(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

ΠΑΣΟΚ – Δ. Μάντζος: «Η κυβέρνηση παραμένει αδιάφορη απέναντι στη μεγάλη φοροδιαφυγή»

Επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε ο Δημήτρης Μάντζος, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δείχνει να αδιαφορεί για τα φαινόμενα φοροδιαφυγής την τελευταία τετραετία.

Η κυβέρνηση έμεινε αδιάφορη απέναντι στη φοροδιαφυγή και σήμερα μας λέει ότι ξεκινάει να την αντιμετωπίσει, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος, σε παρέμβασή του νωρίτερα στην Ολομέλεια.

propoli

«Όση και αν είναι η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή -και είναι θέμα προς απόδειξη τελικά διότι άλλα λέει η κυβέρνηση, άλλα λέει η Τράπεζα της Ελλάδος, άλλα λένε οι ευρωπαϊκοί θεσμοί- τέσσερα χρόνια τώρα αδιαφορήσατε και μείνατε άπραγοι. Διότι, όταν έρχεστε με αυτό το σχέδιο νόμου και λέτε ότι τώρα ξεκινάτε να την αντιμετωπίζετε και να την περιορίζετε, σημαίνει ότι τέσσερα χρόνια τώρα, τη βλέπατε αδιάφοροι», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

«Ο κ. υπουργός, σχεδόν απολογούμενος, σχεδόν πιεζόμενος από μία ενδότερη ανάγκη, μίλησε για το ότι θα πιάσετε και τα μεγάλα ψάρια. Θα ασχοληθείτε και με τις μεγάλες εταιρείες που φοροδιαφεύγουν σε πολύ μεγάλη έκταση. Αυτό δεν είναι ομολογία ότι μέχρι τώρα δεν κάνατε τίποτα και σήμερα ασχολείστε με τα μικρά τα ψάρια, όπως λέμε εμείς; Ότι έχετε ενεργοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό, διχάζετε μία κοινωνία -μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες- την ώρα που τα μεγάλα ψάρια, όπως ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, από αυτό εδώ το βήμα, μας είπε ότι πλέουν και κολυμπούν ελεύθερα γύρω μας;», είπε ο Δημήτρης Μάντζος.

Σχολιάζοντας τις βελτιώσεις που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, επί του νομοσχεδίου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία του σχεδίου νόμου. «Ήταν δική μας η παρέμβαση για τους οικισμούς κάτω των 500 κατοίκων και τα νησιά των 3.000 κατοίκων. Και είναι προφανές ότι είναι σε θετική κατεύθυνση. Αναρωτιέμαι, όμως, γιατί μόνο τα καφενεία; Οι υπόλοιποι υπόχρεοι σε αυτά τα μέρη δεν είναι στην ίδια ακριβώς κοινωνική και οικονομική κατηγορία; Δεν θα έπρεπε να τύχουν της ίδιας απαλλαγής από το τεκμήριο; Τι γίνεται με τους τρίτεκνους και το πάγιο αίτημά μας για την ένταξή τους στους πολύτεκνους; Ή θεωρούμε ότι σε αυτό το δυστοπικό δημογραφικό σκηνικό που διαμορφώνεται γύρω μας, οι τρίτεκνοι είναι μία συνηθισμένη οικογενειακή κατάσταση που δεν χρήζει φορολογικής μεταχείρισης δίκαιης και προνομιακής από την Πολιτεία μας;», είπε ο Δ. Μάντζος.

Σε σχέση με όσα είπε ο Κ. Χατζηδάκης για τα POS, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε πως ο κ. Χατζηδάκης υπήρξε αρμόδιος για τα πληροφοριακά συστήματα το 2010. «Είναι 13 χρόνια. Και είστε τέσσερα χρόνια στην εξουσία και σε αυτά τα τέσσερα χρόνια προσπαθούσαμε με τον κ. Κουκουλόπουλο να μετρήσουμε και έχουμε χάσει το μέτρημα πόσες φορές δεσμευθήκατε για τη διασύνδεση. Για να έρθει σήμερα ο κ. υπουργός και να πει για πολλοστή φορά ότι θα διασυνδεθούν και ότι κανείς δεν θα ξεφύγει. Με ποια αξιοπιστία να το πείτε αυτό; Και με ποια εμπιστοσύνη να το ακούσουμε εμείς και κυρίως η κοινωνία; Διότι, τελικά, δεν έχει αξία αν μας γνωρίζετε εσείς εμάς και αν γνωρίζουμε εμείς εσάς. Γνωριζόμαστε. Το σημαντικό και το σοβαρό για εσάς είναι ότι σας έχει μάθει η κοινωνία εκεί έξω, οι πολίτες σας έμαθαν. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό, το πιο σοβαρό ηθικό, πολιτικό δίδαγμα αυτής της διήμερης διαδικασίας», είπε ο Δ. Μάντζος.

Δείτε επίσης: Φουλ στους φόρους ο Δεκέμβριος – Τι πρέπει να πληρώσουν οι πολίτες

Loading