Αμανατίδης:Δεν είναι στο dna της κυβέρνησης η ενίσχυση του ΕΣΥ
EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Αμανατίδης:Δεν είναι στο dna της κυβέρνησης η ενίσχυση του ΕΣΥ

«Αν δεν παρθούν στο Eurogroup οι αποφάσεις που θα στηρίζονται στην αρχή της αλληλεγγύης ώστε συνολικά η ΕΕ να αντιμετωπίσει την κρίση λόγω της πανδημίας, τότε προφανώς μπαίνουν βόμβες στα θεμέλια της συνοχής της ΕΕ και η επόμενη μέρα θα είναι πολύ διαφορετική», δήλωσε στον Flash 99,4 και την εκπομπή «Απλά Επικίνδυνοι» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α Θεσσαλονίκης, Γιάννης Αμανατίδης.

Όπως επισήμανε ο κ. Αμανατίδης δεν πρόκειται για μία απλή χρηματοπιστωτική κρίση αλλά για μια κρίση που στην πραγματική οικονομία νεκρώνει μεγάλα κομμάτια και τόνισε ότι δε μπορούν να διατηρούνται οι ανισότητες ανάμεσα στα κράτη μέλη. «Η Γερμανία και οι χώρες του Βορρά θα πρέπει να καταλάβουν ότι ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Μια νέα συνθήκη την επόμενη μέρα της πανδημίας είναι αναγκαία. Οι ανισότητες δε μπορούν να διατηρούνται. Θα πρέπει αυτή τη στιγμή να κλείσει η ψαλίδα».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «προσπαθεί να κρύψει κάτι που δεν είναι στο dna της, δηλαδή η ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας. Οι καθυστερήσεις δεν οφείλονται σε αντικειμενικούς λόγους ή σε έλλειψη πόρων. Υπάρχουν και τα χρήματα και ο δημοσιονομικός χώρος, όχι μόνο για τον χώρο της Υγείας αλλά και για όλα τα μέτρα που προτείναμε και πρέπει να πάρει στα σοβαρά η κυβέρνηση.  Η πολιτική της κυβέρνησης πριν την πανδημία ήταν η εκχώρηση μεγάλων κομματιών των κοινωνικών δικαιωμάτων και αγαθών, όπως η Υγεία και η Παιδεία στον ιδιωτικό τομέα. Όταν έχεις μία πολιτική που μιλάει για την ιδιωτικοποίηση τέτοιου αγαθού και σου έρχεται η πανδημία που αναδεικνύει την ανάγκη ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας εκεί αισθάνονται άβολα».

Παράλληλα είπε ότι θα πρέπει άμεσα να δοθεί ένα δισεκατομμύριο ευρώ στον τομέα της Υγείας.

«Τα μέτρα που προτείναμε, περίπου στα 26 δις συνολικά, είναι ένα πακέτο γύρω στο 16% με 17% του ΑΕΠ, τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μαζί με τα δημοσιονομικά μέτρα, ρευστότητα και αναστολή πληρωμών, γύρω στα 3,6 % του ΑΕΠ. Την ίδια ώρα άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν φτάσει στο 30% και 40% συνολικά για τα μέτρα αυτά.

Η δικαιολογία ότι δεν ξέρουμε ποσό θα κρατήσει η κρίση δε στέκει. Είμαστε τυχεροί γιατί έχουμε το μαξιλάρι, περίπου των 20 δις και συνολικά από τα 50 δις τα οποία έχουμε ως χώρα η πρόταση μας αγγίζει τα 26 δις άρα υπάρχει και ένα ποσοστό του ΑΕΠ για μετά».

Μάλιστα διευκρίνισε ότι η αποδοχή των μέτρων ατομικής προστασίας δεν πρέπει να εκληφθεί «ως αποδοχή μίας πολιτικής που θα καταστρέψει μεγάλο κομμάτι του παραγωγικού ιστού της χώρας και θα μας βάλει σε νέες περιπέτειες, χειρότερες από το 2010».

«Εμείς διαχειριστήκαμε το 2015 μία χρεωκοπία με ένα νέο πρόγραμμα το οποίο πήραμε εμπροσθοβαρή μέτρα περικοπών για να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία και βγάζοντας σε δεύτερη φάση επενδύσεις οι οποίες έγιναν σε ένα πρόγραμμα που θα επέτρεπαν να βγούμε από το μνημόνιο. Και έτσι έγινε. Ήταν άλλες οι δεσμεύσεις» τόνισε ο κ. Αμανατίδης.

Επίσης, είπε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει με τολμηρές κινήσεις.

«Το πρώτο μέτρο που θα πρέπει να τρέξει η κυβέρνηση είναι η αναστολή των πλειστηριασμών της α κατοικίας. Το δεύτερο είναι να δοθούν οι μισθοί και στον ιδιωτικό τομέα. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα πρέπει να δοθεί το 1/ 12 των καθαρών εσόδων που είχαν την προηγούμενη χρονιά ως ενίσχυση» ανέφερε.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο εκλογών είπε ότι «Το να μιλήσω για εκλογές αυτή τη στιγμή είναι κατώτερο των περιστάσεων. Όταν τελειώσουν με όλα αυτά μπορούμε να μιλήσουμε για οτιδήποτε άλλο και για πιο έντονη κριτική.Αν κάποιοι σχεδιάζουν και νομίζουν ότι μπροστά στην ύφεση που πρόκειται να έρθει θα ξαναβάλουν τη χώρα σε μνημόνια με εκλογική εντολή νομίζω ότι θα τους διαψεύσει ο ελληνικός λαός».

 

Ακούστε όσα δήλωσε στον Flash 99,4 ο Γιάννης Αμανατίδης

Loading

Play