Την αναβίωση του θεσμού της διαιτησίας για την ενίσχυση των διαδικασιών συλλογικών διαπραγματεύσεων και υπογραφής συλλογικών συμβάσεων εργασίας, προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Νίκο Ανδρουλάκη.
«Ως ΠΑΣΟΚ έχουμε αποδείξει και διακηρύξει την πίστη μας στην αξία της συλλογικής διαπραγμάτευσης και του κοινωνικού διαλόγου και με την τροπολογία αυτή προτείνουμε την κατάργηση των προβλέψεων του άρθρου 57 του ν. 4639/2019 και την επαναφορά των προϊσχυουσών αντίστοιχων διατάξεων», αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, η οποία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Όπως επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ, η Οδηγία 2022/2041 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιδιώκει την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. «Τα κράτη μέλη με υψηλό ποσοστό κάλυψης από συλλογικές διαπραγματεύσεις τείνουν να έχουν μικρό ποσοστό χαμηλόμισθων εργαζομένων και υψηλούς κατώτατους μισθούς», τονίζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
Σημειώνεται ότι το ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων στην Ελλάδα από συλλογικές συμβάσεις δεν ξεπερνά το 30%, κατατάσσοντας τη χώρα στη δεύτερη χειρότερη θέση στην Ε.Ε., πίσω μόνο από την Πολωνία. Το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι η διάταξη του άρθρου 57 του ν. 4635/2019 έχει συμβάλει σε αυτή την οπισθοδρόμηση, καθώς η μονομερής προσφυγή στη Διαιτησία έχει σχεδόν εκλείψει.
Με μια ακόμα τροπολογία, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ προτείνει την επαναφορά του συστήματος προσδιορισμού του κατώτατου μισθού/ημερομισθίου με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, η ανάγκη υιοθέτησης αυτής της τροπολογίας είναι πιο επιτακτική από ποτέ, λόγω της υποχρέωσης της χώρας να ενσωματώσει την Οδηγία (ΕΕ) 2022/2041 στο εθνικό Δίκαιο. Εν κατακλείδι, η τροπολογία επιδιώκει να ενισχύσει τόσο τους εργαζομένους όσο και την κοινωνία στο σύνολό της.