«Συμπολίτες μας που ζουν και εργάζονται εδώ για δεκαετίες δεν μπορούν να γίνουν Έλληνες πολίτες γιατί το θεσμικό πλαίσιο εξακολουθεί να τους αντιμετωπίζει ως ξένους», υπογράμμισε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης με αφορμή την έκθεση του ΑΣΚΙ για την αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιβάλλει φραγμούς και δυσκολίες στις εξετάσεις για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας. Παράλληλα πρόσθεσε πως «συνταξιοδοτικά ζητήματα παραμένουν άλυτα με αποτέλεσμα τη δημιουργία εργαζομένων δύο ταχυτήτων».
Κατά τον πρόεδρο της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, «η ελληνική πολιτεία να αναγνωρίσει, συμβολικά και έμπρακτα, την ευθύνη της στην εμπέδωση των αποκλεισμών και της περιθωριοποίησης εκείνων που ανανέωσαν με την παρουσία τους τη χώρα μας».
Αναφερόμενος στην έκθεση των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε τη σημασία της αφημένης εμπειρίας της αλβανικής μετανάστευσης. Мία σακούλα γεμάτη τηλεκάρτες είναι το σύμβολο αυτής της εμπειρίας, που αποτυπώνει τη ζωή σκληρής εργασίας και καθημερινών αγώνων ενάντια σε διακρίσεις.
Σήμερα, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πολίτες πρώτης και δεύτερης μεταναστευτικής γενιάς προέρχονται από την Αλβανία, ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει καθώς το θεσμικό πλαίσιο τους αντιμετωπίζει ακόμη ως «ξένους». Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιβάλλει φραγμούς και δυσκολίες στις εξετάσεις για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας.
Η έκθεση μας θυμίζει την ιστορία αυτή, με ξενοφοβικά πρωτοσέλιδα και το αντι-αλβανικό πογκρόμ της 4ης Σεπτεμβρίου του 2004, και προσφέρει χώρο για σκέψη σχετικά με τους δρόμους της αντίστασης των μεταναστών.
Η ελληνική πολιτεία πρέπει να αναγνωρίσει, συμβολικά και έμπρακτα, την ευθύνη της στην εμπέδωση των αποκλεισμών και της περιθωριοποίησης των μεταναστών και όλων όσοι φιλοξενούνται στη χώρα. «Τώρα μιλάμε εμείς», τόνισε ο Χαρίτσης, τονίζοντας την ανάγκη για αναγνώριση και στήριξη των δικαιωμάτων τους.