Αναλένα Μπέρμποκ: Ποιοι είναι οι στόχοι της πρώτης γυναίκας Υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας;

Οι προτεραιότητες της απηχούν το «πράσινο» ιδεολογικό της υπόβαθρο

Μετά από 16 χρόνια μιας γυναίκας, της Άνγκελα Μέρκελ, στην καγκελαρία ο διάδοχός της θα είναι άνδρας, o Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς. Η συμπρόεδρος των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ, δεν κατάφερε τελικά να είναι η επόμενη καγκελάριος, όμως σίγουρα θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα ηγηθεί της γερμανικής διπλωματίας στο θώκο του υπ. Εξωτερικών. Θα είναι παράλληλα η νεότερη υπουργός σε αυτό το πόστο: στις 15 Δεκεμβρίου γίνεται μόλις 41 ετών.

propoli

Πρώτη προτεραιότητά της και στο υπουργείο Εξωτερικών δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την προστασία του κλίματος, κάτι που για την ίδια, όπως έχει πει επανειλημμένως, αποτελεί θέμα εξωτερικής πολιτικής. Όπως δήλωσε άλλωστε, η κλιματική και η εξωτερική πολιτική είναι αλληλένδετες, επειδή η προστασία του κλίματος μπορεί να επιτευχθεί μόνο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η ίδια τόνισε χαρακτηριστικά κατά την παρουσίαση της συμφωνίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης: «Με το κοινό σχέδιο που παρουσιάζουμε για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού προετοιμάζουμε το δρόμο για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης κρίσης της εποχής μας, της κλιματικής κρίσης. Ως ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά κράτη στον κόσμο, στόχος μας είναι να γίνουμε κλιματικά ουδέτεροι, κι αυτό σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους γείτονες και φίλους μας».

Πυξίδα της εξωτερικής πολιτικής τα ανθρώπινα δικαιώματα

Εκτός από την κλιματική αλλαγή, η Μπέρμποκ προτίθεται να ακολουθήσει μια εξωτερική πολιτική έναντι της Ρωσίας και της Κίνας, δύο ισχυρών κολοσσών σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότερο προσανατολισμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Όσο για τη σχέση της Γερμανίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία έπεσε σε έντονη δυσμένεια επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, αναμένεται με ενδιαφέρον κατά πόσο η Μπέρμποκ θα ακολουθήσει τη γραμμή του νέου προέδρου Τζο Μπάιντεν, σε κρίσιμα θέματα της διεθνούς πολιτικής όπως η σχέση με το Πεκίνο. Γεγονός είναι επίσης ότι η Μπέρμποκ τάσσεται παραδοσιακά υπέρ της απόσυρσης αμερικανικών πυρηνικών όπλων από τη Γερμανία και απορρίπτει το αίτημα των ΗΠΑ για αύξηση των αμυντικών δαπανών.

Όσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, εδώ και χρόνια η Αναλένα Μπέρμποκ είναι υπέρμαχος της ανάληψη μεγαλύτερης διεθνούς ευθύνης από την ΕΕ, κυρίως στο πεδίο της πολιτικής ασφάλειας. Δηλώνει ότι η ΕΕ θα πρέπει να πάρει στα σοβαρά τον «ειρηνευτικό της ρόλο» στον κόσμο. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η συμφωνία συνασπισμού «ζητά μια πραγματική εξωτερική πολιτική, μια πραγματική πολιτική ασφάλειας και άμυνας στην Ευρώπη», θεωρώντας μεταξύ άλλων ότι και οι ένοπλες δυνάμεις των ευρωπαϊκών χωρών θα πρέπει να συνεργαστούν πιο στενά.

Δείτε επίσης: Ματέους Μοραβιέτσκι: Eλπίζω ότι η Γερμανία θα αλλάξει στάση σχετικά με τον Nord Stream 2

Loading