«Αμοιβαία κατανόηση» για ένα ήρεμο (τουριστικό) καλοκαίρι

Ούτε βαρύγδουπες ανακοινώσεις, ούτε συμφωνίες αλλά «αμοιβαία κατανόηση» για ένα ήρεμο, τουριστικό, καλοκαίρι, καθώς αμφότερες οι χώρες επενδύουν σημαντικά στην αύξηση της τουριστικής κίνησης!

Αυτή είναι η αποκωδικοποίηση της πρώτης συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν, μετά από ένα ιδιαίτερα θερμό 2020 στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών.

propoli

Η συνάντηση των δυο ηγετών κράτησε 50 λεπτά και σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα. Ούτε λεονταρισμοί από την Τουρκία, ούτε αιχμηρές απαντήσεις από την Ελλάδα. Άλλωστε, δεν χρειάστηκε κάτι τέτοιο…

Το πρώτο συμπέρασμα που προέκυψε ήταν ότι το 2021 δεν μπορεί και δεν πρέπει να επαναληφθεί η ένταση του προηγούμενου χρόνου. Συμφωνήθηκε, επίσης, η προώθηση της θετικής ατζέντας, για την οποία έχουν ήδη συμφωνηθεί 25 σημεία μεταξύ των Υφυπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, κυρίων Φραγκογιάννη και Ονάλ.

Βήμα-βήμα η βελτίωση των σχέσεων

Είναι, λοιπόν, προφανές ότι η βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών προχωρά  βήμα-βήμα. Προφανώς εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη διαφορά προσέγγισης σε μια σειρά από θέματα, με πρώτο αυτό της οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών. Προέκυψε, ωστόσο, το συμπέρασμα ότι στο Προσφυγικό οι δυο χώρες μπορούν να συνεργαστούν, αρκεί να αποφεύγονται οι προκλήσεις. Ενδεχομένως, όπως αναφέρουν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, μια κίνηση καλής θέλησης εκ μέρους της Τουρκίας θα ήταν να πάρει πίσω τους 1.450 αιτούντες άσυλο των οποίων οι αιτήσεις έχουν απορριφθεί τελεσίδικα.

Σε νέα βάση οι σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας

Πέραν των Ελληνοτουρκικών, σε νέα βάση μπήκαν και οι σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας. Η ελληνική μειονότητα της Αλβανίας και η ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων ήταν τα δυο θέματα που κυριάρχησαν στη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλβανό ομόλογό του, Έντι Ράμα.

Οι δύο Πρωθυπουργοί συμφώνησαν ότι, μετά και τις εκλογές στην Αλβανία, Αθήνα και Τίρανα είναι έτοιμες να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις για τη συνομολόγηση συνυποσχετικού για την παραπομπή της οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών τους στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ακόμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε το διαχρονικό και σταθερό ενδιαφέρον της χώρας μας για την Ελληνική Εθνική Μειονότητα καθώς και για την πρόοδο της Αλβανίας στους τομείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους Δικαίου, που εμπίπτουν στα προαπαιτούμενα που η ΕΕ έχει θέσει προς την Αλβανία. Συνεχάρη επίσης τον κ. Ράμα για την εκλογή της Αλβανίας ως μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τη διετία 2022-2023.

Δείτε επίσης: Μητσοτάκης – Ερντογάν στις Βρυξέλλες: Υπήρξε μία συμφωνία αμοιβαίας κατανόησης

Loading