(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ επιχειρεί να έρθει κοντά με ακροδεξιούς και ξενοφοβικούς ψηφοφόρους

Στα ύψη έχει ανέβει το πολιτικό θερμόμετρο το τελευταίο διάστημα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για παραβίαση κάθε ευρωπαϊκής αρχής και λογικής.

Συγκεκριμένα, τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν ότι η ΝΔ προσπαθεί να «πλησιάσει« τον Κυριάκο Βελόπουλο, αλλά και τα κόμματα που βρίσκονται εκτός Βουλής αλλά έχουν τις ίδιες απόψεις, λόγω των πιέσεων που φαίνεται να δέχεται δημοσκοπικά η κυβέρνηση.

Αναφερόμενα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναλυτικά στο τι συνέβη στο Ευρωκοινοβούλιο και στον ρόλο του Δημήτρη Παπαδημούλη έλεγαν συγκεκριμένα:

Πρώτον, η τροπολογία κατά της προσπάθειας των Μητσοτάκη-Μελόνι να υπάρξει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στην κατασκευή φραχτών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ κατατέθηκε από τις ευρωομάδας των Σοσιαλιστών, Φιλελευθέρων, Πρασίνων και Αριστεράς. Υπερψηφίστηκε, δε, από όλες αυτές τις ομάδες και το μισό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (καταψήφισε μόνο η ακροδεξιά και το άλλο μισό) στο οποίο ανήκει και η ΝΔ. Οι ίδιοι άνθρωποι υπενθύμιζαν μάλιστα ότι την πολιτική μη χρηματοδότησης φραχτών στηρίζει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των κυβερνήσεων διαφώνησε με αυτήν την πρόταση όταν την έθεσαν στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την κ. Μελόνι με αποτέλεσμα να μην συμπεριληφθεί στα Συμπεράσματα.

Δεύτερον, αναφέρουν ότι ο Δημήτρης Παπαδημούλης ήταν εισηγητής της τροπολογίας από πλευράς της ευρωομάδας της Αριστεράς, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που οι ομάδες των Σοσιαλιστών, των Φιλελεύθερων και των Πρασίνων είχαν τους δικούς τους εισηγητές της ίδιας τροπολογίας.

Τρίτον -σύμφωνα πάντα με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- όπως τόνισαν όλες οι ομάδες που υπερψήφισαν την τροπολογία και κυρίως το μισό ΕΛΚ που υπερψήφισε, στόχος πρέπει να είναι η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων σε τομείς στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας (αντιμετώπιση κρίσεων, υγεία, παιδεία, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υποδομές κ.λπ.) αλλά και στήριξης της ασφάλειας των εξωτερικών συνόρων σε τομείς που πιάνουν τόπο (π.χ. κάμερες, λιμενικά σκάφη). Σχεδόν όλη η Ευρώπη συμφωνεί ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα πιάσουν τόπο σε άλλες κατευθύνσεις και όχι σε φράχτες. Αυτή είναι και η θέση του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το θέμα της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

Τέταρτον, η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής. Δεν αντιτίθεται στον φράχτη στον Έβρο. Δεν θεωρεί όμως ότι συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού/Μεταναστευτικού και γι’ αυτό θεωρεί απαραίτητα άλλα μέτρα όπως την ύπαρξη στην Τουρκία νόμιμης και ασφαλούς διόδου επανεγκατάστασης και μετανάστευσης προσφύγων και μεταναστών που θα κατανέμονται με δίκαιο τρόπο στις χώρες της ΕΕ ή την εφαρμογή του μηχανισμού επιστροφών στην Τουρκία για όσους δεν δικαιούνται άσυλο.

Τέλος, αναφέρουν ότι εξαιτίας της εδαφικής ιδιαιτερότητας που υπάρχει στην συνοριογραμμή ο φράκτης θα τοποθετηθεί μέσα από τα ελληνικά σύνορα με ότι αυτό σημαίνει.

Δείτε επίσης: Αντίστροφη μέτρηση για τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια, ανακοινώνονται από Δευτέρα

Loading

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com