Ανδρέας Λοβέρδος: «Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ ηγεμονεύει στην αντιπολίτευση»

Ανδρέας Λοβέρδος: «Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ ηγεμονεύει στην αντιπολίτευση»

Ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος κλείνει την αντιπαράθεση με τη Χαριλάου Τρικούπη, τονίζοντας ωστόσο πως εμμένει στις απόψεις του, ενώ ασκεί κριτική και στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στον Αλέξης Τσίπρας.

«Μην επιμένετε. Για μένα το θέμα αυτό έχει κλείσει».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν θέλει να δώσει συνέχεια στην αντιπαράθεση με τη Χαριλάου Τρικούπη, με αφορμή την αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη στο τρίτο πρόσωπο που θα αναλάβει τη θέση του Πρωθυπουργού, στο ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.

Προσθέτει όμως ότι «ο συγκεκριμένος διάλογος σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων ξαναρχίζει μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου».

Ο κ. Λοβέρδος ασκεί κριτική στην κυβέρνηση και καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «αφήσει τα ευχολόγια» και να θέσει κανόνες αξιολόγησης στο Δημόσιο. Και θεωρεί, στέλνοντας ένα ακόμα μήνυμα στη Χαριλάου Τρικούπη, ότι «είναι δυστυχώς έντονο το φαινόμενο της ηγεμονίας του ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση».

«Πολλές φορές όταν ακούς έναν πολιτευτή χωρίς να τον βλέπεις, δεν είσαι βέβαιος σε ποιο κόμμα της αντιπολίτευσης ανήκει» επισημαίνει ο κ. Λοβέρδος.

Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μαΐου;

«Να μη γυρίσουμε πίσω. Να μη θυσιάσουμε τους κόπους και τους αγώνες των πολιτών και των πολιτικών. Είναι πολλά τα χρόνια που προσπαθήσαμε όλοι σκληρά. Συνεπώς, λογική κι όχι παράνοια. Υπευθυνότητα κι όχι λαϊκισμός. Επιχειρήματα κι όχι συνθήματα. Την 21η Μαΐου οι Ελληνίδες και οι Ελληνες έχουμε ένα χρέος: να προστατεύσουμε το μέλλον της πατρίδας».

Θα καταφέρει το ΠαΣοΚ να πετύχει τον εκλογικό του στόχο; Εσείς μιλούσατε για διπλασιασμό των ποσοστών του 2019. Κατά πόσο είναι εφικτό;

«Το ΠαΣοΚ συντεταγμένα και πάση δυνάμει, όπως κάνει πάντοτε, θα αγωνιστεί για να αναδειχθεί πολύ ισχυρό. Πράγματι ως υποψήφιος πρόεδρος είχα υποστηρίξει τον υπερδιπλασιασμό του ποσοστού μας και μάλιστα είχα δηλώσει πως θα παραιτηθώ από αρχηγός εάν δεν κατάφερνα να το πετύχω. Τον «πήχη» όμως τώρα του εκλογικού αποτελέσματος δεν τον τοποθετώ εγώ. Στοιχίζομαι στις αποφάσεις του κόμματος».

Μετά τα Τέμπη οι πολίτες «δείχνουν» κυβέρνηση συνεργασίας. Ποια είναι η δική σας άποψη; Είναι προτιμότερη από μια μονοκομματική κυβέρνηση;

