Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε προτάσεις για την επαναφορά των προοδευτικών δυνάμεων στη διεθνή σκηνή. Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Harvard Kennedy School, ανέπτυξε τρεις βασικούς άξονες που στοχεύουν στην αναζωογόνηση των προοδευτικών δυνάμεων και την αντιμετώπιση της άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εστίασε στην κοινωνική δικαιοσύνη και την εξάλειψη των ανισοτήτων, προτείνοντας επιθετική φορολόγηση του μεγάλου πλούτου. Επιπλέον, τόνισε τη σημασία ενός προοδευτικού οικονομικού πατριωτισμού που θα επιτρέπει την ανάπτυξη μέσω βιώσιμων πρακτικών και νέων τεχνολογιών.
Η πρόταση του Τσίπρα αναφέρθηκε σε μια πιθανή «προοδευτική διεθνή», η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει το εφαλτήριο για το τρίτο κίνημα για τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη, συγκρίνοντας τη σημερινή συγκυρία με προηγούμενα κινήματα, όπως αυτό κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης και της λιτότητας. Επιπλέον, αναφέρθηκε στις αιτίες που έχουν οδηγήσει στην απομάκρυνση των λαϊκών στρωμάτων από τις προοδευτικές δυνάμεις, όπως η σταδιακή μετατόπισή τους προς τα δεξιά τη δεκαετία του ’90.
Ο κ. Τσίπρας ανέλυσε επίσης τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης του 2008, οι οποίες έχουν δημιουργήσει ένα γενικευμένο αίσθημα ανασφάλειας και αμφισβήτησης των δυνατοτήτων των δυτικών κρατών. Προτάσσοντας την ανάγκη για δράση, επεσήμανε ότι η αριστερά πρέπει να αναβαθμίσει τους θεσμούς και να προωθήσει την κοινωνική δικαιοσύνη, την ανθρώπινη ασφάλεια και την προστασία των πολιτών σε μια περίοδο πολλαπλών κρίσεων.
Πηγή περιεχομένου: in.gr