Ανδρουλάκης: «Έχουμε χρέος να αγκαλιάσουμε τους νέους ανθρώπους»

Στο Ηράκλειο της Κρήτης βρέθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος μίλησε στην θεματική εκδήλωση «Ανθεκτική Οικονομία – Δίκαιη Κοινωνία – Ισχυρή Ελλάδα».

Όπως τόνισε, το μόνο δίλημμα στις εκλογές είναι «κράτος λάφυρο ή κράτος εγγυητής του δημοσίου συμφέροντος».

Ο κ. Ανδρουλάκης ξεκίνησε την ομιλία του, από το τραγικό δυστύχημα που σημειώθηκε στα Τέμπη.

Ανδρουλάκης για Τέμπη: Μετά από αυτή τη τραγωδία άνοιξε η κουρτίνα της αποκάλυψης -Το δήθεν σύστημα των ”αρίστων”
«Μετά από αυτή την τραγωδία άνοιξε η κουρτίνα της αποκάλυψης για δεύτερη φορά. Τι είναι το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη; Τι είναι αυτό το σύστημα εξουσίας στο Μέγαρο Μαξίμου; Το δήθεν σύστημα των “αρίστων”. Ένα σύστημα που όταν όλα πάνε καλά γίνονται με εντολή Μητσοτάκη. Όταν τίποτα δεν πάει καλά, ο κ.Μητσοτάκης δεν ξέρει τίποτα. Αυτή, λοιπόν, η απόλυτη ανευθυνότητα, θα κριθεί στις επόμενες εθνικές εκλογές. Αλλά θα κριθεί μέσα από μια αλληλουχία τραυματικών εμπειριών για τον ελληνικό λαό» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.


Ανδρουλάκης: Έχουμε χρέος να αγκαλιάσουμε τους νέους ανθρώπους

Ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι «έχουμε χρέος να αγκαλιάσουμε τους νέους ανθρώπους, που βλέπουν πελατειακά συστήματα εξουσίας να έχουν μόνο ένα ενδιαφέρον: Πως θα κρατήσουν την καρέκλα της εξουσίας. Το δίλημμα, λοιπόν, των εθνικών εκλογών που έρχονται, δεν είναι “Τσίπρας ή Μητσοτάκης”. Δεν είναι “Νέα Δημοκρατία ή ΣΥΡΙΖΑ”. Το πραγματικό δίλημμα είναι: Ή ένα κράτος λάφυρο των εκάστοτε κυβερνώντων για να το αξιοποιούν με μόνο στόχο το πελατειακό κράτος και την ενίσχυση της εξουσίας τους ή ένα κράτος εγγυητή του δημοσίου συμφέροντος που θα δώσει προοπτική σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες».

Περιγράφοντας τα παρωχημένα μοντέλα διακυβέρνησης των κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα, επισήμανε πως οι δυο τους «έχουν μόνο μία αρχή: Είναι ικανοί να κάνουν τα πάντα μόνο για τη θέση της εξουσίας. Εργαλειοποιούν τις καταστάσεις. Ο ένας έλεγε ότι θα αλλάξει την Ελλάδα και θα φέρει ισχυρούς θεσμούς και ο άλλος έλεγε ότι θα φέρει κοινωνική δικαιοσύνη. Τα αποτελέσματα τα βιώνετε στο πετσί σας».

«Η εταιρία δεν έχει εμπειρία μεταφοράς εμπορικών φορτίων. Άρα, πως θα εκμεταλλευόμασταν τη γεωπολιτική θέση της χώρας, κάνοντας την κόμβο εμπορίου και μεταφορών μετά τις επενδύσεις στα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά; Πως θα έφερνε το «Ασημένιο Βέλος» ο κ. Τσίπρας σε αυτά τα δίκτυα των λιγοστών επενδύσεων και πως θα ενέτασσε στο Ταμείο Ανάκαμψης ο κ. Μητσοτάκης τα τρένα υδρογόνου, όπως μας έλεγε;» αναρωτήθηκε.

«Στελέχωσαν τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων με ανθρώπους που γνωρίζουν τι σημαίνει τρένο ή με κομματικά ρουσφέτια; Με κομματικά ρουσφέτια γιατί σε άλλη περίπτωση θα είχαν κάνει σωστά τη δουλειά τους» παρατήρησε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Πολλές φορές γίνονται ανθρώπινα λάθη αλλά υπάρχει η τεχνολογία όπως σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο για να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή απ’ το ανθρώπινο λάθος. Και όχι να είναι στο χέρι ενός ρουσφετιού της Νέας Δημοκρατίας, τόσες δεκάδες ανθρώπινες ζωές. Που έχουν το θράσος να διαχύσουν τις ευθύνες στα προηγούμενα 20 και 30 χρόνια, αντί να απαντήσουν πως είναι δυνατόν ενώ το όριο ηλικίας για μετάταξη είναι τα 48 έτη, να βρεθεί σε αυτή τη θέση ένας άνθρωπος δέκα χρόνια μεγαλύτερος, μόνος του και με ελάχιστη εμπειρία» ανέφερε.

