Ανδρουλάκης: «Θα είμαστε πανέτοιμοι για τις εκλογές όποτε κι αν γίνουν»

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στοχοποιώντας την ηγεσία της ΕΕ για τη στάση που έχει κρατήσει

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» παραχώρησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κ. Νίκος Ανδρουλάκης λέγοντας ότι «η πατρίδα μας έχει ανάγκη μια ισχυρή πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη Νέα Δημοκρατία που δε θα θυμίζει σε τίποτα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Αν μας τιμήσει ο Ελληνικός λαός, έχω χρέος και καθήκον να είμαι έτοιμος και θα είμαι έτοιμος».

propoli

Αξίζει να σημειωθεί ότι χαρακτήρισε εμφατικά «κάλπικα και καθηλωτικά διλήμματα για την κοινωνία μας», τις προσπάθειες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το αν θα υπάρχει πολιτική σταθερότητα μετά τη βραδιά των εκλογών είπε ότι αυτό είναι κάτι το οποίο αφορά τους πάντες.

«Την πρώτη Κυριακή της απλής αναλογικής, με βάση τους συσχετισμούς που θα έχουν διαμορφώσει οι πολίτες, θα κριθούν οι προθέσεις όλων. Αν σκέφτονται και πολιτεύονται με όρους ειλικρινούς συναίνεσης και συνεργασίας ή με όρους προσωπικής πολιτικής διάσωσης».

Σχετικά με την εικόνα που θα παρουσιάσει το κόμμα στα ποσοστά του όταν θα γίνουν εκλογές εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι «στις εθνικές εκλογές θα αποδείξουμε ότι και θέλουμε και μπορούμε. Ο κ. Τσίπρας λέει ότι θα γίνουν το φθινόπωρο, ο κ. Μητσοτάκης μονότονα επαναλαμβάνει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, εμείς θα είμαστε πανέτοιμοι όποτε κι αν γίνουν».

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι πιστεύει στη σοσιαλδημοκρατία, γιατί θεωρεί τις ιδέες και τις αξιακές της προτεραιότητες κρίσιμες για το μέλλον της ανθρωπότητας.

«Δίνουμε περιεχόμενο σε μία ποιοτική δημοκρατία, όχι μόνο ενισχύοντας τους θεσμούς του κράτους για περισσότερη διαφάνεια και αξιοκρατία αλλά και γιατί προσπαθούμε για να ενδυναμώσουμε τους θεσμούς συνεργασίας και αλληλεγγύης σε μια εποχή που γκρεμίζονται οι γέφυρες και ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όλες αυτές οι προκλήσεις επηρεάζουν άμεσα την ευημερία του Ελληνικού λαού», τόνισε.

Παράλληλα «πέταξε» τα «βέλη» του προς την ΕΕ σχετικά με τη στάση που κρατά στον πόλεμο λέγοντας πως από το 2014 που έγινε η παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας μέχρι τώρα, υπήρχαν ενδείξεις τις οποίες θα έπρεπε να είχαν λάβει υπόψιν τους έτσι ώστε να μην έφτανε η ώρα που θα γινόταν πόλεμος.

Έπειτα ανέφερε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα πριν επιτεθεί ο Πούτιν στην Ουκρανία, δεν έγινε καθόλου σωστή προετοιμασία έτσι ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα στην ενέργεια σε περίπτωση που έφτανε το θέμα στα άκρα όπως και έγινε.

«Να είχαμε προχωρήσει σε μία πραγματική Ενεργειακή Ένωση, ώστε μέσω της εγχώριας παραγωγής ενέργειας και καλύτερες διασυνδέσεις μεταξύ των κρατών, θα έπρεπε ακόμα να είχαμε κάνει περισσότερα βήματα στον τομέα της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας και ασφάλειας που προχωράμε με ρυθμούς χελώνας», συμπλήρωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.


«Με «πυροτεχνήματα» δεν γίνεται»

Ιδιαίτερα επικριτικός είναι στην εξωτερική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά πως με “πυροτεχνήματα” δεν γίνεται.

«Περάσαμε πολύ γρήγορα από την “νέα σελίδα στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις” που έλεγε ο Πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ερντογάν σε μία νέα περίοδο όξυνσης, με την Τουρκία να ζητά την αποστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και να αμφισβητεί ευθέως την εθνική μας κυριαρχία», ανέφερε.

«Θα κάνει τα πάντα για να κρατηθεί στην εξουσία. Θα εργαλειοποιήσει κάθε δυνατότητα που έχει, το προσφυγικό, τον πόλεμο στην Ουκρανία, το αίτημα εισόδου Φινλανδίας και Σουηδίας, θα προσπαθήσει να θέσει εκτός νόμου το φιλοκουρδικό κόμμα HDP. Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και στο Αιγαίο αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο. Στην Κύπρο, ήδη έχουμε ένα νέο μπαράζ προκλήσεων στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Όλα αυτά όμως χωρίς να δημιουργούμε πανικό στους πολίτες με επικίνδυνες διαρροές, όπως αυτές που προήλθαν από το υπουργείο Άμυνας. Οφείλουμε να ενισχύουμε την αποτρεπτική μας δύναμη χωρίς τυμπανοκρουσίες εσωτερικής κατανάλωσης», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην ηγεσία της ΕΕ και για το θέμα των προκλήσεων της Τουρκίας λέγοντας πως «στον τομέα της Άμυνας είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε σε μία μεγαλύτερη εμβάθυνση που θα επιτρέπει να νιώθουν το ίδιο ασφαλείς οι πολίτες της Ευρώπης είτε μένουν στην Εσθονία και τη Φινλανδία είτε στην Ελλάδα και την Κύπρο. 

