Αλλάζει το «τοπίο» στις επιχειρήσεις ο αντικαπνιστικός νόμος – Δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που καθορίζει τα όργανα και τις διαδικασίες ελέγχου, τις κυρώσεις καθώς και το ύψος των προστίμων που επιβάλλονται σε όσους παραβιάζουν την αντικαπνιστική νομοθεσία.
Την επιβολή προστίμων από 100 ευρώ και 10.000 ευρώ αλλά και την αφαίρεση της άδειας λειτουργία των «παράνομων» καταστημάτων, προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, σε όσους δεν συμμορφώνονται με το νόμο απαγόρευσης του καπνίσματος. Ειδικότερα τα υψηλά πρόστιμα και η ποινή αφαίρεσης άδειας, αφορά σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων παραβάσεων σε κλειστούς χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Τα πρόστιμα στους καπνιστές
Σε ό,τι αφορά τους καπνιστές που εντοπίζονται να καπνίζουν σε χώρους που απαγορεύεται, μεταξύ αυτών και οι δομές υγείας, δημόσιοι και ιδιωτικοί χώροι εργασίας το χαμηλότερο πρόστιμο θα είναι 100 ευρώ. Ωστόσο, το ποσό αυξάνεται στα 200 ευρώ για χώρους όπου είναι παρόντες ανήλικοι, αλλά και σε αθλητικούς χώρους. Πρόστιμο 500 ευρώ θα επιβάλλεται στους υπεύθυνους των χώρων αυτών. Σε κάθε περίπτωση επανάληψης της παράβασης θα διπλασιάζεται το αμέσως προηγούμενο πρόστιμο.
Τα ίδια ισχύουν και για τα ΜΜΜ και τους κλειστούς σταθμούς. Αν όμως είναι παρόντες ανήλικοι τότε ισχύουν οι κυρώσεις που προβλέπονται για το κάπνισμα σε όχημα στο οποίο επιβαίνουν παιδιά μικρότερα των 12 ετών, δηλαδή, 1500 ευρώ για τους καπνιστές, ενώ το πρόστιμο θα εκτινάσσεται στις 3 χιλιάδες ευρώ για οδηγούς οχημάτων δημόσιας χρήσης, με αφαίρεση της επαγγελματικής τους άδειας για ένα μήνα. Στους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο αυστηρά.
Τα πρόστιμα
Στα καταστήματα μικρότερα των 100 τμ, ο καπνιστής δέχεται πρόστιμο 100 ευρώ, αλλά ο υπεύθυνος του καταστήματος αντιμετωπίζει:
•500 ευρώ την 1η φορά
•1000 ευρώ τη 2η φορά
•2000 ευρώ την 3η φορά
•4000 ευρώ την 4η φορά, με προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του καταστήματος για 10 ημέρες
•8000 ευρώ την 5η φορά και οριστική αναστολή της λειτουργίας
Αντίστοιχα, στους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος άνω των 100 τμ, στον καπνιστή παραβάτη επιβάλλεται και πάλι πρόστιμο 100 ευρώ, στον υπεύθυνο διαχείρισης όμως:
•2000 ευρώ την 1η φορά
•4000 ευρώ τη 2η φορά
•6000 ευρώ την 3η φορά
•8000 ευρώ την 4η φορά, με προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του καταστήματος για 10 ημέρες
•10.000 ευρώ την 5η φορά και οριστική αναστολή της λειτουργίας
Για τους χώρους άνω των 300 τμ προβλέπονται πρόστιμα:
•6000 ευρώ την 1η φορά
•7000 ευρώ τη 2η φορά
•8000 ευρώ την 3η φορά
•9000 ευρώ την 4η φορά, με προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του καταστήματος για 10 ημέρες
•10.000 ευρώ την 5η φορά και οριστική αναστολή της λειτουργίας
Οι αρχές
Στην ΚΥΑ τονίζεται ότι «Αρμόδιες Αρχές για την διασφάλιση της εφαρμογής του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου σχετικά με την ολική απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους και σε όλους τους χώρους παροχής εργασίας μέσω της διαπίστωσης των παραβάσεων και της επιβολής κυρώσεων είναι οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης βαθμού Α’ και Β’, η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία καθώς και οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους».
Συνεπώς, όργανα ελέγχου αποτελούν τα αρμόδια υγειονομικά όργανα των Υγειονομικών Υπηρεσιών των ΟΤΑ, το ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, της Δημοτικής Αστυνομίας και το ένστολο προσωπικό των Λιμενικών Αρχών. Αλλά και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.) μπορεί να διενεργεί και η ίδια ελέγχους περί συμμόρφωσης με τις κείμενες διατάξεις, αξιολογώντας πανελλαδικά στατιστικά στοιχεία, κατά τη διάρκεια των οποίων προβαίνει σε συστάσεις ή και σε απόδοση τυχόν πειθαρχικών ευθυνών. Ακόμη, στους ελέγχους μπορεί να συμμετέχουν και οι κατά τόπους λοιπές αρχές, μεταξύ άλλων οι ελεγκτικές υπηρεσίες του ΕΟΤ και του ΣΕΠΕ.
Όπου κρίνεται σκόπιμο, θα δημιουργούνται και μικτά κλιμάκια από ένα υγειονομικό όργανο, ένα όργανο της αστυνομίας ή και της δημοτικής αστυνομίας ή του λιμενικού σώματος, συνεπικουρούμενα, εφόσον παραστεί ανάγκη, από στέλεχος των ελεγκτικών υπηρεσιών του ΕΟΤ ή επιθεωρητές εργασίας. Έκτακτοι έλεγχοι διενεργούνται δίνοντας προτεραιότητα σε χώρους στους οποίους έχουν ήδη διαπιστωθεί επαναλαμβανόμενες παραβάσεις, ενώ η ΚΥΑ προβλέπει και τη δημιουργία μηχανογραφημένου συστήματος καταγραφής των παραβάσεων.
Εντός προθεσμίας 15 ημερών από την επίδοση του προστίμου, ο ελεγχόμενος μπορεί να υποβάλλει γραπτώς τις αντιρρήσεις του και μάλιστα αν είναι επαρκείς το πρόστιμο μπορεί να μειωθεί ή να διαγραφεί. Μάλιστα, οι Διοικήσεις των φορέων της Γενικής κυβέρνησης, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, Ν.Π.Ι.Δ και των φορέων εκείνων που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα οφείλουν να καταρτίσουν μέσα στον επόμενο μήνα σχέδιο ελέγχου του καπνίσματος εντός του φορέα και να ορίσουν υπεύθυνο/ους για την εφαρμογή του. Αν δεν το πράξουν εγκαίρως, δεν αναρτήσουν σήμανση και λάβουν μέτρα αποτροπής του καπνίσματος, αν ο υπεύθυνος που οριστεί δεν ανταποκριθεί σε διαμαρτυρία, αν δεν κληθούν τα αρμόδια όργανα ελέγχου ή αν δεν υπάρξει συνεργασία μαζί τους τότε προβλέπεται πρόστιμο 500 ευρώ.