Σχετικά με την σύμβαση 717 για την εγκατάσταση συστήματος τηλεδιοίκησης, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε πως «η σύμβαση ανέφερε ότι θα υλοποιηθεί σε δύο χρόνια. Το 2016 δεν έγινε τίποτα. Από το 2017 μέχρι σήμερα πήρε επτά παρατάσεις. Και επί ΣΥΡΙΖΑ και επί Νέας Δημοκρατίας. Υποστηρίζουν τώρα ότι το έργο θα υλοποιηθεί τους επόμενους μήνες. Θέλω να γνωρίζετε το εξής: Ακόμη και αν υλοποιηθεί, η κατηγορία προστασίας θα είναι επίπεδο 1 στην Ελλάδα, όταν σε όλη την Ευρώπη είναι πια επίπεδο 2. Τι σημαίνει αυτό; Ότι σε λίγα χρόνια θα ψάχνουμε ανταλλακτικά και δεν θα βρίσκουμε».

«Η Ελλάδα ζει τεράστιες ανισότητες, έχει χαμένες ευκαιρίες με τα ευρωπαϊκά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Για πρώτη φορά μπαίνει στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα δημοκρατίας. Όπως είχε μπει για θέματα οικονομίας τα προηγούμενα χρόνια. Αξίζει αυτό το μέλλον στον ελληνικό λαό; Πρέπει να δώσουμε αγώνα για να δείξουμε ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος. Ένας δρόμος αξιοπρέπειας. Δεν πρόκειται να εργαλειοποιήσω ούτε την οργή ούτε την αγανάκτηση. Αγωνιώ, όμως, για να ανοίξουμε όλοι μαζί ένα νέο δρόμο προοπτικής για όλους τους Έλληνες. Ένα νέο δρόμο ανάπτυξης, καλών θέσεων εργασίας που θα κάνει τα παιδιά σας να μείνουν στην Ελλάδα, να δημιουργήσουν και να φτιάξουν την ισχυρή Ελλάδα του μέλλοντος» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.

Παρουσιάζοντας τον πυρήνα της οικονομικής πρότασης του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ο κ. Ανδρουλάκης υπεραμύνθηκε της διαφορετικής φιλοσοφίας αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και της κατεύθυνσης τους όχι για την εξυπηρέτηση συμφερόντων αλλά για την ενίσχυση των υποδομών, του κοινωνικού κράτους και της ενεργειακής δημοκρατίας. Διαθέτοντας το 10% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την αναγέννηση του ΕΣΥ. Με πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την παροχή κινήτρων για ειδικότητες, που λείπουν από το σύστημα. Τη δημιουργία δημόσιας δεξαμενής άνω 100 χιλιάδων κατοικιών, που θα διατίθενται προς ενοικίαση σε προσιτές τιμές με κοινωνικά κριτήρια.

«Μέχρι το τέλος του 2022, μόλις 68 εταιρείες έλαβαν δάνεια 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ με επιτόκιο 1,2% για 11 έτη, την ώρα που η συντριπτική πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν μπορεί να περάσει ούτε έξω από την τράπεζα» και έφερε το διαφορετικό παράδειγμα της Πορτογαλίας που δημιούργησε ειδικό χρηματοδοτικό φορέα, ο οποίος με κριτήρια συνεργασιών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας χρηματοδότησε χαμηλότοκα τους μικρομεσαίους.

Έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη Made in Greece. Έναν νέο οικονομικό πατριωτισμό, που βάζει φραγμό στον αφελληνισμό της οικονομίας.
Παρουσίασε, δε, τη συνεκτική δέσμη προτάσεων για το ιδιωτικό χρέος, προτείνοντας μεταξύ άλλων:

Επαναφορά της προστασίας της κύριας κατοικίας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, με βάση τον Νόμο 3869 και επικαιροποιημένα κριτήρια.
Προστασία της αγροτικής γης, ώστε να διαφυλαχθεί η περιουσία των αγροτών μας
Πίεση προς τις τράπεζες για να μειώσουν τα περιθώρια κέρδους τους για τους συνεπείς δανειολήπτες .
Ρύθμιση σε 120 δόσειs των ληξιπρόθεσμων χρεών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, με διαγραφή προσαυξήσεων και κούρεμα για τους συνεπείς .
Καθιέρωση του δικαιώματος προαίρεσης των δανειοληπτών για την αγορά του δανείου τους πριν την μεταβίβαση στα funds και
προστασία των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο, με τον περιορισμό στο ένα τρίτο της ευθύνης τους από την αλλαγή της συναλλαγματικής ισοτιμίας.
Ανδρουλάκης για κατώτατο μισθό: Η κυβέρνηση να μην ανακοινώσει ούτε ευρώ λιγότερο από την πρόταση της ΓΣΕΕ
Την παραμονή των ανακοινώσεων της Κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό, ο κ. Ανδρουλάκης κάλεσε τον Πρωθυπουργό «να υιοθετήσει την πρόταση των εργαζομένων και να μην ανακοινώσει ούτε ευρώ λιγότερο από την πρόταση της ΓΣΕΕ. Δεν αρκεί όμως ούτε αυτό. Οφείλει να απελευθερώσει τις τριετίες, ώστε οι αμειβόμενοι με τις κατώτερες αποδοχές να εξελίσσονται μισθολογικά. Οφείλει να κηρύξει επιτέλους ως υποχρεωτικές τις κλαδικές συμβάσεις, που έχουν υπογράφει, με πρώτη αυτή των ξενοδοχοϋπαλλήλων, που για την Κρήτη αφορά πολλές χιλιάδες εργαζόμενους. Αυτή πρέπει να είναι η τελευταία κρατική παρέμβαση στον κατώτατο μισθό. Είμαστε αποφασισμένοι να επαναφέρουμε τον καθορισμό του κατώτατου μισθού στους ίδιους τους κοινωνικούς εταίρους, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας».

