Ανάπτυξη διαδικασίας καθορισμού νέου κατώτατου μισθού για το 2025

Ανάπτυξη διαδικασίας καθορισμού νέου κατώτατου μισθού για το 2025

Το «πράσινο φως» για την έναρξη της διαδικασίας καθορισμού του κατώτατου μισθού για το 2025 έδωσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, με την αποστολή προσκλητήριων επιστολών, καλώντας όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να υποδείξουν τα μέλη για τις δύο Επιτροπές που θα συμμετάσχουν στη διαβούλευση.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόκειται να συγκροτηθεί Επιτροπή Διαβούλευσης, που θα απαρτίζεται από πέντε εκπροσώπους οργανώσεων εργαζομένων, πέντε εκπροσώπους εργοδοτικών οργανώσεων και τον Πρόεδρο του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (Ο.ΜΕ.Δ.).

Η Επιτροπή θα καταλήξει σε ένα κοινό πόρισμα, αποφεύγοντας την υποβολή ξεχωριστής εισήγησης από κάθε κοινωνικό εταίρο, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Συγκροτείται επίσης πενταμελής Επιστημονική Επιτροπή με ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, υποδεικνυόμενους από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.).

Οι δύο Επιτροπές θα υποβάλουν τα υπομνήματά τους για το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού του 2025, και θα ακολουθήσει η εισήγηση της κας Κεραμέως και του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στο Υπουργικό Συμβούλιο, με στόχο ο νέος κατώτατος μισθός να τεθεί σε ισχύ από τον Απρίλιο 2025.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ μέχρι το 2027, συνεπαγόμενο συνολική αύξηση κατά 46,2% από το 2019. Σήμερα, ο κατώτατος μισθός ανέρχεται στα 830 ευρώ, από 650 ευρώ το 2019, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 28%.

Από φέτος, ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο εξισώνεται με τον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα, με ταυτόχρονη οριζόντια αύξηση σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια. Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συνοδευτεί από μείωση του κόστους για τις επιχειρήσεις μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, δίνοντας κίνητρα για επενδύσεις και προσλήψεις.

Με βάση τον προγραμματισμό, οι ασφαλιστικές εισφορές αναμένεται να μειωθούν σχεδόν κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2027, ενώ από το 2019 έως το 2025 έχουν ήδη μειωθεί κατά 5,4 ποσοστιαίες μονάδες.

Από τα μέσα του 2027, θα τεθεί σε εφαρμογή νέος μηχανισμός καθορισμού του κατώτατου μισθού, με βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης τη βελτίωση των αποδοχών των εργαζομένων και την ενίσχυση της αγοραστικής τους δύναμης, συνδέοντας τις αυξήσεις με την οικονομική ανάπτυξη.

Ο μαθηματικός τύπος για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού θα βασίζεται σε οικονομικά μεγέθη, όπως ο πληθωρισμός και η παραγωγικότητα, και θα περιλαμβάνει τη διαφάνεια και την εμπιστοσύνη στο σύστημα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, το νέο σύστημα ενισχύει την ασφάλεια για τους εργαζόμενους, καθιστώντας αδύνατη τη μείωση του κατώτατου μισθού και διασφαλίζοντας ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι προστατεύονται από τον κατώτατο μισθό.

Loading

Play