«Σήμερα είναι δύσκολη και παράτολμη η προσέγγιση της βούλησης του εκλογικού σώματος. Καταγράφω δύο σημαντικές παρατηρήσεις. Πρώτον, ότι επικρατεί ακόμη διανοητική ακαταστασία λόγω απογοήτευσης, ανασφάλειας, θυμού, φόβου. Μετά το Πάσχα το τοπίο θα ξεκαθαρίσει και τότε θα μπορέσουμε να έχουμε καλύτερη εκτίμηση. Δεύτερον, ότι τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, για διαφορετικούς λόγους το καθένα, έχουν απογοητεύσει το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας. Η Νέα Δημοκρατία κρύφτηκε για πολύ καιρό κάτω από το σεντόνι της πανδημίας, αλλά πλέον έχουν αναδειχθεί τα κεφαλαιώδη λάθη της. Εξήγγειλαν πολλά, αλλά στο τέλος της θητείας τους είναι πασιφανές ότι επρόκειτο μόνο για βαρύγδουπους τίτλους νομοσχεδίων. Γι’ αυτό και ζητούν ξανά την ψήφο εξαγγέλλοντας τα ίδια και απαράλλακτα με το 2019. Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από μια καταστροφική διακυβέρνηση εξάντλησε τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κούφια και επικίνδυνα συνθήματα. Ο ελληνικός λαός αναζητά διεξόδους. Εμείς μπορούμε να αποτελέσουμε ασφαλή επιλογή ελπίδας και σοβαρότητας».

Εσείς ποιους όρους θα βάζατε για τη συμμετοχή του ΠαΣοΚ σε μια κυβέρνηση συνεργασίας;

«Τα προτάγματα προκύπτουν από τις ανάγκες της χώρας και της κοινωνίας. Πρώτο ζήτημα, η αξιολόγηση. Ζήτημα ζωής και θανάτου δυστυχώς κυριολεκτικά. Οι 57 νεκροί των Τεμπών το επιβεβαιώνουν. Ελεος με τα ευχολόγια, ακόμη και διά στόματος Πρωθυπουργού «πρέπει να γίνει αξιολόγηση!». Κάντε την. Αλλιώς να την κάνουν εκείνοι που τολμούν. Δεύτερο ζήτημα η θανατηφόρος γραφειοκρατία, 57 νεκροί είναι το αποτέλεσμά της. Πιο βαριά πληγή για τη χώρα και τους πολίτες ακόμη και από τις δέκα πληγές του Φαραώ μαζί. Γραφειοκρατία και στη διοίκηση και στη Δικαιοσύνη. Γραφειοκρατία παντού. Εννέα χρόνια για να ολοκληρωθεί μια σύμβαση… Φτάνει πια. Παρακολουθήσεις. Καμία σκιά στη Δημοκρατία. Να μάθουμε όλοι ποιος έκανε τι και γιατί. Αυτή η υπόθεση δεν γίνεται να παραμείνει στο σκοτάδι. Τέλος, ιεραρχώ οπωσδήποτε πολύ ψηλά την εξωτερική πολιτική, το κράτος δικαίου, την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων».

Δεν θα συζητούσατε στην περίπτωση προγραμματικής συμφωνίας και για το πρόσωπο που θα κληθεί να την υλοποιήσει;

«Με δική μου πρωτοβουλία αυτή η συζήτηση σε ό,τι με αφορά έχει ήδη κλείσει. Παρότι είχα πολλά να πω επ’ αυτού, επέλεξα να κλείσω το ζήτημα με σαφήνεια. Ας μου επιτραπεί όμως να πω κάτι γενικότερο: έχω στέρεες και σταθερές απόψεις και καταγγέλλω διαχρονικά εκείνους που άλλα λένε τα Δευτερότριτα και άλλα τις υπόλοιπες ημέρες. Εχω πολλές φορές κατηγορήσει για τέτοιες συμπεριφορές τον Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Βουλής. Πιστέψτε το, δεν θα υιοθετούσα ποτέ παρόμοια πολιτική συμπεριφορά. Και για να κλείσω την απάντηση στο ερώτημά σας, το κόμμα μας, το ΠαΣοΚ, έχει τη θέση που εκφράζει ο πρόεδρος».

Γιατί κρατήσατε αποστάσεις από την αναφορά του κ. Ανδρουλάκη στο τρίτο πρόσωπο; Θα μπορούσε να το κατονομάσει πριν από τις εκλογές;

«Μην επιμένετε. Το είπα μόλις, ότι το ζήτημα αυτό για μένα έκλεισε. Ο συγκεκριμένος διάλογος σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων ξαναρχίζει μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου».

