης είναι εξίσου σοβαρό με το σκάνδαλο καθεαυτό των παρακολουθήσεων».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η «έστω και κολοβή με ευθύνη της πλειοψηφίας» Εξεταστική Επιτροπή αποκάλυψε ότι «Predator ρέντατορ ίσον ΕΥΠ και ΕΥΠ ίσον Predator». Είπε πως «το ίδιο επιτελικό κέντρο αποφάσιζε ποιος είναι ο στόχος και είχε δύο βασικά εργαλεία: Την επίσημη επισύνδεση με εντολή της -κατά την κρίση της- ανέλεγκτης εισαγγελέως κ. Βλάχου και το παράνομο λογισμικό Predator» και πως «όταν δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το ένα μέσο παρακολούθησης επιλεγόταν το άλλο». Σημείωσε ότι ο κ. Ανδρουλάκης και ο κ. Σπίρτζης «δέχτηκαν το ίδιο link για να μολυνθεί το κινητό τους με το κακόβουλο και παράνομο λογισμικό».

Ειδικότερα ανέφερε ότι «σύμφωνα με την κατάθεση του κ. Ανδρουλάκη αλλά και του επικεφαλής της ΑΔΑΕ κ. Ράμμου, η παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛ. συνέπεσε ακριβώς με την περίοδο που ήταν υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝ.ΑΛ., αλλά μόλις εκλέχθηκε, η παρακολούθηση σταμάτησε πρόωρα». «Εξέλιπαν ως διά μαγείας οι εθνικοί λόγοι που την επέβαλαν», σχολίασε. Αναφορικά με την περίπτωση Κουκάκη, είπε πως «προκύπτει ότι η νομότυπη παρακολούθηση σταμάτησε ακριβώς όταν κατέθεσε στην ΑΔΑΕ την καταγγελία του ώστε η αρχή να του γνωστοποιήσει αν παρακολουθούνται οι επικοινωνίες του και τότε ακριβώς ο κ. Μητσοτάκης άλλαξε το νόμο για να μη μπορεί η ΑΔΑΕ να τον ενημερώσει και τότε ακριβώς ξεκίνησε η μη νομότυπη παρακολούθηση από το παράνομο λογισμικό Predator». Συνεχίζοντας είπε ότι «στις 29 Ιουλίου, μέρα της συνεδρίασης της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας με αφορμή την υπόθεση Κουκάκη, ο κ. Ανδρουλάκης υπέβαλε αίτηση έρευνας στην ΑΔΑΕ σχετικά με την προσπάθεια παγίδευσης του τηλεφώνου του με το παράνομο κακόβουλο λογισμικό Predator, όπως είχε ταυτοποιήσει με τη συνδρομή της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» και «εκείνη τη μέρα ακριβώς ο διοικητής της ΕΥΠ κ. Κοντολέων έδωσε εντολή για καταστροφή του αρχείου των επισυνδέσεων του προγενέστερου διαστήματος».

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι «οι συμπτώσεις συνεχίζονται και στην υπόθεση του Χρήστου Σπίρτζη». Συγκεκριμένα είπε ότι «ο Χρήστος Σπίρτζης προχώρησε στις 13 Νοεμβρίου του 2021 σε καταγγελίες για τον τρόπο με τον οποίο η ΕΥΠ παρακολουθεί πολίτες με βάση τις ιδεολογικές και πολιτικές τους προτιμήσεις, σύμφωνα με αποκάλυψη της «Εφ.Συν», στις 15 Νοεμβρίου του 2021 προχώρησε στην κατάθεση επίκαιρης ερώτησης προς τον πρωθυπουργό και την ίδια μέρα ακριβώς γίνεται και ο ίδιος στόχος παρακολούθησης. Με το ίδιο μήνυμα παγίδευσης ακριβώς που επιχειρήθηκε η παγίδευση Ανδρουλάκη από το κακόβουλο λογισμικό Predator».

