Αντιπαράθεση ηγεσίας του υπ. Εργασίας-αξιωματικής αντιπολίτευση για μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων

Αντιπαράθεση ηγεσίας του υπ. Εργασίας-αξιωματικής αντιπολίτευση για μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων

Τα μέτρα στήριξης και ενίσχυσης επιχειρήσεων και εργαζομένων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης που εφαρμόζει η κυβέρνηση βρέθηκαν στο επίκεντρο έντονης αντιπαράθεσης στη Βουλή μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που είχε καταθέσει σχετική επερώτηση.

Τόσο ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης όσο και ο υφυπουργός Πάνος Τσακλόλογου έκαναν λόγο για μέτρα στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας και κατηγόρησαν το ΣΥΡΙΖΑ για αοριστολογίες, ανέξοδη κριτική και μικροκομματική πολιτική.

Από την πλευρά τους, οι επερωτώντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισαν στην κυβέρνηση «σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ύφεση τη χώρα και περαιτέρω φτωχοποίηση την κοινωνία».

Ο υπουργός Εργασίας κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για «έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα». «Είστε στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και θα παραμείνετε εκεί, όπως θα παραμείνετε και στα έδρανα της αντιπολίτευσης γιατί είστε θύματα της αλαζονείας και της περιχαράκωσης στον εαυτό σας», ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε:

«Μόνο από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχουν δαπανηθεί έως τώρα 3,5 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, με την εφαρμογή μέτρων από τα οποία επωφελούνται 1.700.000 πολίτες. Ενώ από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η μοναδική συγκεκριμένη πρόταση που έγινε προέβλεπε να δοθούν όλα τα χρήματα τον Μάιο και Ιούνιο του 2020. Κάτι που, αν είχε συμβεί θα ήμασταν άοπλοι στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Όλα τα άλλα έχουν την αξιοπιστία των υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ πριν το 2015, τις οποίες εγκατέλειψε σε μια νύχτα».

Έμφαση έδωσε ο κ. Χατζηδάκης στα θέματα της αρμοδιότητας του τονίζοντας πως σε ό,τι αφορά τον ΕΦΚΑ και τις εκκρεμείς συντάξεις, άμεσα θα κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία για την καταβολή της εθνικής σύνταξης και των αναδρομικών, χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές δυσκολίες σε όσους περιμένουν να εκδοθεί η σύνταξή τους.

«Ένα κράτος που καθυστερεί για 2, 3, 4 χρόνια να δώσει συντάξεις, δεν δικαιούται να βγάζει γλώσσα στους ασφαλισμένους και να τους περνά από 40 κόσκινα μέχρι να τους δώσει έστω μια προσωρινή ενίσχυση. Το ξεκαθαρίζω για να το ακούνε και κάποιοι γραφειοκράτες. Το θέμα των συντάξεων θα λυθεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.

Προσέθεσε ακόμη πως «είναι ψευδές ότι οι εκκρεμείς συντάξεις αυξήθηκαν μετά τις εκλογές, καθώς τον Αύγουστο του 2019 η κυβέρνηση παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ 190.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις». «Συνολικά μαζί με τις επικουρικές, τις συντάξεις χηρείας και λοιπές εκκρεμότητες εκκρεμούσαν 1.059.000 συντάξεις. Αυτό είναι το ρεκόρ του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

Αναφερόμενος στα εργασιακά, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι «το νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση θα περιλαμβάνει διατάξεις για την τηλεργασία, την επέκταση της γονικής άδειας στους πατέρες, ρυθμίσεις στο πλαίσιο της κοινής λογικής για το συνδικαλισμό και ρυθμίσεις προσαρμογής στον ευρωπαϊκό μέσο όρο για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας».

Ανακοίνωσε επίσης ότι «το υπουργείο θα προχωρήσει το συντομότερο στην ενσωμάτωση της σχετικής σύστασης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) σε ό,τι αφορά την σεξουαλική παρενόχληση και τη βία στους χώρους εργασίας».

Ακόμα, ο κ Χατζηδάκης απέρριψε τις επικρίσεις για την ανεργία, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα έχει τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην ΕΕ ως προς την εξέλιξη της ανεργίας κατά την περίοδο της πανδημίας». «Δεν εφησυχάζουμε, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Ως προς το επίδομα ανεργίας, μελετούμε προτάσεις και εξετάζουμε τι γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να το κάνουμε πιο αποτελεσματικό για τους ανέργους», σημείωσε.

