Αλ. Τσίπρας στο «Γεννηματάς»: Καμία δικαιολογία να μην ενισχυθεί το ΕΣΥ, μονάχα ιδεοληψία

Αλ. Τσίπρας στο «Γεννηματάς»: Καμία δικαιολογία να μην ενισχυθεί το ΕΣΥ, μονάχα ιδεοληψία

 «Τώρα δεν υπάρχει καμία καμία δικαιολογία να μην ενισχυθεί το ΕΣΥ. Υπάρχει μονάχα ιδεοληψία. Δηλαδή εμμονή σε ένα πρόγραμμα που θέλει να δώσει και την υγεία βορά στην κερδοσκοπία. Αν ένα μήνυμα πρέπει να βγάλουμε από αυτό που μας βρήκε, είναι ότι ο άνθρωπος και η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από τα κέρδη».

   Αυτό τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση που είχε το πρωί με γιατρούς και νοσηλευτές στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς».

   Επισημαίνοντας πόσο σημαντική είναι η προσπάθεια που κάνει όλο το προσωπικό του ΕΣΥ σε αυτή την μάχη, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «η ελληνική κοινωνία το καταλαβαίνει», για να σημειώσει πως «έχει έρθει η ώρα να το καταλάβει και η Πολιτεία και να το ανταμείψει». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπογράμμισε τη συμπαράσταση του στο αίτημα για ένταξη των νοσηλευτών στα βαρέα και ανθυγιεινά, καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (γιατρών και νοσηλευτών) και να αναμορφώσει το μισθολόγιό τους, αυτό προκειμένου συν τοις άλλοις να δώσει κίνητρα στους νέους γιατρούς να παραμείνουν στη χώρα και να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας. «Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να ανταπεξέλθουμε στην κρίσιμη φάση που είμαστε σήμερα», είπε μεταξύ άλλων.

   Κατά τη συνάντηση οι γιατροί και οι νοσηλευτές μίλησαν για τις συνθήκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη μάχη κατά του κορονοϊού. Έθεσαν επιτακτικά τα ζητήματα των προσλήψεων, των υποδομών, της ένταξης στα βαρέα και ανθυγιεινά, καθώς και της ασφάλειας, με έναν γιατρό να αναφέρει ότι οι μισές οργανικές θέσεις είναι κενές, καθώς όσες καινούργιες προσλήψεις έγιναν ήταν των επικουρικών γιατρών που ήδη υπηρετούσαν εκεί. «Έφυγαν οι επικουρικοί και πήγαν σε θέσεις μονίμων, και χήρεψαν οι θέσεις των επικουρικών», είπε. Γιατροί που εργάζονται στο ιατρείο covid έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην έλλειψη υποδομής, με έναν εξ αυτών να αναφέρει ότι καλύπτουν κενά πληρώνοντας πολλές φορές από τα δικά τους χρήματα όπως για οξύμετρα. «Είναι τραγικές οι συνθήκες και ο χώρος αναμονής για τα τεστ που έχει δημιουργηθεί είναι παρωδία», είπαν, προσθέτοντας ότι αναγκάζονται να αφήνουν τους πολίτες που προσέρχονται για τεστ ή με την υποψία ότι ασθενούν να περιμένουν στον υπαίθριο χώρο. 

   Έκκληση για άμεση πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού έκανε ο προϊστάμενος της μονάδας ΜΕΘ Covid: «Χρειαζόμαστε νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο δεν έχει προσληφθεί τον καιρό που χρειαζόταν. Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο δεν πήραν νοσηλευτές, ήρθαν από τα τέλη Σεπτέμβρη και μετά, φέρανε επικουρικό προσωπικό και για ειδικότητα, είναι ανεκπαίδευτοι, τους εκπαιδεύουν τώρα οι παλιότεροι μέσα στα covid περιστατικά». Όπως εξήγησε για τις 11 κλίνες ΜΕΘ χρειάζονται 44 νοσηλευτές και «τώρα έχουμε 35 άτομα από διάφορες ειδικότητες, 22 μόνιμοι, 10 επικουρικοί και 6 ειδικότητες».

   Κατά τη συζήτηση με τον κ. Τσίπρα, επισημάνθηκε εκ μέρους γιατρών και νοσηλευτών ότι είναι παραπάνω από αναγκαία η ενίσχυση του ΕΣΥ με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ιδιαίτερα τώρα που, όπως είπαν, παρά τα κενά που ήδη υπάρχουν γίνονται συνεχώς εσωτερικές μετακινήσεις γιατρών και προσωπικού. Ανέφεραν επί παραδείγματι ότι για να λειτουργήσουν οι ΜΕΘ στο «Σωτηρία» πήραν δύο γιατρούς από το «Γεννηματά». Επιτακτικό χαρακτήρισαν και το να υπάρχουν πρωτόκολλα ιχνηλάτισης περιστατικών covid στο προσωπικό και στην συνέχεια διαχείρισής τους. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν στο να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά οι νοσηλευτές. «Δεν μπορεί να το ‘χει ο ιδιωτικός τομέας και να μην το έχει ο δημόσιος» ανέφερε γιατρός, σημειώνοντας πως ο δημόσιος τομέας έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου την μάχη κατά της πανδημίας. Νοσηλεύτριες ζήτησαν αναγνώριση της επιστημονικότητας, της δουλειάς και της αποδοτικότητας τους έμπρακτα, «αλλιώς κοροϊδευόμαστε». «Το χειροκρότημα δεν μας λέει κάτι, προσωπικά εμένα με θίγει σαν νοσηλεύτρια. Εμένα με ενδιαφέρει να αναγνωριστώ ως επιστήμονας υγείας κάτι που νομικά δεν είναι κατοχυρωμένο από όλη την νομοθεσία», είπε μια εξ αυτών, ζητώντας ένταξη τους στα βαρέα και ανθυγιεινά, για να προσθέσει ότι «έχουμε το χειροκρότημα των ασθενών. Δεν χρειαζόμαστε χειροκρότημα από αλλού».

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play