Αναθεωρήσεις εκλογικού νόμου και απρόβλεπτοι σύμμαχοι: το πλεονέκτημα του Σαμαρά

Αναθεωρήσεις εκλογικού νόμου και απρόβλεπτοι σύμμαχοι: το πλεονέκτημα του Σαμαρά

Η ανάγκη για αλλαγές στον εκλογικό νόμο και οι πολιτικές ισορροπίες γύρω από τον Σαμαρά και την κυβέρνηση. Text: Υπάρχει ζήτημα αλλαγών στον εκλογικό νόμο; Μπορεί ο Άδωνις Γεωργιάδης να επικαλέστηκε το 33,6% των Εργατικών στο Ηνωμένο Βασίλειο, μιλώντας για την ανάγκη ενός σταθερού εκλογικού συστήματος, που θα δίνει στο πρώτο κόμμα αυτοδυναμία, εντούτοις, το Μέγαρο Μαξίμου, δια στόματος Παύλου Μαρινάκη, έσπευσε να γειώσει οποιαδήποτε συζήτηση περί αλλαγής της εκλογικής νομοθεσίας.

Κυβερνητικές πηγές επαναλαμβάνουν στο in ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια συζήτηση. Φαίνεται πάντως ότι στην κυβέρνηση επιμένουν στο μότο πρόγραμμα-πρόγραμμα-πρόγραμμα, υπενθυμίζοντας ότι οι εκλογές ακόμα αργούν, δεδομένου ότι οι επόμενες κάλπες θα στηθούν-εκτός απροόπτου- το 2027.

Με το υπάρχον εκλογικό σύστημα, το πρώτο κόμμα, εφόσον λαμβάνει ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 25%, παίρνει μπόνους 20 εδρών, ενώ για κάθε 0,5% επιπλέον ποσοστό, τότε κερδίζει μία ακόμη έδρα. Στην παρούσα φάση, σχεδόν όλοι εντός των γαλάζιων τειχών εκτιμούν ότι δεν είναι τώρα η ώρα για μία συζήτηση αλλαγής του εκλογικού νόμου. Άλλωστε, εάν έτρεχε με σοβαρούς όρους ένα τέτοιο σενάριο και μονοπωλούσε τη δημόσια συζήτηση, η κυβέρνηση θα εξέπεμπε στην πραγματικότητα ένα μήνυμα ηττοπάθειας.

Loading

Play