Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζει την ευθύνη των προοδευτικών δυνάμεων «να σταθούμε απέναντι στην επικράτηση του δικαίου του ισχυρού που προσπαθεί να επιβάλει η ακροδεξιά» στην Ειδική Έκδοση Turning Points του Euro2day.gr και των New York Times.
Σημειώνει ότι «η ισορροπία αριστεράς/κεντροαριστεράς – κεντροδεξιάς/δεξιάς στην οποία βασίζονταν τα πολιτικά συστήματα της Δύσης, άρχισε να διαλύεται» και τονίζει ότι η ευθύνη των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων είναι ιστορική. Πρώτον, οφείλουμε να σταθούμε απέναντι στην επικράτηση του δικαίου του ισχυρού στις διεθνείς σχέσεις και να επιμείνουμε στο διεθνές δίκαιο. «Εάν αποδεχθούμε το δίκαιο του ισχυρού σε διεθνές επίπεδο, τότε το αποδεχόμαστε σε όλα τα επίπεδα, ανοίγοντας διάπλατα τον δρόμο στον κυνισμό της ακροδεξιάς». Υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη για σαφές μήνυμα από την Ε.Ε. προς τις ΗΠΑ για τη βάση του αμοιβαίου σεβασμού στις σχέσεις.
«Ο αγώνας για το διεθνές δίκαιο είναι ένας αγώνας πρωτίστως για ειρήνη, ύφεση και διπλωματία, όχι πόλεμο». Τονίζει ότι η ευρωπαϊκή μεταπολεμική Δημοκρατία έχει χτιστεί πάνω σε αυτό το πλαίσιο, και είναι απαράδεκτο η προσπάθεια για ειρήνη να μονοπωλείται από δυνάμεις της ακροδεξιάς. Η Ε.Ε. πρέπει να πρωτοστατήσει στην ειρήνη στην Ουκρανία, όπως και στην οικοδόμηση μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφαλείας που συμπεριλαμβάνει τη Ρωσία.
Επιπλέον, προτείνει ότι πρέπει να πιεστούν οι ευρωπαϊκές ηγεσίες για ένα νέο σχέδιο ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης που θα βασιστεί στις εκθέσεις Ντράγκι και Λέτα, αξιοποιώντας τα εργαλεία κοινού δανεισμού και προωθώντας πολιτικές για την κοινωνική συνοχή και την πράσινη ατζέντα. Αν αυτές οι πολιτικές δεν προωθηθούν, η Ε.Ε. θα οδηγηθεί σε πολυδιάσπαση.
Τέλος, επισημαίνει την ανάγκη για ευρύτερες πρωτοβουλίες συνεργασίας των ευρωπαϊκών και αμερικανικών προοδευτικών δυνάμεων, τονίζοντας ότι «το κίνημα κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης και του πολέμου στο Ιράκ είναι ισχυρό παράδειγμα για τη σημασία της συνεργασίας στις δύο πλευρές του Ατλαντικού».
Είναι προφανές ότι ο διαχωρισμός κέντρο – άκρα έχει συμβάλει στην υπονόμευση της Δημοκρατίας και στην άνοδο της ακροδεξιάς, καθώς ολοένα και περισσότεροι πολίτες επιλέγουν τη δεύτερη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