Στο πλαίσιο του κύκλου σεμιναρίων «Διπλωματικοί διάλογοι», ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε στο Harvard Kennedy School για «το μέλλον των προοδευτικών δυνάμεων σε έναν κόσμο σε κρίση». Το σεμινάριο συντονίστηκε από τον καθηγητή Daniel Ζiblatt και συνδιοργανώθηκε με το Center for European Studies, το Institute of Politics και το Center for Public Leadership.
Στην ομιλία του, αναφέρθηκε στις αιτίες της απομάκρυνσης των λαϊκών στρωμάτων από τις προοδευτικές δυνάμεις. Πρώτον, στη σταδιακή μετατόπισή τους προς τα δεξιά τη δεκαετία ‘90, με αποτέλεσμα να υπάρχει η αίσθηση ότι δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά μεταξύ κεντροαριστερών και κεντροδεξιών κομμάτων . Δεύτερον, από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 και μετά, στο γενικευμένο αίσθημα ανασφάλειας που προκάλεσαν αλλεπάλληλες κρίσεις .
Ο Τσίπρας πρότεινε τρεις άξονες δράσης για τις προοδευτικές δυνάμεις προκειμένου να προσεγγίσουν ξανά τα λαϊκά στρώματα και να αντιμετωπίσουν την άνοδο της ακροδεξιάς. Πρώτον, την προτεραιοποίηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αντιμετώπισης των ανισοτήτων. Αυτό περιλαμβάνει τη σύγκρουση με ολιγαρχικά οικονομικά συμφέροντα και την προώθηση ενός «προοδευτικού οικονομικού πατριωτισμού», ο οποίος θα αξιοποιεί βιώσιμα τις εθνικές δυνατότητες κάθε χώρας.
Ο Τσίπρας τόνισε επίσης τη σημασία ενός προγράμματος που θα εστιάζει στον κοινωνικό-αναδιανεμητικό ρόλο του κράτους, αλλά και στον αναπτυξιακό-κανονιστικό. Σε μια περίοδο που η ακροδεξιά επιχειρεί να αποδυναμώσει κάθε κρατικό και κοινοβουλευτικό θεσμό, η Αριστερά πρέπει να παλεύει για την αναβάθμιση των θεσμικών λειτουργιών του κράτους.
Δεύτερον, κάλεσε τις προοδευτικές δυνάμεις να οικειοποιηθούν την έννοια της ανθρώπινης ασφάλειας, αναδεικνύοντας την ανάγκη για κρατική ανθεκτικότητα και αποτελεσματικές πολιτικές για την αντιμετώπιση κρίσεων όπως η κλιματική κρίση και η διαχείριση προσφυγικών ροών.
Τρίτος άξονας είναι η ανάγκη για την οικοδόμηση ενός τρίτου κινήματος για τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