Μια ακόμη νύχτα επιφυλακής και έντασης πέρασε για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, με το τουρκικό σκάφος Oruc Reis και πολεμικά του πλοία να πλέουν εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για δεύτερο 24ωρο. Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της επιχειρεί διπλωματική αντεπίθεση με σκοπό την ενεργοποίηση των συμμαχιών της χώρας.
Το Oruc Reis, έφτασε μόλις οκτώ μίλια από τον 28ο Μεσημβρινό, έκανε μια στροφή και κατευθύνθηκε νοτιοανατολικά -όπως φαίνεται από το στίγμα του στο marinetraffic.com.
Αξίζει να σημειωθεί πως δεν ξεπέρασε το όριο της ΑΟΖ της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας, ωστόσο παραμένει με τα συνοδευτικά πλοία εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Παρότι στρατιωτικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι το τουρκικό ερευνητικό έχει απλώσει καλώδια, τονίζουν πως δεν έχει καταφέρει να προχωρήσει σε καμία διαδικασία έρευνας λόγω της παρουσίας μεγάλου αριθμού πλοίων στην περιοχή και των παρεμβολών που προκαλούν οι μηχανές τους.
Διπλωματική αντεπίθεση από την πλευρά της Αθήνας
Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της επιχειρεί διπλωματική αντεπίθεση με σκοπό την ενεργοποίηση των συμμαχιών της χώρας.
Συγκεκριμένα, η Αθήνα ζητάει από τους συμμάχους την άσκηση πιέσεων στην Άγκυρα για να αποχωρήσει το Oruc Reis.
Ύστερα από συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο Νίκος Δένδιας ζήτησε χθες την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για να συζητηθεί το ζήτημα του Oruc Reis.
Δείτε επίσης:
Ολοκληρώθηκε το έκτακτο Συμβούλιο Άμυνας υπό τον Ν. Παναγιωτόπουλο