«Έδειξε την ίδια ευαισθησία ο κ. Μητσοτάκης για τον ανιψιό του ή έκανε ότι μπορούσε για να προστατεύσει τον ίδιο και τις εμπλεκόμενες εταιρείες; Έκανε το ίδιο ο κ. Τσίπρας με τον κολλητό του, που καταδικάστηκε 13-0 από το Ειδικό Δικαστήριο; Αυτό δεν είναι δικαιοσύνη για όλους, είναι δικαιοσύνη για όλους εμάς, αλλά όχι για τον κ. Τσίπρα, τον κ. Μητσοτάκη και την παρέα τους. Έχουμε άλλο ήθος, έχουμε άλλες αρχές και αξίες. Μηδενική ανοχή σε φαινόμενα, που πληγώνουν τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα την εμπιστοσύνη των νεότερων γενεών» σημείωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αντιπαραβάλλοντας το διαφορετικό πολιτικό υπόδειγμα που πρεσβεύει το Κίνημ.

Παρεμβάσεις άλλων ομιλητών στην εκδήλωση
Ο επικεφαλής του InSocial και πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης επεσήμανε τη σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας χαρακτηρίζοντάς το ως «το μοναδικό αξιόπιστο και διαχρονικό εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας.

Πρέπει να το προσέξουμε σαν κόρη οφθαλμού και ο κύριος κορμός του να πάει σε παραγωγικές επενδύσεις στους δυναμικούς τομείς της οικονομίας, εφαρμόζοντας την πολιτική την οποία πρεσβεύουμε».

Τόνισε, παράλληλα, ότι «σκοπός της σοσιαλδημοκρατίας είναι η ανακατανομή του πλούτου και του εισοδήματος με φορολογική δικαιοσύνη, η παροχή ενισχυμένων και αξιόπιστων υπηρεσιών παιδείας, υγείας, ασφάλειας και μεταφορών και η δημιουργία ευκαιριών και προοπτικής για τους νέους, μέσα από μία πολιτική παραγωγικής ανάπτυξης».

Από την πλευρά του, ο Γραμματέας Τομέα Ιδιωτικού Χρέους και Προστασίας των Δανειοληπτών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Σπυράκος, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του νόμου ΠΑΣΟΚ για την προστασία της πρώτης κατοικίας που κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την κυβέρνηση της ΝΔ ότι «αντιμετώπισε το πρόβλημα των κόκκινων δανείων ως πρόβλημα των τραπεζών και όχι των δανειοληπτών, θυσιάζοντας κάθε κοινωνικό δείκτη προστασίας τους».

«Πρέπει να επανέλθει επικαιροποιημένη η προστασία της πρώτης κατοικίας, να αποκτήσουμε έναν πτωχευτικό νόμο με έμφαση στην εξυγίανση των επιχειρήσεων, να προφυλάξουμε την περιουσία των αγροτών και να αναμορφώσουμε το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης δανείων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σπυράκος.

Κλείνοντας, ο αναπληρωτής Γραμματέας του Τομέα Ιδιωτικού Χρέους και Προστασίας των Δανειοληπτών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Αναστασόπουλος, έκανε λόγο για αποτυχία του μηχανισμού εξωδικαστικής ρύθμισης των δανειοληπτών, ο οποίος «πρέπει να βελτιωθεί ούτως ώστε να διασφαλίζεται ότι στις περιπτώσεις που μπορούν να γίνουν ρυθμίσεις αυτές να υλοποιούνται και να μην καταφεύγουν εύκολα σε πλειστηριασμούς οι εταιρείες διαχείρισης».

«Θα πρέπει επίσης να υπάρχει ένας κώδικας δεοντολογίας, ο οποίος θα ελέγχει τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης και θα προσφέρει ένα μίνιμουμ διαφάνειας ως προς τον τρόπο και τα κριτήρια που ακολουθούνται στις αξιολογήσεις των ρυθμίσεων», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Δείτε επίσης: Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ευρωπαίο επίτροπο για θέματα Δικαιοσύνης

Loading