Ανδρουλάκης: Συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος

Με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος βρέθηκε ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου.

Κατά την συνάντηση τους η οποία έγινε στο γραφείο του Ανδρουλάκη στην Βουλή, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης έθεσε ζητήματα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, για την αγορά εξαιτίας των ανατιμήσεων.

propoli

Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΕΑ όπως αναφέρεται, εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ΠΑΣΟΚ, επέλεξε στις πρώτες του συναντήσεις του να ενημερωθεί για το έργο των επιμελητηρίων.

Αμέσως μετά της συναντήσεις στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποκλείει χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι ίδιες, οι εργαζόμενοι και να μετακυλίεται ένα μεγάλο μέρος του κόστους στους καταναλωτές, σε μία εποχή που καλπάζει η ακρίβεια. Στόχος των προτάσεών μας είναι να ενισχυθούν να εκσυγχρονιστούν και να γίνουν μακροχρόνια βιώσιμες οι Ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Κατά τη διάρκεια της Πανδημίας έγινε στη χώρα μας μία από τις μεγαλύτερες δημοσιονομικές επεκτάσεις στην Ευρώπη, που ξεπέρασε το 25% του ΑΕΠ. Τα αποτελέσματα όμως δεν ήταν ιδιαίτερα θετικά σε σχέση μα τα χρήματα που δαπανήθηκαν. Είμασταν τρίτοι στα ποσά που ξοδέψαμε αναλογικά με το ΑΕΠ μας και από τους τελευταίους στην ανάκαμψη της οικονομίας. Αυτό σημαίνει ότι η στόχευση και η κατανομή των κονδυλίων ήταν λανθασμένη.

Ως απάντηση στην κρίση της Πανδημίας η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιούργησε το Ταμείο Ανάκαμψης, ένα Ταμείο Αλληλεγγύης για να στηρίξει αυτούς που η πανδημία χειροτέρευσε τη θέση έτους στην πραγματική οικονομία. Στην Ελλάδα, η μεγάλη κατηγορία αυτών των επιχειρήσεων είναι συντριπτικά οι μικρομεσαίες οι οποίες δεν κατάφεραν να χρηματοδοτηθούν ούτε από τη ρευστότητα που έδωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ούτε τώρα που κινδυνεύουν να βρεθούν στο περιθώριο των δανείων και επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης. Η στρατηγική του κ. Μητσοτάκη να εντάξει τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης μόνο με κριτήρια αγοράς από εγχώρια και εξωχώρια τραπεζικά ιδρύματα αποκλείει αυτούς που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.

Μετά τη συζήτησή μας με τους εκπροσώπους των φορέων προτείναμε ενδεικτικά:

–        να υπάρχει ρύθμιση 120 δόσεων με επιπλέον κίνητρα για όσους ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους σε λιγότερες,

–        ένα ποσοστό των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης να πάει υποχρεωτικά στις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις με περιβαλλοντικά κριτήρια, τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό και κίνητρα για τις συνέργειες».

Δείτε επίσης: Ηλιόπουλος: Είμαστε σίγουροι ότι στη χώρα δεν αξίζει η παρακμή του Μητσοτάκη

Loading