Με ένταση από τα υπόλοιπα κόμματα ξεκίνησε τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή στη συζήτηση για τον τρόπο επιλογής των διοικήσεων στο Δημόσιο.
Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για την παρουσία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός είπε: «Την προηγούμενη 4ετία η παρουσία μου στο κοινοβούλιο και οι αντιπαραθέσεις μου με τους πολιτικούς αρχηγούς ήταν πιο συχνές από τότε που θυμάμαι τα 20 χρόνια που είμαι βουλευτής. Πάμε να δούμε τι έχει γίνει τις 120 ημέρες διακυβέρνησης; Πόσες επίκαιρες ερωτήσεις έχετε καταθέσει κε Φάμελε στον πρωθυπουργό; Μηδέν. Κε Ανδρουλάκη; Μόλις μία. Μην με εγκαλείτε λοιπόν. Έχουμε υποχρέωση να σεβαστούμε τον κανονισμό. Προφανώς υπάρχει επικαιρότητα αλλά αυτό γίνεται συνήθως στις δευτερολογίες».
«Το ποιος κρύβεται ας το κρίνουν οι πολίτες», είπε. «Κύριε Ανδρουλάκη μιλήσατε 30 λεπτά, για το νομοσχέδιο μόλις 3. Το ίδιο ισχύει για τον κο Φάμελο που μίλησε για το θέμα 4 λεπτά».
Σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός είπε: «Εδώ δεν είναι ευρωκοινοβούλιο, κ. Ανδρουλάκη έρχεστε εδώ και μιλάτε επί παντός του επιστητού και μετά τα βάζετε με τον Πρόεδρο της Βουλής», ενώ απευθυνόμενος στον Κυριάκο Βελόπουλο τόνισε: «Αν είχε τηρηθεί ο χρόνος κε Βελόπουλε θα μπορούσαμε να ολοκληρώσουμε το χρόνο ακούγοντας και τη δική σας παρέμβαση».
«Δεν υιοθετήσαμε το ψήφισμα του ΟΗΕ γιατί δεν ήταν ισορροπημένο»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις επικρίσεις που δέχθηκε από τα άλλα κόμματα για τη στάση της χώρας μας στο Μεσανατολικό.
«Η αντίδραση του Ισραήλ θα πρέπει να λάβει υπόψη της το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση που δεν εκφράζει τον Παλαιστινιακό λαό, τον ζημιώνει στην πράξη και η δράση της πρέπει να ηττηθεί.
Δώσαμε μεγάλη έμφαση στην ανάγκη να υπάρξουν ανθρωπιστικοί δίοδοι αλλά και ανθρωπιστικές παύσεις. Είναι τραγικές οι εικόνες, χιλιάδες άμαχοι χάνουν τη ζωή τους. Είμαστε απολύτως σαφείς σε αυτό, δουλέψαμε και μιλήσαμε σε όλες τις αραβικές χώρες. Στο Κάιρο είδα τον πρόεδρο Αμπάς, όπως και συνομίλησα μαζί του και στο τηλέφωνο. Συνεργαζόμαστε με τον ΟΗΕ και άλλες χώρες για να δούμε πως μπορούμε να στείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα για να φτάσει το συντομότερο δυνατόν», είπε.
Απαντώντας γιατί δεν ψήφισε η χώρα μας το ψήφισμα του ΟΗΕ τόνισε: «Και ναι δεν ψηφίσαμε το ψήφισμα του ΟΗΕ όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, γιατί δεν ήταν ισορροπημένο και δεν εναρμονιζόταν με τα εθνικά συμφέροντα – δηλαδή σεβασμό στη στρατηγική σχέση με το Ισραήλ αλλά και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και να μην χάνονται αδικαιολόγητα ανθρώπινες ζωές στη Γάζα».
Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είπε: «Κύριε Ανδρουλάκη αναφερθήκατε στις σχέσεις Ανδρέα Παπανδρέου και Αραφάτ. Ήταν ισορροπημένες οι σχέσεις τότε; Γιατί θέλω να σας θυμίσω ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που δεν είχε αναγνωρίσει το Ισραήλ. Το κράτος του Ισραήλ αναγνωρίστηκε με απόφαση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1993 αλλά τι να πω ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του».
Κλείνοντας την δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Ακούω την επιχειρηματολογία των κ.κ. Φάμελου και Ανδρουλάκη και μου θυμίζει τον πρώτο δίσκο των εφηβικών μας χρόνων. Η ίδια μουσική: μονοθεματική εμμονή του κ. Ανδρουλάκη με θέματα κράτους δικαίου, επαναφορά των υποκλοπών.
Ο κος Φάμελος να μιλά για «Μητσοτάκης ΑΕ» κλπ. Αλλάξτε τροπάριο, διευρύνετε τη γκάμα σας. Μεταξύ του πριν και του μετά μεσολάβησε η κρίση του ελληνικού λαού. Η κάλπη δεν ξεπλένει ένα ενδεχόμενο αδίκημα, είναι δουλειά της Δικαιοσύνης να το ερευνήσει. Που ξέρατε ότι η ΑΑΔΕ θα βάλει πρόστιμο; Είναι η ανεξάρτητη αυτή η αρχή ή σουρωτήρι; Πόσους μήνες είχε λήξει η θητεία των μελών της ΑΑΔΕ; Η Ελλάδα στα θέματα κράτους δικαίου σύμφωνα με την Ευρώπη σημειώνει διαρκή πρόοδο.
Αναγνωρίζουν όλοι την τεράστια πρόοδο της χώρας, ότι η ανεργία αποκλιμακώνεται, ότι ανακτήσαμε την επενδυτική βαθμίδα. Αν ήταν τόσο εύκολο γιατί δεν το έκαναν οι προηγούμενοι; Βεβαίως και υπάρχουν μεγάλα προβλήματα.
Γνωρίζουμε τον πόνο τον νοικοκυριών ειδικά των ευάλωτων. Χρειάζεται συστηματική δουλειά την οποία θα συνεχίσουμε να κάνουμε στη μάχη κατά της ακρίβειας. Κύριε Ανδρουλάκη αναφερθήκατε στην ανάγκη για διεθνή διαγωνισμό. Ε, αυτό κάνουμε. Η προκήρυξη που θα βγει αυτό κάνει.
Κλείνω με τη μνημειώδη φράση του κυρίου Φάμελου που μας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στη μεγαλοθυμία του αναρωτήθηκε πως κρατήσαμε τους διοικητές στα νοσοκομεία. Να θυμάστε αυτά που έχετε κάνει καθώς με νόμο είχατε παύσει τους διοικητές!»
Δείτε επίσης: Πρώτο τετ α τετ Μητσοτάκη με Κασσελάκη – Η συνάντηση στη Βουλή