Η διαβούλευση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τα Βαρώσια συνεχίζεται και αναμένονται επίσημες σκληρές ανακοινώσεις – Η Τουρκία διπλωματικά βρίσκεται για ακόμη μια φορά απονομωμένη
Διεθνή κατακραυγή προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης της Τουρκίας να πιέσει για τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο και η μονομερής απόφαση να ανοίξει η περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων.
«Θα ασκήσουμε πίεση για να υπάρξει σθεναρή αντίδραση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, ανέφερε επίσης πως είναι «βαθιά ανήσυχος» για το ζήτημα. Κάλεσε «όλα τα μέρη να απόσχουν από οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια η οποία προκαλεί εντάσεις και μπορεί να υπονομεύσει».
Επίσης, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μετά την χτεσινή του επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογό του σε ανακοίνωσή του ζήτησε από την Τουρκία να σεβαστεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πιθανή η κατάθεση αιτήματος από πλευράς Κύπρου με τη στήριξη της Ελλάδας για έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
Σε παρέμβασή του χθες στην εκδήλωση «Strengthening US-Cyprus relations in the face of Turkish Intransigence», την οποία διοργάνωσε η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (PSEKA), ο Κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά στο άνοιγμα των Βαρωσίων από τον Τούρκο πρόεδρο.
«Οι σημερινές (σ.σ. χθεσινές) ανακοινώσεις από την τουρκική πλευρά, ανήμερα της επετείου των τραγικών γεγονότων του 1974, αποτελούν μία ακόμα απόδειξη -σε περίπτωση που χρειαζόταν- της απολύτως απαράδεκτης θέσης της Άγκυρας», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Από ρωσικής πλευράς υπογραμμίστηκε η προσήλωση στην αυστηρή τήρηση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία προβλέπουν τη δημιουργία στην Κύπρο μιας διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας μέσω απευθείας συνομιλιών της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Επισημάνθηκε η ανάγκη αποφυγής οποιωνδήποτε βημάτων που εγκυμονούν αποσταθεροποίηση της κατάστασης και δημιουργούν πρόσθετα εμπόδια στην οδό αναζήτησης λύσης του Κυπριακού προβλήματος, στο γνωστό πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η Γαλλία, που έθεσε το θέμα της Αμμοχώστου ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά τις διαβουλεύσεις για την Κύπρο, από την πλευρά της, κάνει έκκληση για τον πλήρη σεβασμό των ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας, και θα αναφερθεί σε αυτό το θέμα στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που θα λάβουν χώρα σήμερα.