(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKNISSI)

Ανοίγει η Βουλή στις 22 Αυγούστου για τις παρακολουθήσεις – Ποια είναι τα τέσσερα πεδία αλλαγών στην ΕΥΠ

Το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει την αποδοχή του αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ ως επικοινωνιακό τέχνασμα Μητσοτάκη – Τσίπρα

Σημαντικές αλλαγές αναμένεται να γίνουν στην ΕΥΠ, με την κυβέρνηση να φέρνει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έτσι ώστε να ενισχύσει τη διαφάνεια.

propoli

Ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του είπε πως υπήρξε ελλιπής χειρισμός από την πλευρά της ΕΥΠ και για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη τόνισε ότι «μπορεί να ήταν σύμφωνα με το γράμμα του νόμου αλλά ήταν λάθος, δεν το γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα ποτέ».

Η ΠΝΠ αφορά στην επαναφορά του μέτρου ασφαλείας που, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές «είχε καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018», με την οποία τα αιτήματα της ΕΥΠ εγκρίνονταν και από εισαγγελέα εφετών, πέραν του εισαγγελέα της ΕΥΠ.

Συζητήσεις στη βουλή 

Η αξιωματική αντιπολίτευση, πριν από λίγες μέρες ζήτησε να γίνει προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή η οποία όπως όλα δείχνουν θα διεξαχθεί στις 25 Αυγούστου, ενώ τρεις μέρες πριν στη Διάσκεψη των Προέδρων θα αποφασιστεί επίσης και η ημέρα της εκ νέου συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

 Στη διάρκεια αυτής θα οριστούν ημερομηνίες για:

  • Την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και έχει αποδεχθεί η κυβέρνηση.
  • Την σύγκληση της Επιτροπής θεσμών και διαφάνειας
  • Την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Σύμφωνα με όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το εύρος της μπορεί να ανοίξει χρονολογικά (σίγουρα απο την περίοδο από το 2015 λένε πληροφορίες) με στόχο να φανεί πως οι αντίστοιχες διοικήσεις της ΕΥΠ στο παρελθόν διαχειρίστηκαν τέτοιες παθογένειες, αν τις διαχειρίστηκαν και όχι για να γίνει συμψηφισμός ή εκμετάλλευση γεγονότων.

Τα 4 πεδία αλλαγών στην ΕΥΠ που προτείνει η κυβέρνηση

  •  Ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ και της εποπτείας του κοινοβουλίου μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
  •  Αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών και της ΕΥΠ.
  •  Θωράκιση του πλαισίου νομίμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα.
  • Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της.

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κατηγορούν την κυβέρνηση ότι καθυστερεί, αλλά στο κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη τονίζουν ότι η αποδοχή του αιτήματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για προ ημερησίας συζήτηση, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μόνο ένα επικοινωνιακό τέχνασμα Μητσοτάκη – Τσίπρα.

Δείτε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: «Τίποτα δεν γλιτώνει τον κ. Μητσοτάκη από τις ευθύνες του για την εκτροπή που επιχείρησε»

Loading