Αναγκαία η συνολική διαχείριση του μεταναστευτικού από την ΕΕ, σύμφωνα με τον Νικόλα Ιωαννίδη

Αναγκαία η συνολική διαχείριση του μεταναστευτικού από την ΕΕ, σύμφωνα με τον Νικόλα Ιωαννίδη

Την ανάγκη συνολικής διαχείρισης του μεταναστευτικού από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) τονίζει ο υφυπουργός Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νικόλας Ιωαννίδης, υπογραμμίζοντας στο πλαίσιο αυτό πως η θέση σε ισχύ του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο θα αποτελέσει κορυφαία στιγμή της επερχόμενης Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ (Ιανουάριο-Ιούλιο 2026). Ο ίδιος προσβλέπει, μάλιστα, σε στενότερη και πιο αποτελεσματική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά και τις υποστηρικτικές δηλώσεις του αρμόδιου Επιτρόπου Magnus Brunner στην Κύπρο.

Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Κύπριος υφυπουργός Μετανάστευσης αναφέρεται επίσης στους αποτελεσματικούς χειρισμούς της κυπριακής κυβέρνησης, οι οποίοι έχουν οδηγήσει την Κυπριακή Δημοκρατία στην πρώτη θέση μεταξύ των 27 της ΕΕ σε αναλογία αποχωρήσεων – αφίξεων, αλλά και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, όπως οι παράτυπες μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία μέσω των κατεχομένων. Το τελευταίο είναι ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος, γι’ αυτό και υπογραμμίζει με έμφαση πως η εργαλειοποίηση της μετανάστευσης από ξένους παράγοντες, μεταξύ άλλων μέσω παράτυπων ροών πέρα από την Πράσινη Γραμμή, δημιουργεί ζητήματα ασφάλειας.

Σκιαγραφώντας την εικόνα του μεταναστευτικού στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Ιωαννίδης επισημαίνει ότι για το 2024, οι αναχωρήσεις έχουν ξεπεράσει τις 10.000, ενώ οι νέες αιτήσεις ασύλου ήταν λιγότερες από 7.000, μειωμένες κατά 41% σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία, επισημαίνει ότι πάνω από 1000 άτομα έχουν αποσύρει τις αιτήσεις για διεθνή προστασία ή παραιτήθηκαν από το προσφυγικό ή/και το καθεστώς επικουρικής προστασίας, ενώ περίπου 500 Σύροι έχουν ήδη αναχωρήσει από την Κύπρο. Ο κ. Ιωαννίδης τονίζει ότι εάν επιτευχθεί σταθερότητα στη Συρία, θα αυξηθεί ο αριθμός των επαναπατρισθέντων.

Ο κ. Ιωαννίδης αναφέρεται επίσης στη στενή συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τα άλλες κράτη μέλη της ΕΕ, τόσο για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης όσο και για την εξασφάλιση δίκαιης κατανομής της ευθύνης. Ταυτόχρονα, επισημαίνει τη στήριξη της ΕΕ σε τρίτα κράτη για την καλύτερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του, ο κ. Ιωαννίδης αναφέρεται στο γεγονός ότι η ένταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής απαιτεί συνεχής εγρήγορση και ετοιμότητα. Στις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, αναμένεται η προώθηση νέων πρωτοβουλιών και συνεργασιών εντός της ΕΕ για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος.

Loading

Play