Ο κύβος ερρίφθη! Στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν «βαλβίδες αποσυμπίεσης» χωρίς να υπάρξει επιδημιολογική επιβάρυνση, γι’ αυτό και από το πρωί του Σαββάτου θα αρχίσουν να χαλαρώνουν τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας.
Όπως έχει γίνει ευρέως γνωστό οι αλλαγές δεν θα είναι (άμεσα) συνταρακτικές. Θα δώσουν, όμως, το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων, με το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη να εκτιμά ότι με αυτόν τον τρόπο θα γίνει το πρώτο βήμα ώστε να «ελαφρύνει» η κόπωση της κοινωνίας.
Στο επιχείρημα συγκεκριμένων κύκλων ότι τα μέτρα του lockdown δεν αποδίδουν, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως εάν δεν είχαν ληφθεί το προηγούμενο διάστημα τα μέτρα που ελήφθησαν, τότε αυτήν τη στιγμή τα κρούσματα θα ήταν πολλά περισσότερα. Το ίδιο θα ίσχυε και για τους θανάτους.
Την Παρασκευή τα νεότερα…
Οι τελικές αποφάσεις θα γνωστοποιηθούν το απόγευμα της Παρασκευής και αφού προηγουμένως συνεδριάσει την ίδια ημέρα η Υγειονομική Επιτροπή. Τα μέλη της θα εκτιμήσουν την επιδημιολογική κατάσταση στο σύνολο της χώρας και αφού αξιολογήσουν τα υφιστάμενα μέτρα, θα εξετάσουν ποια εξ αυτών μπορούν να αναθεωρηθούν.
Η μετάθεση της συνεδρίασης της Υγειονομικής Επιτροπής για 48 ώρες οφείλεται στην επιθυμία των μελών της να αποκτήσουν πλήρη εικόνα για την υγειονομική εικόνα του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας, ώστε να έχουν στα χέρια τους τα πλήρη δεδομένα.
Λόγω του τριημέρου, πολλοί που είχαν συμπτώματα προσήλθαν την Τρίτη για τεστ. Αυτό οδήγησε σε μια σχετική αύξηση του ποσοστού θετικότητας στα τεστ, η οποία πρέπει να παρακολουθηθεί έως την Παρασκευή. Από τη στιγμή που υπάρχει η πολυτέλεια της 48ωρης αναβολής, τα δεδομένα θα συγκεντρωθούν για να αξιοποιηθούν και να αναλυθούν.
Αργεί η κανονικότητα…
Το μεγάλο ερώτημα είναι πότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο άνοιγμα των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Προφανώς αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα, αφού τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι τέτοια που δεν το επιτρέπουν. Εκείνο, όμως, που έχει σημασία και το επισημαίνουν από το Μέγαρο Μαξίμου, είναι η επιτυχής αντιμετώπιση του τρίτου κύματος της πανδημίας που διανύουμε και η αύξηση του εμβολιασμένου πληθυσμού, ώστε να οδηγηθούμε σταδιακά και με ασφάλεια στην επαναφορά της καθημερινής μας ζωής στην προ της πανδημίας εποχή.
Δείτε επίσης: Αρ. Πελώνη: “Η κατάσταση θα αλλάξει, σε πείσμα της καταστροφολογίας”