Αλλαγή ωραρίου στα καταστήματα: Συνάντηση Γεωργιάδη με εμπόρους – Το μεσημέρι ανακοίνωση από τον υπουργό

Η ενεργειακή κρίση έχει «χτυπήσει» και τα καταστήματα με τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης να προτείνει νέο μειωμένο ωράριο λειτουργίας

Το ενδεχόμενο της μείωσης του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων συζητούν οι επαγγελματίες του κλάδου, μετά την πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης να προτείνει στα μέλη του – καταστηματάρχες της πόλης να κλείνουν τα μαγαζιά τους δύο ώρες νωρίτερα, καθημερινά.

Το προτεινόμενο ωράριο από 10 Οκτωβρίου:

  • Δευτέρα: 10:00 έως 16:00
  • Τρίτη: 10:00 έως 19:00
  • Τετάρτη: 10:00 έως 16:00
  • Πέμπτη: 10:00 έως 19:00
  • Παρασκευή: 10:00 έως 19:00
  • Σάββατο: 10:00 έως 16:00

Όπως εκτιμούν στελέχη του λιανεμπορίου, υπολογίζεται ότι το μέτρο θα επέφερε μείωση κατά 50% της κατανάλωσης ενέργειας για αυτές τις ώρες ή 5% – 7,5% του συνολικού ημερήσιου κόστους.

Ανάλογες πρωτοβουλίες συζητούν και άλλοι εμπορικοί σύλλογοι, με τον μεγαλύτερο της χώρας, αυτόν της Αθήνας, να συζητάει ανοιχτά το θέμα. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης έχει ήδη ταχθεί ανοικτά υπέρ του μέτρου αυτού. Προτείνει την καθολική εφαρμογή του, ζητώντας όμως να ληφθεί κεντρική κυβερνητική απόφαση επ’ αυτού (με Υπουργική Απόφαση) και να μην αφεθεί το μέτρο στην εθελοντική εφαρμογή του, καθώς κάτι τέτοιο ίσως δημιουργήσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και, άρα, μεγαλύτερα προβλήματα.

Στην πραγματικότητα, οι έμποροι ζητούν να κλείνουν τα καταστήματα νωρίτερα, λόγω ενεργειακής κατανάλωσης, αλλά η κυβέρνηση να αποζημιώσει τους εργαζόμενους για το 2ωρο.

«Όχι» από την κυβέρνηση

Από την κυβέρνηση, πάντως, δεν υπάρχει καμία πρόθεση να θεσπιστεί τέτοιο μέτρο, καθώς θεωρούν ότι ενδεχομένως θα προκαλέσει συνθήκες μη υγιούς ανταγωνισμού.

Σήμερα, πάντως, υπάρχει για το μεσημέρι προγραμματισμένη σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης, μεταξύ των φορέων των εμπόρων και του Άδωνι Γεωργιάδη, και αναμένεται να συζητηθεί κι αυτό το θέμα. Αμέσως μετά αναμένεται δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος θα διαψεύσει την ανάληψη σχετικής κυβερνητικής πρωτοβουλίας.

Το μέτρο δεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς είναι σαφές ότι κάτι τέτοιο θα απαιτούσε να δοθεί ένας νέος γύρος ενισχύσεων στις επιχειρήσεις που θα επηρεάζονταν, δηλαδή στο σύνολο της αγοράς.

Δείτε επίσης: Γεραπετρίτης: «Δε θα δώσουμε προεκλογικά κάτι που θα βγάλει τη χώρα εκτός δημοσιονομικής πορείας» (vid)