Για το ασφαλιστικό επισήμανε ότι «ο νόμος Βρούτση διόρθωσε τα ημαρτημένα του νόμου Κατρούγκαλου, που κηρύχθηκε σε τέσσερα σημεία αντισυνταγματικός από το ΣτΕ», και προσέθεσε ότι «είναι ένας νόμος θετικός και θα εφαρμοστεί πλήρως». «Όταν δομήθηκε το ασφαλιστικό η σχέση εργαζομένων προς συνταξιούχους ήταν 4 προς 1, σήμερα είναι 1 προς 1. Δεν θα φέρουμε ρύθμιση που θα είναι δική μας πατέντα, αλλά κοιτάζουμε αυτά που ισχύουν σε δεκάδες ευρωπαϊκές χώρες», σημείωσε.

Τέλος, ο κ Χατζηδάκης έδωσε έμφαση στο θέμα της κατάρτισης, κάνοντας λόγο για «διαχρονικά προβλήματα που πρέπει άμεσα να λυθούν». «Θα πάρουμε πρωτοβουλία με νομοσχέδιο ώστε να εφαρμοστεί ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Μας ενδιαφέρει η σύνδεση της αμοιβής εκείνων που παρέχουν κατάρτιση με τα αποτελέσματα, δεν θέλουμε να πετάμε λεφτά από το παράθυρο», κατέληξε.

 

Οι επερωτώντες βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ

Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αντέτεινε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει μέτρα «οδοστρωτήρα» που οδηγούν σε θάνατο τις ελληνικές επιχειρήσεις και σε πλήρη φτωχοποίηση την ελληνική κοινωνία. «Από την πρώτη μέρα εκλογής της, η κυβέρνηση ξεκίνησε να εφαρμόζει τον περίφημο οδοστρωτήρα στα εργασιακά που είχε αναγγείλει ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά. Από τις πρώτες εβδομάδες έρχονταν ρυθμίσεις, με τροπολογίες κυρίως, οι οποίες απελευθέρωσαν τις απολύσεις, κατήργησαν την προστασία των εργολαβικών εργαζόμενων και βέβαια ο αναπτυξιακός νόμος του 2019, που έδωσε ένα συνολικό πλήγμα στις συλλογικές και κλαδικές συμβάσεις, στη λογική της συλλογικής αυτονομίας. Έτσι, χτυπήθηκε όλη η αποκατάσταση που είχε καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το τέλος των μνημονίων. Είδαμε την οικειοθελή εφαρμογή των πιο ακραίων και αναποτελεσματικών συνταγών του ΔΝΤ», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

Υποστήριξε ακόμα ότι «η κυβέρνηση είναι σε πλήρη παραφωνία με την Ευρώπη, η οποία έχει κάνει άνοιγμα σε μια πιο επεκτατική, κεϋνσιανή πολιτική, στηρίζοντας την εργασία, την πραγματική οικονομία και συγκρότησε και το Ταμείο Ανάκαμψης, που είναι σημαντικό βήμα», ενώ την κάλεσε να «μην διανοηθεί, εν μέσω lockdown, να φέρει νομοσχέδια για εργασιακά και ασφαλιστικό γιατί θα βρει τον ΣΥΡΙΖΑ απέναντι και στη Βουλή και στην κοινωνία μαζί με την πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

Το ίδιο έντονα επικριτικός προς τη κυβέρνηση ήταν και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, που απαντώντας στον υπουργό Εργασίας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ήδη δανειστήκατε 12 δισ. ευρώ τα οποία αντιστοιχούν στα χρήματα του προγράμματος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που τα έδωσε για τη στήριξη της εργασίας και των επιχειρήσεων και συνέβαλε στην ανάπτυξη της χώρας. Κάτι όμως που εσείς δεν κάνατε. Τα χρησιμοποιήσατε με το χειρότερο τρόπο δίνοντας τα σε εταιρίες που δεν το είχαν ανάγκη. Με τον τρόπο που διαχειριστήκατε το πρόβλημα της πανδημίας βάλατε την υπογραφή σας στην ύφεση της χώρας, υπονομεύοντας την εργασία, την αύξηση της απασχόλησης, τον κατώτατο μισθό, τις συλλογικές συμβάσεις. Σε αυτά τα επίπεδα θα μετρηθείτε και θα βαθμολογηθείτε και δεν θα υπάρχει το άλλοθι της πανδημίας την επόμενη μέρα αλλά η ευθύνη της στενοκεφαλιάς σας».

