Άνοιξε η πλατφόρμα για την πρώτη αρωγή των πληγέντων από τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική

Η πλατφόρμα arogi.gov.gr είναι πλέον ενεργή από σήμερα, επιτρέποντας την υποβολή αιτήσεων για πρώτη αρωγή στους πληγέντες από τις πυρκαγιές της 11ης Αυγούστου 2024 στην Περιφέρεια Αττικής, προκειμένου να βοηθήσει:

* τις επιχειρήσεις και τους φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, καθώς και αγροτικές μονάδες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και εκφράζουν επιθυμία για πρώτη αρωγή μέσω επιχορήγησης, σύμφωνα με τη σχετική κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (ΦΕΚ Β’ 4744/19.08.2024).

* τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν υποστεί ζημιές από τις πυρκαγιές και επιθυμούν να λάβουν πρώτη αρωγή σε μορφή στεγαστικής ενίσχυσης, ακολουθώντας τη σχετική κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (ΦΕΚ Β΄ 4743/19.08.2024).

Για την καταβολή της πρώτης αρωγής, ο δικαιούχος πρέπει να υποβάλει αίτηση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας arogi.gov.gr, η οποία είναι διαθέσιμη με τη βοήθεια της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Η πλατφόρμα θα είναι ανοικτή για υποβολή αιτήσεων μέχρι την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στόχος είναι να διευκολυνθεί η υποβολή αιτήσεων για την πρώτη αρωγή από τους δικαιούχους όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ώστε να λάβουν άμεσα την υποστήριξη που δικαιούνται – μετά την ολοκλήρωση των αναγκαίων διασταυρώσεων.

Δικαιούχοι είναι οι πληγέντες στις περιοχές των Δήμων Βριλησσίων, Χαλανδρίου, Πεντέλης της Περιφερειακής Ενότητας Βόρειου Τομέα Αθηνών και των Δήμων Μαραθώνα, Διονύσου, Ωρωπού, Ραφήνας – Πικερμίου και Παλλήνης της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, οι οποίες έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω των πυρκαγιών.

1. Πρώτη αρωγή μέσω επιχορήγησης για επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις

Η ενίσχυση πρώτης αρωγής μέσω επιχορήγησης φτάνει τα 2.000 ευρώ για σοβαρές υλικές ζημίες και 4.000 ευρώ για πολύ σοβαρές υλικές ζημίες. Δικαιούχοι είναι οι επιχειρήσεις, οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις και οι μη κερδοσκοπικοί φορείς που επλήγησαν και βρίσκονται στις ανωτέρω περιοχές. Επίσης, διευκρινίζεται ότι η χορήγηση της ενίσχυσης απαιτεί προηγούμενη διασταύρωση των στοιχείων των αιτήσεων με εκείνα που υποβάλλονται από τις Επιτροπές Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας για την εκτίμηση και καταγραφή ζημιών. Το ποσό της πρώτης αρωγής που θα λάβει κάθε επιχείρηση θα συμψηφίζεται με την ύψωση της τελικής επιχορήγησης, αφού ολοκληρωθεί η καταγραφή ζημιών από τις Επιτροπές Κρατικής Αρωγής.

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη έχει ξεκινήσει η σύμπραξη των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τις Επιτροπές Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας και τον ΕΛΓΑ, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

2. Πρώτη αρωγή μέσω στεγαστικής ενίσχυσης για κατοικίες και κτίρια

Η ενίσχυση πρώτης αρωγής για στεγαστική συνδρομή ανέρχεται σε 10.000 ευρώ, για κτίρια που έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες, που τα καθιστούν επικίνδυνα για χρήση ή ετοιμόρροπα, ή πλήρως κατεστραμμένα, ή σε 5.000 ευρώ, για κτίρια με σοβαρές ζημιές που τα καθιστούν προσωρινά ακατάλληλα. Δικαιούχοι είναι οι ιδιοκτήτες κτιρίων, είτε με πλήρη είτε με ψιλή κυριότητα, που υπέστησαν ζημίες εξαιτίας των πυρκαγιών, καθώς και τα ακίνητα για τα οποία πρόκειται να υποβάλουν αιτήσεις για στεγαστική στήριξη.

Τα ακίνητα θα πρέπει να έχουν ελεγχθεί και κριθεί επικίνδυνα ή ετοιμόρροπα από τα κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με τα τυποποιημένα στοιχεία των αυτοψιών. Κατά την υποβολή, θα επισυναφθεί και το αντίστοιχο δελτίο ήβάση ή Έκθεση ή Πρωτόκολλο από τα κλιμάκια της ΓΔΑΕΦΚ, ενώ θα γίνεται διασταύρωση των στοιχείων μεταξύ των αιτήσεων και των αναφορών αυτοψίας που παρέχονται από τη ΓΔΑΕΦΚ.

Έχοντας ολοκληρωθεί οι αυτοψίες, θα οριοθετηθούν οι ζημιές στις πληγείσες περιοχές, ενώ θα προσδιοριστεί ταυτόχρονα στεγαστική συνδρομή για την αποκατάσταση των κτιρίων, η οποία θα περιλαμβάνει δωρεάν κρατική αρωγή (80%) και άτοκο δάνειο (20%) με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Ήδη βρίσκεται σε διαδικασία καταγραφής των ζημιών από τις αρμόδιες μονάδες.

Τονίζεται ότι, τόσο για τη πρώτη αρωγή μέσω στεγαστικής συνδρομής όσο και μέσω επιχορήγησης, σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης ή εκπρόθεσμης υποβολής χρηματοδότηση για τον συνήγορο του εμπορίου, προβλέπεται η επιστροφή του συνολικού ποσού ή του πλεονάζοντος ποσού στο Ελληνικό Δημόσιο.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading