Την άποψη ότι ως πρώην πρωθυπουργός παρεμβαίνει όταν κρίνει ότι είναι «απαραίτητο», ειδικά σε «κρίσιμα εθνικά θέματα», εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση που είχε με τον διευθυντή της εφημερίδας «Το Βήμα», Περικλή Δημητρολόπουλο στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργανώνει για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής.
Όπως ανέφερε, η Μεταπολίτευση «μας βρήκε με τρεις μεγάλες πληγές και μια ακόμη που προστέθηκε με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου»: την εξάρτηση της χώρας από ξένες δυνάμεις στην εξωτερική πολιτική, την τραγωδία της Κύπρου και την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ως “τέταρτη πληγή” χαρακτήρισε την εμφάνιση ενός “νεοσύστατου κράτους” στα βόρεια σύνορα με “αλυτρωτικές διαθέσεις”.
Ειδικότερα για την Τουρκία, τόνισε πως “πρέπει να καθορίσουμε μια στρατηγική με στόχο να μεγαλώσει η χώρα”, όσον αφορά τα χωρικά ύδατα, διασφαλίζοντας, όμως παράλληλα “την ειρήνη και τη σταθερότητα”.
Το βασικό εργαλείο, είπε, είναι η προσφυγή στη Χάγη, αλλά με “κόκκινες γραμμές”: “Το ζήτημα της εδαφικής κυριαρχίας των νησιών”, “το ζήτημα της ασφαλείας των νησιών”, αποκλείοντας την αποστρατικοποίηση και τονίζοντας “ενότητα του αιγιακού χώρου”, δηλαδή ότι “δεν μπορεί κάποιο από τα νησιά να περιτριγυρίζεται από τούρκικη υφαλοκρηπίδα”.
Σχετικά με το ζήτημα της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, κατηγόρησε την κυβέρνηση για “ευτελισμό του θεσμού” καθώς δεν εξηγεί γιατί δεν συνεχίζει σε δεύτερη θητεία η νυν Πρόεδρος, ενώ παράλληλα μειώνει τον αναγκαίο αριθμό ψήφων στις 120, αψηφώντας τον “ιδιαίτερο συμβολισμό” που έχει το αξίωμα του Προέδρου.
Τέλος, όσον αφορά τις εξελίξεις στο προοδευτικό χώρο, τόνισε την ανάγκη τόσο για τη χώρα όσο και για το πολιτικό σύστημα, να υπάρχει “σοβαρή και συγκροτημένη αντιπολίτευση” και σημείωσε πως το θέμα δεν είναι η “επανασυγκόλληση” αλλά σε πρώτη φάση η “συνεννόηση σε κοινοβουλευτικό και προγραμματικό επίπεδο” προκειμένου να υπάρχει μια “εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης”.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