Αντισυνταγματικές διαδικασίες στην Ολομέλεια: Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για την παραπομπή Τριαντόπουλου

Αντισυνταγματικές διαδικασίες στην Ολομέλεια: Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για την παραπομπή Τριαντόπουλου

Ενστάσεις για την αντισυνταγματική διαδικασία θέτουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια σχετικά με το πόρισμα της πλειοψηφίας για την παραπομπή του πρώην υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, στο δικαστικό συμβούλιο, σχετικά με την ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος (άρθρο 259 ΠΚ) στην περίοδο 3-6 Μαρτίου 2023, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, σε σχέση με τις εργασίες που σχετίζονται με τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ζήτησε τον λόγο στο πλαίσιο της διαδικασίας, προτείνοντας τη διακοπή της συνεδρίασης της Βουλής και ζητώντας να παραπεμφθεί εκ νέου η υπόθεση στην προκαταρκτική επιτροπή. Κατήγγειλε τον χαρακτήρα αυτής της συζήτησης στην Ολομέλεια ως αντισυνταγματικό και παράνομο. Υποστήριξε ότι «ο όρκος μας στο Σύνταγμα και η ηθική υποχρέωση που έχουμε να εκπροσωπούμε την ελληνική κοινωνία μας επιβάλλουν να ζητήσουμε τη διακοπή αυτής της παράνομης και προσβλητικής διαδικασίας», προσθέτοντας ότι αυτό γίνεται για να προστατευτεί ο κράτος δικαίου και η αλήθεια.

Στην ομιλία του, ανέφερε επίσης πως «από τη στάση σας σήμερα θα κριθεί αν θα βάλετε την υπογραφή σας σε μία μελανή σελίδα της ιστορίας, που θα αποτελεί πραξικόπημα κατά των κανόνων δικαίου, με θύτη την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και εντολέα τον κ. Μητσοτάκη». Επισήμανε ότι η διαδικασία που σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί παραβιάζει το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιλέγει να παρακάμψει τον έλεγχο του Κοινοβουλίου και να στείλει απευθείας τον κ. Τριαντόπουλο στο Δικαστικό Συμβούλιο χωρίς να προηγηθεί η αρμόζουσα εξέταση.

Επιπλέον, ο Φάμελλος υπογράμμισε ότι «με ευθύνη της πλειοψηφίας, τα μέλη της Επιτροπής κλήθηκαν να καταθέσουν τα πορίσματά τους χωρίς να εξετάσουν μάρτυρες» και ζήτησε να διακοπεί η διαδικασία και να παραπεμφθεί η υπόθεση εκ νέου στην προκαταρκτική επιτροπή. Τόνισε ότι «δεν μιλάμε μόνο για μία πλημμεληματική παράβαση καθήκοντος, αλλά για σοβαρότερες παραβιάσεις και εγκλήματα». Σημείωσε ότι «όλοι γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να αποφύγει την αποκάλυψη της συγκάλυψης και των ευθυνών της για το έγκλημα που διαπράχθηκε».

Στο τέλος της ομιλίας του, ο Φάμελλος κάλεσε τα κόμματα να πάρουν σαφή θέση και να μην νομιμοποιήσουν την παρούσα διαδικασία, προσδιορίζοντας ότι η πιθανή συναίνεση τους σημαίνει ότι μοιράζονται τις ευθύνες με την κυβέρνηση.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, υποστήριξε επίσης τη διακοπή της συνεδρίασης, με άλλα κόμματα να αναμένεται να τοποθετηθούν στη συνέχεια.

Loading

Play