 

Πάνος Τσακλόγλου

«Γνωρίζω πολύ καλά τη σοβαρότητα των επιπτώσεων της επόμενης μέρας, τα νερά είναι αχαρτογράφητα για αυτό προσπαθούμε, και πρέπει, να στηρίξουμε τους ευάλωτους, να κρατήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις και την εργασία. Η κυβέρνηση στήριξε όλους τους εργαζομένους με παραπάνω από 1,7 δισ. ευρώ», επισήμανε από την πλευρά του ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου.

«Η πανδημία ήταν και μια ευκαιρία μέσα από τα κοινοτικά ταμεία να προχωρήσουμε στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές που είχαμε ανάγκη ώστε να οδηγήσουμε τη χώρα σε σταθερή ανάπτυξη και θα εργαστούμε άοκνα προς αυτή την κατεύθυνση», υπογράμμισε ο κ. Τσακλόγλου.

Απαντώντας δε, στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση εξαγγέλλει τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού αποσιωπώντας το κόστος της, ο κ. Τσακλόγλου αντέτεινε ότι η εκτίμηση του θα γίνει αφού εκπονηθούν οι σχετικές μελέτες και θα διαπιστωθεί το ακαθάριστο κόστος.

Αναφερόμενος στην πρόταση της αντιπολίτευσης για την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα των υγειονομικών, ο υφυπουργός Εργασίας ανέφερε ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί». «Η Επιτροπή παρέδωσε το πόρισμα της, το εξετάζουμε με προσοχή ως προς την ερμηνεία των κριτηρίων και την εφαρμογή μόνιμων μέτρων», σημείωσε.

 

Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης

Ο πρώην υπουργός Εργασίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, υπεραμύνθηκε των πολιτικών του, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για ιδεοληπτικές εμμονές, αλχημείες, ψέματα και προσπάθεια παραπλάνησης, τονίζοντας ότι τους διαψεύδουν τα στοιχεία και η πραγματικότητα.

Από την πλευρά του ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, έκανε λόγο «για ολοκληρωτική αποτυχία της κυβέρνησης λόγω ανικανότητας και ανεπάρκειας αλλά και αποτυχία στρατηγικής ιδεών και μοντέλου ανάπτυξης και κοινωνικής οργάνωσης».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι μεταθέτει τις υποχρεώσεις 800.000 επαγγελματιών στον e-EΦKA οι οποίες πρέπει να πληρωθούν στις 31 Mαρτίου.

Όπως είπε ο κ. Κατρίνης, μια σειρά μέτρων και αποφάσεων της κυβέρνησης, από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα, οδήγησαν το 40% των εργαζομένων να δουλεύουν απλήρωτοι, πέραν του κανονικού ωραρίου.

Ταυτόχρονα, επανέλαβε τη πρόταση του κόμματος του για την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, αποζημίωση 100% όσων βρίσκονται σε αναστολή εργασίας και την καταβολή επιδόματος ανεργίας στους 350.000 μακροχρόνια άνεργους.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει συνειδητά ένα «Θατσερικό, σκληρά, νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα, φιλικό προς το περιβάλλον των επιχειρηματιών και εντελώς εχθρικό για τους συνταξιούχους, τους άνεργους και τους εργαζομένους τους οποίους οδηγεί στη περαιτέρω φτωχοποίηση».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, έκανε λόγο για «ζόμπι κράτος και ζόμπι επιχειρήσεις και εργαζόμενους». «Αυτές είναι οι επιτυχίες στους 17 μήνες διακυβέρνησης σας παρά τις προσπάθειες αναθεωρητισμού και ωραιοποίησης της κατάστασης», προσέθεσε.

«Με ευλαβική πίστη στη μνημονιακή αντίληψη και ιδεοληψία η κυβέρνηση συνεχίζει την ολοκληρωτική κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους και της απεμπόλησης κάθε εργασιακού και ατομικού δικαιώματος», υποστήριξε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα.

 

Νατάσα Θωμά

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play