Αλ.Τσίπρας στην Περιφέρεια Κρήτης: «Να δοθούν έγκαιρα οι αποζημιώσεις»

«Να γίνει σωστά και συντονισμένα η προσπάθεια σε συνεργασία και με τους κατοίκους, ώστε να δούμε αυτή τη μεγάλη τραγωδία και ως ευκαιρία να αφήσουμε κάτι καλύτερο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας 

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας παραβρέθηκε σε σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και Δημάρχους της Π.Ε. Ηρακλείου στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις πληγείσες περιοχές των Δήμων Μινώα Πεδιάδος και Αρχανών-Αστερουσίων.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι το κρίσιμο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η αποκατάσταση των ζημιών, εντός ενός οικιστικού σχεδίου για την ανακατασκευή και ανοικοδόμηση. 

«Νομίζω ότι εκεί πρέπει να πέσει το βάρος της αυτοδιοίκησης. Να γίνει σωστά και συντονισμένα η προσπάθεια σε συνεργασία και με τους κατοίκους, ώστε να δούμε αυτή τη μεγάλη τραγωδία και ως ευκαιρία να αφήσουμε κάτι καλύτερο σε αυτόν τον τόπο, σε συνδυασμό με την προσπάθεια να υπάρξει ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα κρατήσει τους ανθρώπους στον τόπο τους» είπε και υπογράμμισε πως ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να επισημαίνει τα λάθη της κυβέρνησης. 

Στη συνέχεια δήλωσε ότι οι αποζημιώσεις θα πρέπει να εξασφαλιστούν «με δικαιοσύνη και κατά προτεραιότητα με βάση τις ανάγκες» ενώ συνεχίζοντας είπε ότι είναι δικαιολογημένη η αγωνία των πολιτών. 

«Η αγωνία αφορά το μέλλον του τόπου, να μην ερημώσουν τα χωριά και να μη γίνουν οι άνθρωποι πρόσφυγες στον τόπο τους. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε τις προσπάθειες» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, και συνέχισε λέγοντας πως στο Αρκαλοχώρι δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που δεν έχουν εισόδημα λόγω του ότι πολλές επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό δε μπορούν να λειτουργήσουν.  Το συγκεκριμένο θέμα σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα θα πρέπει να εξεταστεί ξεχωριστά ενώ τόνισε επίσης πως αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να λαμβάνουν εισόδημα έκτακτης ανάγκης, και να τους δοθεί μη επιστρεπτέα προκαταβολή, ενώ θα μπορούν να μπουν και σε πρόγραμμα που θα τους βοηθήσει να ζήσουν. 

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο κρίσιμο, όπως το χαρακτήρισε, ζήτημα της αναθεώρησης του ΦΕΚ,  βάσει του οποίου οι πληγέντες θα λάμβαναν τις αποζημιώσεις τους. 

«Ενώ αρχικά με βάση το νόμο θα υπήρχε αποκατάσταση στο 80% από την πλευρά της πολιτείας και κατά 20% άτοκο δάνειο για όλες τις ιδιοκτησίες, προχθές βγήκε ένα νέο ΦΕΚ που στην πραγματικότητα αναιρεί το προηγούμενο,  λέγοντας ότι αυτό θα ισχύσει μόνο για μια ιδιοκτησία για κάθε φυσικό πρόσωπο. Αντιλαμβάνεστε ότι αν κάποιος έχει ένα σπίτι, αλλά και έναν επαγγελματικό χώρο στην ιδιοκτησία του που έχουν καταστραφεί, και με βάση το πρώτο ΦΕΚ είχε πάρει αποζημίωση, τώρα του ζητούν να επιστρέψει πίσω χρήματα. Αυτό δεν το έχω ξαναδεί σε καταστάσεις έκτακτων φαινομένων κατά τις οποίες η πολιτεία σπεύδει να αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες και επιχειρηματίες» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Για τους μαθητές και τα σχολεία είπε: 

«Πρέπει να προτεραιοποιηθεί η δυνατότητα να υπάρξει έστω και  μέσα από προκάτ κατασκευές, η δυνατότητα δια ζώσης εκπαίδευσης».

Δεν παρέλειψε να αναφέρει και ότι πρέπει να δημιουργηθούν οικίσκοι έτσι ώστε «να μην υπάρχουν άνθρωποι που να συνεχίζουν να ζουν σε σκηνές». 

Δείτε επίσης: Δ. Αβραμόπουλος: «Κάποια στιγμή μπορεί να έχουμε επεισόδιο με την Τουρκία» (vid)

 

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr