Η κρίση αξιοπιστίας στα κόμματα της κεντροαριστεράς απειλεί τη δημοκρατική εκπροσώπηση στην Ελλάδα. Αν κάποιος είχε τη δυνατότητα να ταξιδέψει πίσω στο χρόνο στην εκρηκτική προεκλογική περίοδο του 2023 και να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα για την κατάσταση που θα διαμορφωνόταν ενάμιση χρόνο αργότερα, είναι σίγουρο ότι θα προκαλούσε μεγάλη έκπληξη. Η εικόνα που αποτυπώνεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για την προοδευτική αντιπολίτευση. Η πρωτοκαθεδρία της Νέας Δημοκρατίας και η ανοδική πορεία του ΚΚΕ παραμένουν σταθερές, αλλά οι υπόλοιποι πολιτικοί σχηματισμοί αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις.Αυτό που διαφαίνεται είναι πως η δυναμική των πολιτικών κομμάτων έχει υποστεί θεμελιώδεις μεταβολές. Στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε τη θέση του στον Σωκράτη Φάμελλο, με το κόμμα να απομακρύνεται από την αξιωματική αντιπολίτευση. Στο ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης υπήρξε επίσης κεντρική μορφή της πολιτικής σκηνής, αντιμετωπίζοντας τα δικά του διλήμματα αλλά τελικά επικρατώντας.
Η κρίση αξιοπιστίας στα κόμματα της κεντροαριστεράς είναι ένα φαινόμενο που καταγράφεται σε όλες τις μετρήσεις. Κανένα κόμμα εκτός της ΝΔ δεν αγγίζει ή υπερβαίνει το 20%, γεγονός που αντικατοπτρίζει την ανησυχητική κατάσταση της πολιτικής εκπροσώπησης. Ο κατακερματισμός των ψήφων είναι εμφανής και οι πολίτες εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα. Αξιοσημείωτη είναι η πτώση της επιρροής του ΠΑΣΟΚ, που παραμένει κλειδωμένο σε πολύ χαμηλές αποδόσεις, επηρεασμένο από την ιστορία της συνεργασίας του με τη ΝΔ και τη διαχείριση της κρίσης των μνημονίων.
Στο σύγχρονο πολιτικό σκηνικό, οι πολίτες διαμαρτύρονται για την έλλειψη ουσιαστικής εκπροσώπησης και πειστικών προτάσεων από τα κόμματα, ενώ η κρίση αξιών και οι μεγάλες κοινωνικές προκλήσεις φαίνεται να ταλαιπωρούν τη χώρα. Το ερώτημα που ανακύπτει είναι αν θα δημιουργηθεί ένας εναλλακτικός κυβερνητικός πόλος προερχόμενος από την προοδευτική παράταξη ή αν η ακροδεξιά θα συνεχίσει να επηρεάζει την πολιτική ζωή.
Πηγή περιεχομένου: in.gr