Η πολιτική επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα και οι προκλήσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνική πολιτική σκηνή. Σε μια φάση που οι πρώην πρωθυπουργοί της Δεξιάς πυκνώνουν τις παρεμβάσεις τους, ο Αλέξης Τσίπρας ως πρώην έχει επιλέξει να ακούει περισσότερο παρά να δίνει λύσεις ή να στέλνει μηνύματα σε ένα απροσδιόριστο εκλογικό σώμα γεμάτο απροσδιόριστες προσδοκίες.
Η κρίση στο καράβι του ΣΥΡΙΖΑ δεν τον αφήνει αδιάφορο. Αντικειμενικά είναι συνυφασμένη με το παρελθόν και το παρόν του πρώην πρωθυπουργού. Ο ρόλος του σοφού δεν του ταιριάζει και γνωρίζει ότι αυτόν προτιμούν να του προσδίδουν άσπονδοι σύντροφοι και διαχρονικοί εχθροί, προδίδοντας την ανησυχία ή την προσδοκία τους για την ενεργό του επιστροφή.
Το νέο πολιτικό υποκείμενο για το οποίο μίλησε στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά είναι το μείζον ζητούμενο για όσους ενδιαφέρονται για το τι θα πράξει ο Αλέξης Τσίπρας. Αυτό σημαίνει ότι άλλα πολιτικά υποκείμενα προηγουμένως ή παραλλήλως πρέπει είτε να κλείσουν το κύκλο τους είτε να μετεξελιχθούν. Ο πρώην πρόεδρος ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ και γίνεται αρωγός στην προσπάθεια των συντρόφων του να ανατάξουν το κόμμα και να αποκαταστήσουν την τιμή του χώρου, τη στιγμή που το κόμμα του έχει υποστεί μια βαθιά ρωγμή στο brand του.
Η έξοδος Σαμαρά από τη ΝΔ είναι η έναρξη της αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού, επιταχύνοντας τη φθορά της κυβέρνησης. Η κρίση αυτή στο κυβερνητικό στρατόπεδο και γενικότερα στη Δεξιά φαίνεται να μην έχει τελειωμό.
Η εκτίμηση που μεταφέρεται από τους συνομιλητές του κ. Τσίπρα είναι ότι το ΠΑΣΟΚ θα είχε ελπίδες να αναταχθεί μόνο αν έστριβε αριστερά και μετωπικά απέναντι στη ΝΔ. Η κυβερνητική κρίση του Κυριάκου Μητσοτάκη τον ανησυχεί, ιδίως από τη στιγμή που αυτή συνδυάζεται με την οικονομική επιδείνωση στην Ελλάδα.
Τέλος, ο πρώην πρωθυπουργός, όταν καλείται από συνομιλητές του να κάνει την πρόβλεψή του για την κατάσταση, απαντά ότι ο επόμενος πρωθυπουργός θα έχει να αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες.