Άννα Διαμαντοπούλου: “Εύχομαι σε 100 χρόνια να μην γίνει η Ευρώπη σκουρόχρωμη”

Άννα Διαμαντοπούλου: “Εύχομαι σε 100 χρόνια να μην γίνει η Ευρώπη σκουρόχρωμη”

Σε μία αμφιλεγόμενη δήλωση προχώρησε η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και πρώην Ευρωπαία Επίτροπος, Άννα Διαμαντοπούλου, ευχόμενη να μην γίνει σκουρόχρωμη η Ευρώπη σε 100 χρόνια.

Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών με τίτλο “Η Ελλάδα Μετά”, που διοργανώθηκε στην Αθήνα, σε συνεργασία με το Delphi Economic Forum, η κ. Διαμαντοπούλου εξέφρασε έναν μάλλον ξενοφοβικό λόγο που θύμισε κόμματα πέραν της Δεξιάς, αναφερόμενη στα μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ευρώπη και στην δυσκολία των ευρωπαϊκών κοινωνιών να αφομοιώσουν τους μετανάστες.

Αίσθηση προκάλεσε ειδικά η φράση της ότι αυτό που θα εύχομαι σε 100 χρόνια είναι να μην γίνει δια της βίας η Ευρώπη σκουρόχρωμη”.

“Πριν από λίγες μέρες γύρισα από ένα συγκλονιστικό και πάρα πολύ δύσκολο ταξίδι στην Αφρική. Πέρασα από τρεις χώρες, τη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Γκάνα. Είναι τρεις χώρες απίστευτα φτωχές. Το 80% του πληθυσμού είναι κάτω από 35 χρονών. Η Αφρική έχει δημογραφική έκρηξη. Μόνο η Νιγηρία, το 2045 θα έχει 400 εκατομμύρια, περισσότερα από την Ευρώπη. Όλες αυτές οι χώρες δεν έχουν καμία προοπτική ανάπτυξης και είναι γεμάτες με νέους ανθρώπους, που δεν έχουν τι να κάνουν και δεν έχουν τι να φάνε. Αυτό λοιπόν που θα εύχομαι είναι σε 100 χρόνια να μη γίνει δια της βίας η Ευρώπη σκουρόχρωμη”, είπε χαρακτηριστικά, προκαλώντας αμηχανία στους υπόλοιπους παρευρισκόμενους.

Νωρίτερα σε άλλο σημείο της ομιλίας της, η Άννα Διαμαντοπούλου ανέφερε πως η Ευρώπη δεν έχει την δυνατότητα να ενσωματώσει μεγάλες ισλαμικές κοινότητες, καθώς όπως λέει, έχουν “τον δικό τους πολιτισμό και τη δική τους θεοκρατική προσέγγιση”.

Η κ. Διαμαντοπούλου ανέφερε επίσης ότι το πιο σκληρό αντιμεταναστευτικό κόμμα είναι το σοσιαλδημοκρατικό της Δανίας και ότι “το δημογραφικό δεν λύνεται με το μεταναστευτικό”, ενώ σε άλλο σημείο ρώτησε, εάν “είναι Αριστερό το να βγαίνεις να υποστηρίζεις τη Χαμάς”.

“Σήμερα το πιο σκληρό κόμμα στα θέματα μεταναστών είναι το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Δανίας, το οποίο έκανε μία τρομερή μετάβαση στις θέσεις του. Πήγε μπροστά και είδε τα προβλήματα που θα δημιουργούνταν, όπως αυτά που έχει τώρα η Σουηδία, το πολιτικό σύστημα και η κοινωνία. […] Το δημογραφικό δεν θα λυθεί με το μεταναστευτικό, σε καμία χώρα δεν μπορεί να λυθεί με το μεταναστευτικό, αλλά θα παίξει ρόλο.

Εδώ όμως βλέπετε, δε μιλάει κανένας καθαρά για ένα τεράστιο ζήτημα. Οι κοινωνίες μας δεν μπορούν να ενσωματώσουν μεγάλες ισλαμικές κοινότητες, οι οποίες έχουν τον δικό τους πολιτισμό και τη δική τους θεοκρατική προσέγγιση, η οποία δεν αλλάζει με τίποτα. Αυτό δημιουργεί τεράστιες συγκρούσεις στην κοινωνία. Εδώ, λοιπόν, είναι Αριστερό το να βγαίνεις να υποστηρίζεις τη Χαμάς;” είπε συγκεκριμένα.

Η παραπάνω τοποθέτηση της Άννας Διαμαντοπούλου προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση, να χαρακτηρίζει την επίμαχη φράση ως “κανονικοποίηση του ρατσισμού” και να την κατηγορεί ότι μιλάει σαν “εκπρόσωπος της αποικιοκρατίας και του φυλετισμού του 19ου αιώνα”.

“Απορώ ειλικρινά αν αυτό έμαθε από τη θητεία της επί μακρόν σε ευρωπαικούς οργανισμούς: να μιλάει σαν εκπρόσωπος της αποικιοκρατίας και του φυλετισμού του 19ου αιώνα” έγραψε αρχικά, που ανέβασε το απόσπασμα από την τοποθέτηση της Άννα Διαμαντοπούλου στην πλατφόρμα Χ.

“Τέτοιες λογικές είναι οι αιμοδότες της άκρας δεξιάς. Η κανονικοποίηση του ρατσισμού, η εργαλειοποίηση της ανασφάλειας, η αδυναμία ουσιαστικής συζήτησης για τις παγκόσμιες ανισότητες εκεί οδηγεί. Και αυτό δεν το αλλάζουν οι όποιοι όρκοι στον “ευρωπαϊκό εκσυγχρονισμό””, κατέληξε.

Βέβαια, υπήρξαν και εκείνοι που στάθηκαν στο πλευρό της, με τον Θάνο Πλεύρη να αναφέρει πως η Άνννα Διαμαντοπούλου απλά προσχώρησε στις δικές του θέσεις για το μεταναστευτικό.

Είναι σημαντικό η σοσιαλδημοκρατία, που ευθύνεται για την ανοχή στην παράνομη μετανάστευση, έστω και δειλά και αργά αντιλαμβάνεται και μετατοπίζεται στη θέση ότι πληθυσμιακές ομάδες από το Ισλάμ είναι πρόβλημα για τις κοινωνίες της Δύσης και ΔΕΝ μπορούν να ενταχθούν”, έγραψε στο X (πρώην Twitter).

ΠΗΓΗ: thetoc.gr

Δείτε επίσης: «Αναζητούνται» εργάτες για το μάζεμα της ελιάς – Λείπουν 15.000-16.000 από τα χωράφια

Loading

Play