(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ανδρουλάκης: «Πυξίδα για τις φορολογικές μας προτάσεις είναι εργαλεία που έχουν φέρει αποτέλεσμα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες»

«Δεν κρυβόμαστε από την πραγματικότητα. Υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να αντιμετωπιστεί» επισήμανε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Συνάντηση με εκπροσώπους επιστημονικών φορέων και εργοδοτικών οργανώσεων είχε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης με θέμα συζήτησης τα κυβερνητικά μέτρα σχετικά με τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών.

propoli

«Οι εν λόγω εξαγγελίες αναδεικνύουν ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει ιδιοτελή στάση, διότι δεν είπε τίποτα από όλα αυτά πριν τις εκλογές, αλλά ήρθε εκ των υστέρων και ανακοίνωσε αυτό το οριζόντιο μέτρο. Και, βέβαια, αναδεικνύει και την κυβερνητική ανικανότητα, όταν σε μια εποχή όπου τα ψηφιακά εργαλεία είναι ο κανόνας στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμείς δεν μπορούμε ακόμη να τα αξιοποιήσουμε για την αντιμετώπιση του γνωστού προβλήματοςτης φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής. Επιλέγεται ένας οριζόντιος τρόπος που, μάλιστα κατά την άποψή μου, είναι “χάδι” για τους μεγάλους φοροφυγάδες και βάρος για τους αδύναμους ελεύθερους επαγγελματίες» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης στην εισήγησή του.

«Δεν κρυβόμαστε από την πραγματικότητα. Υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Αλλά πρέπει να βρούμε έναν τρόπο σύγχρονο, δίκαιο, αντικειμενικό» σχολίασε σχετικά με τη φοροδιαφυγή.

«Θέλω να θυμηθούμε τι είχε γίνει πριν τις εκλογές, όταν οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για φορολόγηση του μεγάλου πλούτου βρέθηκαν στο στόχαστρο της κυβέρνησης και μιντιακών βραχιόνων, επικρίνοντάς μας για «φοροκαταιγίδα» και «φορομπηχτική πολιτική», ενώ επί της ουσίας προσπαθούσαμε να αντιμετωπίσουμε όχι μόνο τη φοροδιαφυγή, αλλά και να φορολογήσουμε με έναν δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο τον μεγάλο πλούτο ώστε να υπάρχουν έσοδα για να στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

«Πυξίδα για τις φορολογικές μας προτάσεις είναι εργαλεία που έχουν φέρει αποτέλεσμα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και όχι καινοτομίες οι οποίες υποκρύπτουν την ιδεοληψία να μην πληρώσουν οι ισχυροί είτε μέσω της φοροδιαφυγής είτε μέσω της φοροαποφυγής είτε μέσω φορολογικών παραδείσων. Το 8% των εταιρικών κερδών στην Ελλάδα χάνονται, γιατί είναι σε φορολογικούς παραδείσους» τόνισε.

Αναφορικά με τη δομή των φορολογικών εσόδων ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε ότι «το 60% προκύπτει από άδικους έμμεσους φόρους» εφιστώντας την προσοχή ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία «όπου η ακρίβεια καλπάζει, το εισόδημα των πολιτών ροκανίζεται και η εν λόγω φορολογική δομή δείχνει πόσο άδικη και ατελέσφορη είναι».

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι:

Γιώργος Στασινός, Πρόεδρος ΤΕΕ
Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ
Δημήτρης Βερβεσός, Πρόεδρος Δικηγορικού ΣυλλόγουΑθηνών
Κων/νοςΚόλλιας, Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
Παύλος Ραβάνης, Πρόεδρος Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου
ΜενέλαοςΓαρδικιώτης, Πρόεδρος Δ.Σ. ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
Νικόλαος Κουγιουμτζής, Αντιπρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών
Αντώνης Μέγγουλης, Διευθυντής ΕΣΕΕ
Γεώργιος Ρούσκας, Πρόεδρος Δ.Σ. Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου &Δωδεκανήσων
Αθηνά Τραχήλη, Πρόεδρος Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου
Μαρία Μπρουζούκη, γ.γ. ΟμοσπονδίαςΔικαστικών Επιμελητών
Βασίλης Κατσούλας, μέλος Δ.Σ. Ομοσπονδίας Οδοντιάτρων
Αθανάσιος Νησιώτης,μέλος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ παρέστησαν η Ευαγγελία Λιακούλη Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο Πάρις Κουκουλόπουλος υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Οικονομικών, ο Θανάσης Γλαβίνας Εκπρόσωπος Τύπου, ο Γιάννης Ράπτης Γραμματέας τομέα επιστημόνων, ο Ζαχαρίας Μαυρούκας Γραμματέας τομέα μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και ο Γιάννης Κουτσούκος Διευθυντής Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Δείτε επίσης: Ν. Ανδρουλάκης: «Θέλετε το κράτος λάφυρο στα χέρια σας»

Loading