Ανακαλύψεις στον πλανήτη WASP-121b αποκαλύπτουν τη σύνθεση της εξωγήινης ατμόσφαιρας. Χρησιμοποιώντας ένα από τα πιο ισχυρά τηλεσκόπια στον κόσμο, αστρονόμοι κατάφεραν να προσδιορίσουν, για πρώτη φορά, τη δομή της ατμόσφαιρας ενός εξωπλανήτη, επισημαίνοντας έτσι μια σημαντική πρόοδο στην αναζήτηση κατοικήσιμων κόσμων. Η μελέτη αποκαλύπτει ακραίους ανέμους που μεταφέρουν λιωμένο σίδηρο και τιτάνιο στον εξωπλανήτη WASP-121b, γνωστό και ως Τύλος. Ο πλανήτης αυτός έχει περίπου διπλάσιο μέγεθος σε σχέση με τον Δία και βρίσκεται σε απόσταση σχεδόν 900 ετών φωτός από τη Γη. Κινείται κοντά στο μητρικό του άστρο, ολοκληρώνοντας μια πλήρη περιφορά σε μόλις 30 ώρες, την ίδια ώρα που ολοκληρώνει και μία περιστροφή γύρω από τον εαυτό του.
Λόγω αυτού του συγχρονισμού, η μία πλευρά του πλανήτη είναι συνεχώς στραμμένη προς το άστρο, ενώ η αντίθετη πλευρά παραμένει σε αιώνιο σκοτάδι. Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature, αποκαλύπτει ότι η εξωγήινη ατμόσφαιρα αποτελείται από τρία στρώματα με διαφορετική σύνθεση. Στο κατώτερο στρώμα ανιχνεύθηκε σίδηρος σε αέρια κατάσταση, με θερμοκρασίες που φτάνουν τους 2.700 βαθμούς, ενώ οι ισχυροί άνεμοι μεταφέρουν το διάπυρο υλικό στη σκοτεινή πλευρά του πλανήτη.
Αναμένονται επιπλέον ευρήματα από την έρευνα που διεξάγεται με το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) που λειτουργεί στην έρημο Ατακάμα της Χιλής, με στόχο την καλύτερη κατανόηση της ατμόσφαιρας και των συνθηκών στους εξωπλανήτες.
Βίντεο:
Πηγή περιεχομένου: in.gr