Αλ. Τσίπρας: Το ζήτημα της εθνικής σύνταξης στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας δεν έχει δρομολογηθεί παρά τις υποσχέσεις του πρωθυπουργού

Αλ. Τσίπρας: Το ζήτημα της εθνικής σύνταξης στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας δεν έχει δρομολογηθεί παρά τις υποσχέσεις του πρωθυπουργού

Τη στήριξή του «στο δίκαιο αίτημα της αποκατάστασης της εθνικής σύνταξης για την ελληνική εθνική μειονότητα» στην Αλβανία, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνάντησή του με το προεδρείο της Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας-Ομόνοια (ΔΕΕΕΜ-Ομόνοια).

Κατά τη συνάντηση, όπου συνοδευόταν από την τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, και την τομεάρχη ομογένειας, Θεοδώρα Τζάκρη, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «αδικίες που έχει υποστεί η μειονότητα την περίοδο των μνημονιακών χρόνων», όταν το 2012 «περικόπηκε το δικαίωμα των υπερηλίκων ομογενών μας να έχουν εθνική σύνταξη». «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τώρα που η χώρα, χάρη στις προσπάθειές μας, δεν είναι υπό μνημονιακή επιτήρηση, υποστηρίζουμε την αποκατάσταση των αδικιών», «πέρα από ότι το θεωρούμε δίκαιο, θεωρούμε ότι είναι υποχρέωσή μας ειδικά σε μία δύσκολη εποχή να στηρίξουμε έμπρακτα την ελληνική ομογένεια», είπε και αναφέρθηκε σε δύο τροπολογίες που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς ενίσχυση του αιτήματος τους και οι οποίες, όπως ανέφερε, δεν έγιναν δεκτές από την κυβέρνηση. Τόνισε ότι «το ζήτημα της εθνικής σύνταξης, που είναι και ζήτημα ισονομίας δεν έχει δρομολογηθεί παρά τις υποσχέσεις του ίδιου του πρωθυπουργού» και «παρά το γεγονός ότι δεν ήταν σε θεσμικό πλαίσιο η δέσμευση του κ. Μητσοτάκη». «Το θέμα αυτό μάλλον το έφαγαν οι μέλισσες», σχολίασε.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να αποκαταστήσει αυτές τις αδικίες «αμέσως μετά την έξοδο από τα μνημόνια, κάποιες από αυτές και μέσα στα μνημόνια, με σκληρή μάχη, θυμάμαι τότε, με την τρόικα, το 2016». Ειδικότερα είπε ότι «το 2019 μετά την έξοδο από τα μνημόνια, είχαμε ψηφίσει την αποκατάσταση του επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων, έμενε όμως, και είχαμε δεσμευθεί για αυτό, το κομμάτι της εθνικής σύνταξης», ενώ συμπλήρωσε ότι «δυστυχώς βλέπω ότι η τροπολογία που ψηφίσαμε το 2019 δεν εφαρμόστηκε ποτέ 2,5 χρόνια τώρα». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προωθήθηκαν οι ελληνοαλβανικές σχέσεις και τόσο το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού όσο και το περιουσιακό κατοχυρώθηκαν ως προϋποθέσεις για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ. Υπογράμμισε ότι «οι βορειοηπειρώτες και στην Αλβανία και στην Ελλάδα πρέπει να στηριχθούν, καθώς αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του ελληνισμού και θέλουμε να κάνουμε το παν ώστε να μπορέσει ο κόσμος να παραμείνει εκεί στις εστίες του». Χαρακτήρισε κρίσιμο το ζωντανό κομμάτι αυτό του ελληνισμού «να είναι σε συνθήκες διαβίωσης ανεκτές, να μπορεί να επιβιώσει», διότι όπως είπε «αν δεν επιβιώσει θα ξεριζωθεί».

Από την πλευρά τους τα μέλη της ΔΕΕΕΜ-Ομόνοια, σύμφωνα με τη σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του ΣΥΡΙΖΑ, «ευχαρίστησαν τον κ. Τσίπρα για την έμπρακτη συμπαράσταση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ όσο και σήμερα. Υπογράμμισαν ότι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν ως εθνική ελληνική μειονότητα στην Αλβανία είναι δύσκολη και δυστυχώς δυσκολεύει ακόμη περισσότερο κυρίως λόγω των συγκυριών, όπως η πανδημία αλλά και από την στάση της αλβανικής κυβέρνησης».

Σημείωσαν ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την προσπάθεια «σε όλα τα μέτωπα διότι είναι στοίχημα, όχι μόνο για εμάς που είναι η ιδιαίτερη μας πατρίδα μας, είναι στοίχημα για όλο τον ελληνισμό η παραμονή μας στις πατρογονικές εστίες». «Αναγνωρίζουμε την στήριξη και την συμπαράσταση που είχαμε στην διάρκεια της κυβέρνησης σας, όπως στο θέμα του ιδιοκτησιακού το οποίο αφορά όλες τις περιοχές που ζει ο ελληνισμός και ιδιαίτερα στη ευρύτερη παράκτια περιοχή της Χειμάρρας, όπου το πρόβλημα ακόμη και σήμερα είναι ίδιο αν όχι εντονότερο», είπε ο πρόεδρος της ΔΕΕΕΜ-Ομόνοια, Βασίλης Κάγιος. Αυτό γιατί, όπως εξήγησε, αμφισβητείται όλο το ιδιοκτησιακό καθεστώς με παράνομες αυθαίρετες αποφάσεις εις βάρος των νόμιμων ιδιοκτητών που ως επί το πλείστον είναι ελληνικής καταγωγής. Όσον αφορά το θέμα του αυτοπροσδιορισμού, που είναι εξίσου σημαντικό, όπως τόνισε, η Αλβανία αν και έχει επικυρώσει τη σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, 4 χρόνια μετά έχουν εφαρμοστεί μόνο ελάχιστες ρυθμίσεις και φυσικά οι πιο ανώδυνες.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης: Δήμος Θεσσαλονίκης: Συνεχίζεται η συλλογή ανθρωπιστιστικής βοήθειας – Ποιες οι ανάγκες (pics&vid)

Loading

Play