Πρέπει να έχουμε ένα κοινό πλαίσιο εξαγωγών όπλων από Ευρωπαϊκά κράτη προς τρίτες χώρες. Δεν είναι απλά ζήτημα αλληλεγγύης η επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, αλλά σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής, να μην εξοπλίζονται αυταρχικοί ηγέτες που απειλούν την εδαφική ακεραιότητα δύο κρατών-μελών. Ηγέτες που προκρίνουν αναθεωρητικά σχέδια και καταδυναστεύουν τους λαούς τους πρέπει να έχουν κοινή αντιμετώπιση».

Για το «καυτό» θέμα της ακρίβειας στα τιμολόγια ρεύματος, επανέλαβε τη πρότασή του να μπει πλαφόν στις τιμές λιανικής για να υπάρχει μία δίκαιη κατανομή του κόστους μεταξύ καταναλωτών, κράτους και μεγάλων ηλεκτροπαραγωγών, αλλά και τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας.

«Τότε η κυβέρνηση μας κατηγορούσε για λαϊκισμό, ενώ τώρα αν και παραδέχεται το πρόβλημα, προσπαθεί τεχνηέντως να βρει τρόπους για να αποκρύψει το πραγματικό ύψος των υπερκερδών. Είχαν το θράσος μάλιστα να μας κατηγορήσουν ότι λειτουργούμε σαν Πόντιος Πιλάτος που δεν ψηφίσαμε την τροπολογία τους που όχι απλώς ψαλιδίζει σημαντικά τα υπό φορολόγηση κέρδη σε σχέση με το πόρισμα της ΡΑΕ, αλλά παραπέμπει πάλι στο μέλλον, σε νέα υπουργική απόφαση, που θα προσδιορίσει το τελικό ποσό.

Η Νέα Δημοκρατία προφανώς, δεν θέλει να δυσαρεστήσει ισχυρά συμφέροντα. Στα καύσιμα και σε μια σειρά άλλων βασικών αγαθών έχουμε προτείνει αναλογική μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και των άλλων έμμεσων φόρων σε σχέση πάντοτε με την υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων από ΦΠΑ που έχει το κράτος λόγω των ανατιμήσεων», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Αρνητική κριτική και στην οικονομική διαχείριση της κυβέρνησης

Ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε και για τα μέτρα που πήρε όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγοντας ότι τα 43 δισ. που δόθηκαν δεν ήταν στοχευμένα.

«Για ποια άραγε ανθεκτική οικονομία μιλάμε; Οι δημοσιονομικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη θυμίζουν έντονα την περίοδο Καραμανλή», τόνισε.

Ειδικότερα για το Ταμείο Ανάκαμψης ο κ. Ανδρουλάκης θεωρεί απαραίτητο να υπάρξει αναπροσανατολισμός δράσεων με μεγάλα εμβληματικά έργα που αλλάζουν το τοπίο και ταχύτερη υλοποίηση για να μην χαθούν πόροι.

Εξέφρασε για άλλη μια φορά την πρότασή του για τη λύση του δημογραφικού προβλήματος, ενώ μίλησε και για την πρόσβαση των νέων σε μια αξιοπρεπή κατοικία έτσι ώστε να μπορέσουν να «χτίσουν» τη ζωή τους.

Όσον αφορά στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ που παρουσίασε η κυβέρνηση ο Νίκος Ανδρουλάκης επισήμανε δηκτικά πως η διαβούλευση ήταν αρχικά 14 ημερών και παρατάθηκε για μία ακόμα εβδομάδα, ενώ για τον αντίστοιχο νόμο του ΠΑΣΟΚ το 2011, ο διάλογος είχε κρατήσει 14 ολόκληρους μήνες.

Τέλος, επί των προτάσεων που περιλαμβάνει σημείωσε πως «μειώνει το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, δίνει υπερεξουσίες στον Πρύτανη που για πρώτη φορά δεν εκλέγεται αλλά ουσιαστικά διορίζεται, ενώ επαναφέρει ρυθμίσεις που προωθούν τα κατεστημένα και την οικογενειοκρατία στο πανεπιστήμιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι καταργείται η διάταξη για την ακαδημαϊκή κινητικότητα που είχαμε θεσμοθετήσει και δεν επέτρεπε να εκλεγεί κάποιος καθηγητής στο ίδιο ίδρυμα που έχει κάνει όλες του τις σπουδές, από το πτυχίο μέχρι το διδακτορικό» .

Δείτε επίσης: Ανδρουλάκης: «Όσοι συνεχίζουν να εξοπλίζουν τον Ερντογάν υπονομεύουν ευθέως την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη»

Loading