Ποια είναι η σχέση σας με το ΠαΣοΚ; Νιώθετε ξένο σώμα μετά τη δημόσια αποδοκιμασία σας από τη Χαριλάου Τρικούπη;

«Σε καμία περίπτωση. Εγώ, ξέρετε, δεν δηλώνω απλώς ΠαΣοΚ. Είμαι ΠαΣοΚ. Αυτό δεν αλλάζει με τίποτε. Εχω οργανικό δεσμό με την παράταξη. Και όπως όλοι γνωρίζουμε, οι οργανικοί δεσμοί είναι άρρηκτοι. Εχω ακλόνητη πίστη στις ιδέες μας και μεγάλη περηφάνια για τη στάση μας διαχρονικά. Εχω δώσει όλες τις μάχες της παράταξης, ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές της, από την πρώτη γραμμή. Με το ίδιο σθένος δίνω τη μάχη των επερχόμενων εθνικών εκλογών».

Ποιος είναι ο στόχος σας για το ΠαΣοΚ και ποιος για την υποψηφιότητά σας ως βουλευτού;

«Το προεκλογικό μου σύνθημα αποτυπώνει τους στόχους μου: Ανδρέας Λοβέρδος, Για την Ελλάδα-Για το ΠαΣοΚ. Αγωνίζομαι για ισχυρό ΠαΣοΚ και απευθύνομαι στους συμπολίτες μου με καθαρό και υπεύθυνο λόγο. Είναι δυστυχώς έντονο το φαινόμενο της ηγεμονίας του ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση. Πολλές φορές όταν ακούς έναν πολιτευτή χωρίς να τον βλέπεις, δεν είσαι βέβαιος σε ποιο κόμμα της αντιπολίτευσης ανήκει. Αυτή η ηγεμονία βλάπτει την πατρίδα και πρέπει πολιτικά να περιοριστεί ή και να εξαλειφθεί».

Και μια τελευταία ερώτηση… Πόσο εφικτό είναι το σενάριο της «τερατογένεσης», όπως την αποκαλεί ο Πρωθυπουργός, μιας κυβέρνησης συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων;

«Η απλή αναλογική είναι ένα σύστημα που όταν βγαίνουν οι αριθμοί μπορεί να προκύψουν και κυβερνήσεις. Με αυτή την έννοια ένα σενάριο συνεργασίας πολλών κομμάτων της σημερινής αντιπολίτευσης, εάν το επιτρέπουν οι αριθμοί επαναλαμβάνω, είναι πρακτικά εφικτό. Το ερώτημα είναι ποια κόμματα θα μπορέσουν να βρουν κοινή συνισταμένη στις προγραμματικές τους θέσεις για να συστήσουν μια τέτοια κυβέρνηση. Επειδή ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα κόμματα δεν μπορώ να μη βάλω την παράμετρο ότι το μεγαλύτερο σε κοινοβουλευτική δύναμη από αυτά είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε ό,τι με αφορά το έχω πει πολλές φορές και φυσικά δεν το αλλάζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προοδευτικό κόμμα. Προκύπτει από τα πεπραγμένα του ως κυβέρνησης και από τις απαρχαιωμένες και ενίοτε αντιδημοκρατικες θέσεις του ως αντιπολίτευσης. Ανακαλώ στη μνήμη σας “το καλό ή το άγριο” που ως σκέψη είναι άκρως αποκαλυπτική. Συνεπώς η κυβέρνηση των ηττημένων είναι μάλλον και ευτυχώς ανέφικτη».

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Στη σκηνή της Αριστοτέλους ο Φ. Δεληβοριάς – «Έγκλημα η ιδιωτικοποίηση του νερού» (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Loading