Υπογράμμισε ότι «δεν πρόκειται για συμπτώσεις αλλά για παράνομη, παρακρατικού, μαφιόζικου χαρακτήρα λειτουργία της ΕΥΠ υπό την πλήρη εποπτεία και γνώση φυσικά του πρωθυπουργού και πολιτικού της προϊσταμένου του κ. Μητσοτάκη».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το δεύτερο συμπέρασμα της Εξεταστικής αφορά στο ερώτημα «ποιος προμήθευε το παράνομο λογισμικό στον κ. Μητσοτάκη», «προφανώς μια εταιρεία που κάνει αυτή τη δουλειά». «Ποιοι φαίνεται να είναι οι επιχειρηματίες που εμπορεύονται το Predator;», ρώτησε, τονίζοντας ότι «παρά τη μεγάλη προσπάθεια να κρύψουν τα ίχνη τους μέσα από διαρκείς εξαγορές και μεταβιβάσεις εταιριών που συγκροτούν όλο αυτό το δαιδαλώδες οικοδόμημα, η έρευνα αποδεικνύει -και όσα ειπώθηκαν και κυρίως όμως όσα αποκρύφθηκαν στην Εξεταστική με ευθύνη της πλειοψηφίας- ότι πίσω απ΄ όλα βρίσκονται τα ίδια πρόσωπα». «Αυτοί για τους οποίους δεν έχει γίνει συζήτηση καθόλου το τελευταίο διάστημα είναι ακριβώς», είπε, «όσοι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβερνητική πλειοψηφία αρνήθηκε τρεις φορές και κίνησε γη και ουρανό προκειμένου να μη κληθούν να εξεταστούν». «Είναι», είπε, «οι αξιότιμοι επιχειρηματίες κύριοι Γιάννης Λαβράνος και Φέλιξ Μπίτζιος, οι οποίοι δεν εκλήθησαν στην εξεταστική και αναρωτιέμαι εγώ τώρα -γιατί εγώ δεν θέλω να προδικάσω και να ρίξω ευθύνες σε επιχειρηματίες- αναρωτιέμαι τι ακριβώς φοβάται ο κ. Μητσοτάκης και η κυβερνητική πλειοψηφία και κινήσατε γη και ουρανό να μην κληθούν να καταθέσουν;». «Τι ακριβώς φοβάται, γιατί τους κρύβει;», «ενδεχομένως να φοβάται ότι κάποιοι δεν θα επικαλεστούν το απόρρητο και γι’ αυτό δεν τους φωνάζει», είπε, ρωτώντας «για πόσο όμως θα μπορεί αυτή η πολιτική στρουθοκάμηλος να τους κρύβει και να κρύβεται;».

Τόνισε ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας κάποια στιγμή θα συνεδριάσει, «εκτός κι αν την καταργήσετε κι αυτή, εκτός κι αν της αλλάξετε σύνθεση;». Πρόσθεσε ότι επίσης κάποια στιγμή θα έρθει ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή και θα τον ρωτήσει πρόσωπο με πρόσωπο: «Ποιες ήταν οι σχέσεις του με τους εν λόγω επιχειρηματίες, απλά τους γνώριζε ή τους είχε ακουστά ή μήπως κάποιος εξ αυτών τον συμβούλευε σε μόνιμη και τακτική βάση;, έχει ποτέ συναντήσει ως πρωθυπουργός τον κ. Ντίλιαν;».

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η Δημοκρατία δεν είναι ομερτά, «δεν ισχύει ο νόμος της σιωπής και του απορρήτου». «Αυτά ίσχυαν κάποτε στη Σικελία και στο Σικάγο. Όχι όμως στη Δημοκρατία», τόνισε.

Τρίτο συμπέρασμα της Εξεταστικής, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι ότι «δεν υπάρχει σκάνδαλο γενικά υποκλοπών, ούτε αυτό το σκάνδαλο είναι σκάνδαλο Δημητριάδη, Κοντολεόντα, Λαβράνου, Μπίτζιου ή δε ξέρω κι εγώ ποιού άλλου επιχειρηματία». «Υπάρχει σκάνδαλο Μητσοτάκη και οι συνεργοί του ο κ. Κοντολέων, σήμερα ο κ. Δεμίρης και μια σειρά άλλοι είναι απλά συνεργοί του», σημείωσε. Έθεσε το ερώτημα «ποιος μπορεί να πιστεύει ότι δεν γνώριζε ο εγκέφαλος του επιτελικού κράτους, που έβαλε κάτω από τις φτερούγες του ακόμα και την ΕΥΠ για να αναβαθμίσει δήθεν την εθνική ασφάλεια και τη μετέτρεψε σε οικογενειακό γραφείο υποκλοπών;». Σημείωσε ότι «αν δεν γνώριζε και αν όλοι εξαπατήθηκαν από τον κ. Δημητριάδη και τους φίλους του, τότε γιατί έσπευσε να ακυρώσει κάθε προσπάθεια διερεύνησης δήθεν για λόγους εθνικής ασφάλειας, με την επίκληση του απορρήτου;». Είπε ότι «αυτό δεν είναι απόρρητο, είναι ρητό στοιχείο ενοχής και επιδίωξης συγκάλυψης».

