(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ανδρέας Ξανθός: «Χρειάζεται επένδυση στο σύστημα υγείας»

Ο Ανδρέας Ξανθός τόνισε την αναγκαιότητα επένδυσης στο σύστημα υγείας.

Την ανάγκη ενίσχυσης της επένδυσης στις δημόσιες δομές του συστήματος υγείας τόνισε ο πρώην υπουργός Υγείας και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑΑνδρέας Ξανθός μιλώντας στο τέταρτο συνέδριο που διοργανώνει το ygeiamou.gr και το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», με τίτλο «Σύγχρονο Σύστημα Υγείας με επίκεντρο τον Άνθρωπο».

«Έχουμε αύξηση των ακάλυπτων αναγκών στη χώρα και άρα αύξηση των ανισοτήτων στην πρόσβαση στην υγεία. Χρειάζεται επένδυση στο σύστημα υγείας. Η κυβέρνηση κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Δείχνει ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι τομέας αποεπένδυσης και προωθεί τον ιδιωτικό τομέα. Ο Προσωπικός Γιατρός είναι η κατεύθυνση του οικογενειακού γιατρού, μια στρατηγική για την ανάπτυξη του ΕΣΥ που στην πραγματικότητα όμως δεν αντιστοιχεί σε όσα παρουσιάζονται. Έχουν δηλωθεί άνθρωποι σε γιατρούς που δεν έχουν συναντήσει ποτέ. Προφανώς ο ιδιωτικός τομέας έχει επικουρικό ρόλο, το ΕΣΥ δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες και πρέπει να υπάρξει συνεργασία. Το κρίσιμα όμως είναι επένδυση στο ΕΣΥ, στις δομές και τους ανθρώπους του ή διευκόλυνση και προώθηση ιδιωτικών υπηρεσιών που θα κληθεί να αγοράσει το δημόσιο» είπε ο κ. Ξανθός.

«Από τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει διάθεση συναίνεσης στο τρίπτυχο που ανέφερε ο υπουργός κ. Πλεύρης, αλλά βεβαίως, υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές με την κυβέρνηση ως προς τη μεθοδολογία. Σε κάθε περίπτωση, προέχει η ενίσχυση της επένδυσης στις δημόσιες δομές του συστήματος υγείας» ανέφερε ο κ. Ξανθός.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, μιλώντας στο συνέδριο, ο κ. Πλεύρης δήλωσε ότι ότι 1) η αποζημίωση των υπηρεσιών υγείας για τους επαγγελματίες υγείας, 2) η διαπραγμάτευση για τα φάρμακα και 3) η διευρυμένη πρόσβαση στα νέα φάρμακα είναι το τρίπτυχο για ένα εξορθολογισμένο μέλλον στο δημόσιο σύστημα υγείας που υπηρετεί τον Έλληνα πολίτη, χωρίς περιορισμούς και εξαιρέσεις.

Δείτε επίσης: Ανδρουλάκης στην PEGA: Στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν η συγκάλυψη του παρακράτους που δημιούργησε

Loading