Συνέντευξη για τους κινδύνους που επιφέρει η κλιματική κρίση και την επίδραση που θα έχει στην πολιτική συζήτηση στην Ελλάδα και στην ΕΕ παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε πως η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη κράτησε την έκθεση Γκολντάμερ στο συρτάρι μέχρι την τωρινή καταστροφή.
Για τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών, ο κ. Τσίπρας καταλόγισε ευθύνες στις «κρατικές αρχές», λέγοντας πως «δεν ήταν καλά προετοιμασμένες και είναι ως προς το μέρος τους υπεύθυνες για την έκταση της καταστροφής».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε αναλυτικά στην έκθεση της ανεξάρτητης επιτροπής με επικεφαλής τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ, Γιόχαν Γκολντάμερ, η οποία πρότεινε «τι πρέπει να αλλάξει στην Ελλάδα λόγω του αυξημένου κινδύνου τέτοιων καταστροφών κατά την κλιματική κρίση».
«Όμως, η σημερινή κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έβαλε την έκθεση σε ένα συρτάρι και δεν έκανε τίποτα για δυόμισι ολόκληρα χρόνια. Επομένως, είναι λάθος να θεωρούμε τώρα τις πυροσβεστικές δυνάμεις ή τις υπηρεσιακές δυνάμεις της πολιτικής προστασίας υπεύθυνες για την καταστροφή», πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Τσίπρας: Αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας στην Ευρώπη
Σε ερώτηση για την ανάληψη δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη «αναδιοργάνωσης» της πολιτικής προστασίας στην Ευρώπη.
«Για παράδειγμα, πρέπει να υπάρχει ένας ισχυρός κοινός ευρωπαϊκός στόλος πυροσβεστικών αεροσκαφών. Θα πρέπει, επίσης, να δημιουργήσουμε ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο που θα χρησιμοποιηθεί για την προστασία του κλίματος και την αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, είτε πρόκειται για πλημμύρα στη Γερμανία είτε για πυρκαγιά στην Ελλάδα», σημείωσε.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη χωρίς την προστασία του περιβάλλοντος», ενώ έκανε λόγο για «κοινωνική απαίτηση για μια πολιτική που πρέπει να προστατεύει τους πολίτες από την κλιματική κρίση».
«Η πράσινη επανάσταση δεν πρέπει να είναι εις βάρος των αδύναμων και των μη προνομιούχων, όπως συνέβαινε κατά τις προηγούμενες κρίσεις. Είτε στην οικονομική κρίση του είτε στην υγειονομική κρίση του κορονοϊού αποδείχτηκαν κερδισμένοι κάποιοι ήδη πάμπλουτοι», υπογράμμισε.
Ερωτηθείς, δε, για την παράμετρο της οικολογίας στο ελληνικό πολιτικό προσκήνιο, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι «οι αριστερές δυνάμεις στην Ελλάδα έχουν ενσωματώσει την προστασία του περιβάλλοντος στις πολιτικές τους, ήδη, από τη δεκαετία του 1980» και πως «το περιβαλλοντικό κίνημα συμμετείχε στον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Οικολογίας και αυτός εξελίχθηκε στη συνέχεια στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ».
Δείτε επίσης:
- Ουκρανία: Επανειλημμένες ρωσικές επιθέσεις με drones πλήττουν το Κίεβο
- Λίβανος: Τουλάχιστον 45 μέλη των λιβανικών ενόπλων δυνάμεων σκοτώθηκαν από ισραηλινές επιθέσεις, σύμφωνα με τον ΟΗΕ
- ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν θα παραστεί στην ορκωμοσία του Τραμπ, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος
- Τα μαύρα ρούχα: Ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στη βία κατά των γυναικών από εννέα ερμηνεύτριες
- Γιατί οι ιδιωτικές εταιρείες πρέπει να παρακολουθούν την γεωπολιτική ένταση
©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