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επικαλέστηκε το απόρρητο για να αδρανοποιήσει στην πράξη την Εξεταστική, «να δικαιολογήσει τον αποκλεισμό κρίσιμων μαρτύρων, την αποδοχή της άρνησης κατάθεσης κρίσιμων εγγράφων αλλά και την καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων» και αυτό «με προφανή στόχο τη συσκότιση της υπόθεσης και την εξαφάνιση στοιχείων που μπορούν να οδηγήσουν σε απόδοση και ποινικών ευθυνών». Ανέφερε ότι «αυτό αποτελεί αυτοτελές αδίκημα». Σε αυτό το σημείο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στους βουλευτές της συμπολίτευσης διάβασε απόσπασμα από ομιλία του Κώστα Καραμανλή κατά το οποίο αναφερόταν, όπως διάβασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: «Το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο. Παραμένει όμως επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοι και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοι και πώς το ενέκριναν. Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου». «Δεν τα είπα εγώ αυτά», σχολίασε ο κ. Τσίπρας, «αλλά ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην αρχηγός της παράταξής σας, ο κ. Καραμανλής».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε το απόρρητο από την κάθαρση, το σκοτάδι από το φως, όπως η στρουθοκάμηλος, το ερώτημα είναι για πόσο ακόμα». «Σε κάθε περίπτωση αυτή του η επιλογή μαρτυρά την απόλυτη ενοχή του», τόνισε. Σχολίασε ότι η Εξεταστική «διερεύνησε, όσο της το επιτρέψατε, τις υποθέσεις Ανδρουλάκη και Κουκάκη, για την παγίδευση του κινητού του Χρ. Σπίρτζη φροντίσατε να μην υπάρξει συζήτηση ούτε στην Εξεταστική ούτε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας». Τόνισε ότι όμως «η υπόθεση Σπίρτζη είναι υπόθεση ΣΥΡΙΖΑ», καθώς «πρόκειται για έναν στενό συνεργάτη μου, μέλος της ΠΓ και της ΚΕ, κάθε φορά που βρισκόταν σε συνεδρίαση οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ είχαν τη δυνατότητα αυτοί οι κύριοι να ανοίγουν το λογισμικό και να τα ακούν και να τα βλέπουν όλα». Υπογράμμισε ότι «οι υποκλοπές εις βάρος τη αξιωματικής αντιπολίτευσης και άλλων κομμάτων δεν θα μείνουν στο σκοτάδι, οι ευθύνες σας θα αποδοθούν».

Έθεσε επιπλέον το ερώτημα: «Τι απέγινε το Predator; Δεν υπάρχει σήμερα που μιλάμε; Ποιοι ακούνε;».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι η υπόθεση δεν θα κλείσει με το τέλος της «Εξεταστικής-παρωδίας» και πως η συνέχεια θα δοθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, στην Επιτροπή PEGA που θα έρθει στην Αθήνα –«ας μην πάει μην πάει ο κ. Μητσοτάκης να απαντήσει, απόδειξη της ενοχής του θα είναι για μια ακόμη φορά»– και στη δικαιοσύνη.

Είπε ότι «δεν υπάρχει μόνο γενική πολιτική ευθύνη, υπάρχει και η περιβόητη ατομική ευθύνη» και συγκεκριμένα «η ατομική ευθύνη του πολιτικού προϊσταμένου της ΕΥΠ, του πρωθυπουργού των υποκλοπών, του κυβερνήτη των κοριών, που κρύφτηκε και κρύβεται όταν έρχεται η ώρα να αναμετρηθεί με τις ευθύνες του». Προκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη αν θέλει να αποδείξει ότι δεν γνώριζε ή «ότι δεν ενέκρινε έστω αυτό το εύρος αυτής της αθλιότητας», αφενός να φέρει αύριο την ακύρωση της τροπολογίας για την ΑΔΑΕ και την άρση της απαγόρευσης ενημέρωσης όσων έχουν τεθεί σε παρακολούθηση και αφετέρου, ως πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ να ζητήσει άρση απορρήτου, «ώστε να λάμψει η αλήθεια ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας».

Καταληκτικά, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ο πρωθυπουργός «αν επιλέξει για μια ακόμη φορά το δρόμο της στρουθοκαμήλου και της συγκάλυψης ας γνωρίζει τουλάχιστον ότι ο δρόμος είναι πολύ ολισθηρός και ότι όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου όταν έρθει η ώρα θα πράξουμε το καθήκον μας». Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε, «δεν θα χαριστούμε σε κανέναν, γιατί αν χαριστούμε στον βιασμό της δημοκρατικής λειτουργίας, τότε θα είμαστε και εμείς συνένοχοι στο έγκλημα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης: Υποκλοπές – ΣΥΡΙΖΑ: Να κατατεθούν στα Πρακτικά του πορίσματος της πλειοψηφίας και οι πορισματικές εκθέσεις της μειοψηφίας

Loading