Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου στην POLITIC: «Αν ο Ερντογάν έρθει νύχτα όπως είπε, θα φύγει και νύχτα»

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου στην POLITIC: «Αν ο Ερντογάν έρθει νύχτα όπως είπε, θα φύγει και νύχτα»

«Η Ευρώπη έχει καταλάβει ότι το ελληνοτουρκικό ζήτημα είναι στην πραγματικότητα ευρωτουρκικό. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη μεταστροφή της οπτικής των Ευρωπαίων. Όταν στην ομιλία μου σηκώνομαι να αποδομήσω την τουρκική προπαγάνδα, η οποία λέει ότι η Ελλάδα είναι το κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης, οι συνάδελφοί μου δε με κοιτούν με μισό μάτι. Τώρα τα σύνορά μας στον Έβρο τα θεωρούν ευρωπαϊκά σύνορα, γιατί ο πρωθυπουργός τους πήγε και είδαν τι γίνεται εκεί», τονίζει στην συνέντευξη που παραχώρησε στην politic.gr η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. 

«Δε μπορούν να συνεχιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με κάποιον που αποκλίνει τόσο πολύ από τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είναι δηλαδή, ότι απλώς η Τουρκία έχει καθυστερήσει ορισμένα στάδια στο μεταρρυθμιστικό της έργο. Έχουν ευθαρσώς φύγει από το δρόμο της δύσης με αυτή την αναθεωρητική λογική, με την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με το casus belli και με το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο είναι εντελώς παράνομο», δηλώνει η κ. Ασημακοπούλου.

«Τα πολύ μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που υπάρχουν από κάποιες χώρες και δεύτερον το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η προσοχή όλων είναι στραμμένη στην Ουκρανία, εμποδίζουν το Συμβούλιο να αποφασίσει κυρώσεις που θα μπορούσαν να αλλάξουν τη συμπεριφορά του Ερντογάν», προσθέτει η ευρωβουλευτής.

Παρακολουθήστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Όσον αφορά τις εισηγήσεις της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης με το πακέτο τριών πυλώνων, η κ. Ασημακοπούλου κρίνει ότι η Ευρώπη σήμερα κινείται στη σωστή κατεύθυνση ώστε να λύσει το θέμα, αλλά δεν το κάνει αρκετά γρήγορα.

«Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα δεν είναι μόνο δικό μας, υπάρχει παντού στην Ευρώπη αλλά το αντιμετωπίζουμε σε διαφορετικούς βαθμούς καθώς υπάρχoυν διαφορετικές σχέσεις εξάρτησης από το ρωσικό αέριο. Υπάρχουν χώρες που έχουν τροφοδοσία αποκλειστικά από το ρωσικό αέριο, όπως η Τσεχία για παράδειγμα. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν υπήρξε μια πιο άμεση ευρωπαϊκή αντιμετώπιση. Η πρόταση της Κομισιόν βασίζεται εν πολλοίς στην πρόταση της Ελλάδας και του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη που κατέθεσε 6 σημεία από τον Μάρτιο, τονίζοντας παράλληλα ότι είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή λύση. Το ζητούμενο τώρα είναι να έχουμε πρώτον τροφοδοσία, και δεύτερον τροφοδοσία σε προσιτές τιμές. Όπως προμηθευτήκαμε όλοι μαζί εμβόλια, για να πετύχουμε καλύτερη τιμή, έτσι και τώρα, έπρεπε από την αρχή να προμηθευόμαστε αέριο όλοι μαζί και όχι να ανταγωνιζόμαστε ο ένας τον άλλον», τονίζει.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι η Κομισιόν δεν εισηγείται άμεση επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, η κ. Ασημακοπούλου λέει: «Η Κομισιόν εισηγείται έναν μηχανισμό ο οποίος ρυθμίζει το εύρος διακύμανσης της τιμής του φυσικού αερίου για να μην έχει απότομες αυξομειώσεις, οι οποίες δημιουργούν μια αστάθεια. Δεν είναι ακριβώς ημίμετρο, αλλά ίσως συμβιβασμός».

«Την εποχή της πανδημίας είχαμε το Ταμείο Ανάκαμψης, που είναι ένας τρόπος κοινού δανεισμού. Το Ταμείο Ανάκαμψης είχε σαν στόχο να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν οι χώρες τις συνέπειες της πανδημίας. Δεν υπάρχει λόγος να μη μπορεί να ξανασχεδιαστεί αυτό το πρόγραμμα ούτως ώστε η Ευρώπη να αντιμετωπίσει και την ενεργειακή κρίση. Στο τέλος πιστεύω θα γίνει. Η Ευρώπη πάντα βρίσκει το σωστό συμβιβασμό απλά θα πρέπει να αλλάξει ταχύτητα», προσθέτει η ευρωβουλευτής.

Δείτε επίσης: Νέα πολιτική κρίση στη Βρετανία, παραιτήθηκε και η Λιζ Τρας (vid)

Loading

Play