Αλλάζει και επεκτείνεται η κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας για το μεταναστευτικό μετά από πρωτοβουλία της Ελλάδας

Το ενδεχόμενο αναθεώρησης και επέκτασης της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας με πρωτοβουλία της Ελλάδας είναι πλέον πιθανό μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, ενώ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης είπε στην ΕΡΤ ότι η συμφωνία θα είναι ευρωτουρκική.

Οι επαφές με την Ευρωπαία Επίτροπο Μετανάστευσης Ίλβα Γιόχανσον αλλά και το Βερολίνο το οποίο δέχεται ροές και πλέον έχει αλλάξει στάση, έχουν ήδη αρχίσει.

propoli

Η Αθήνα παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας μετά το κάλεσμα Ερντογάν στους Σύριους μετανάστες να εγκαταλείψουν την Κωνσταντινούπολη αλλά και την στάση που κρατά η τουρκική ακτοφυλακή.

Ο Δημήτρης Καιρίδης στην συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ σημείωσε ότι τις τελευταίες ημέρες μετά και τις συνομιλίες στη Νέα Υόρκη η συνεργασία Λιμενικού με την τουρκική Ακτοφυλακή ήδη έχει βελτιωθεί…

«Δεν μπορεί να φύγει μέχρι αύριο μισό εκατομμύριο Σύριων απο την Τουρκία αλλά η ανακοίνωση προκαλεί κινητικότητα και αυξημένες ροές και προς Ελλάδα καθ’οδόν για τη Γερμανία», είπε ο κ. Καιρίδης και πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αφυπνίσει όλους τους εταίρους. «Κάνουμε μεγάλη καμπάνια για ολιστική λύση καθώς εάν κλείσει ο δυτικός και κεντρικός διάδρομος των μεταναστευτικών ροών από την Ισπανία προς Μαρόκο μένουμε μόνο εμείς», τόνισε.

«Η συνεργασία είναι εφικτή και η θετικότερη εικόνα έχει να κάνει με τον αντίκτυπο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν, γιατί το θέμα είναι να μην χάσουμε το μομέντουμ, τη δυναμική και να μην μονοπωλήσει το θέμα η Ιταλία», τόνισε επίσης ο Δημήτρης Καιρίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr η διαφαινόμενη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το μεταναστευτικό θα προβλέπει:

  • Διάθεση περαιτέρω ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Τουρκία για τη διαχείριση του μεταναστευτικού
  • Δέσμευση της Τουρκίας για τις επιστροφές μεταναστών
  • Ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων από την πλευρά της Τουρκίας και την αντιμετώπιση των παράνομων κυκλωμάτων
  • Διαρκή συνεργασία μεταξύ του Λιμενικού Σώματος και της Τουρκικής Ακτοφυλακής μέσω ανοικτής γραμμής επικοινωνίας
  • Διευκολύνσεις σε Τούρκους πολίτες σε ότι αφορά τις μετακινήσεις τους προς την Ελλάδα και την Ευρώπη

Ο υπουργός παράλληλα είπε:

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι διαχειριστήκαμε με ευταξία και ασφάλεια το μεταναστευτικό. Δεν έχουμε τα προβλήματα που είδαμε στην ιταλική Λαμπεντούζα, αλλά βρισκόμαστε σε μεγάλη εγρήγορση και είναι αναγκαία η συνεργασία με όμορες χώρες ειδικά με την Τουρκία».

Όπως τόνισε, ο στόχος είναι να εξαλειφθούν αυτά τα κυκλώματα αφού υπάρχει ένα εκτεταμένο δίκτυο μεταναστών το οποίο προωθεί την πατέντα με τα φθηνά φουσκωτά με ξύλινο πάτο.

Δείτε επίσης: Ερντογάν: Να διαλύσουμε την ταραγμένη ατμόσφαιρα στο Αιγαίο – Επιμένει στο Κυπριακό

Loading